StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Here Comes Everybody: The Power of…
Bezig met laden...

Here Comes Everybody: The Power of Organizing Without Organizations (editie 2008)

door Clay Shirky

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
1,935578,946 (3.99)23
An examination of how the rapid spread of new forms of social interaction enabled by technology is changing the way humans form groups and exist within them, with profound long-term economic and social effects--for good and for ill. Our age's new technologies of social networking are evolving, and evolving us, into new groups doing new things in new ways, and old and new groups alike doing the old things better and more easily. Hierarchical structures that exist to manage the work of groups are seeing their raisons d'e^tre swiftly eroded by the rising tide. Business models are being destroyed, transformed, born at dizzying speeds, and the larger social impact is profound. Clay Shirky is one of our wisest observers of the transformational power of the new forms of tech-enabled social interaction, and this is his reckoning with the ramifications of all this on what we do and who we are.--From publisher description. Discusses and uses examples of how digital networks transform the ability of humans to gather and cooperate with one another.… (meer)
Lid:robboulter
Titel:Here Comes Everybody: The Power of Organizing Without Organizations
Auteurs:Clay Shirky
Info:Penguin Press HC, The (2008), Hardcover, 336 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek, Aan het lezen
Waardering:****
Trefwoorden:sociology, social networks, web2.0, groups

Informatie over het werk

Iedereen hoe digitale netwerken onze contacten, samenwerking en organisaties veranderen door Clay Shirky

  1. 20
    Twee weten meer dan één door James Surowiecki (rakerman)
    rakerman: Shirky covers a lot of the "nonintuitive properties of internet-enabled crowds" ground that is explored in depth in Wisdom of Crowds
  2. 10
    Nee, je bent geen gadget een manifest door Jaron Lanier (timspalding)
    timspalding: A corrective to some of Shirky's optimism.
  3. 00
    The Wisdom of Crowds: Why the Many Are Smarter than the Few and How Collective Wisdom Shapes Business, Economies, Societ door Edmund A. Mennis (infiniteletters)
  4. 00
    Groundswell: Winning in a World Transformed by Social Technologies door Charlene Li (Othemts)
  5. 00
    We-Think; Mass innovation, not mass production door Charles Leadbeater (WoodsieGirl)
    WoodsieGirl: Where Shirky is largely looking at the social effects of new media, Leadbeater is more concerned with the practical implications and economic impact.
  6. 00
    Convergence Culture: Where Old and New Media Collide door Henry Jenkins (Lex23)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 23 vermeldingen

Toon 4 van 4
The power of organizing without organizations
  FondsPascalDecroos | Aug 29, 2012 |
De wereld wordt alsmaar kleiner dankzij het wereldwijde web. We bellen gratis naar de andere kant van de wereld (voip), delen fotoalbums met familie (MijnAlbum), houden online bijeenkomsten en netwerken online (LinkedIn). En dat is nog maar het begin. Allerlei sites stellen ons in de gelegenheid mee te doen, mee te praten en mee te werken, zoals Facebook, MySpace en Hyves. Zelfs grote traditionele nieuwsmedia gebruiken bijvoorbeeld foto's en filmpjes van amateurs (Skoeps). Wat is de impact van dit alles op ons leven en ons werken? Clay Shirky is al jarenlang expert op dit gebied.

Shirky zet met aansprekende voorbeelden uiteen hoe deze vormen van zelforganisatie werken, wat er de kenmerkende elementen van zijn en wat voor lessen we eruit kunnen trekken. Zo maakt hij aannemelijk dat, in tegenstelling tot wat we vaak denken, de techniek niet alleen virtueel maar ook juist fysiek contact makkelijker maakt.

'Iedereen' is een actueel, levendig geschreven boek dat op allerlei niveaus inzicht geeft in de maatschappij en de manieren waarop we communiceren en netwerken vormen. Het zal marketeers, entrepreneurs en iedereen die meer wil weten over de effecten van digitale ontwikkelingen talloze eyeopeners bieden.
  vpod2009 | Apr 10, 2009 |
Nieuwe media en sociale netwerken socioloog Clay Shirky pakt flink uit in dit boek waarin tientallen voorbeelden van sociale tools en online samenwerken de revue passeren en in een kader worden geplaatst. Voor de doorgewinterde web 2.0 adept is er wellicht niets nieuws te halen bij Shirky, overige lezers zullen versteld staan van de veelzijdigheid van het sociale medialandschap dat Shirky schetst. Natuurlijk zijn de ontstaansgeschiedenis van Wikipedia en Linux bekende koek en ontbreken ook niet in deze bloemlezing maar Shirky weet hoofdstuk na hoofdstuk te verassen met nieuwe voorbeelden hoe de mens zich groepeert op het web. In tegenstelling tot veel andere boeken in dit genre is het boek erg informatiedicht, op bijna elke pagina is wel weer een interessant voorval of gegeven te vinden. Het boek leest als een verzameling spannende korte verhalen die tezamen een soort biografie van het internet vormen. Zo begint hij het boek met een beschrijving van een adhoc community die ontstaat rondom een verloren Sidekick (een soort palm plus camera) en verderop via de lugubere uitwisseling van anorexia tips door de Pro Ana Girls naar de kracht van ontmoetingen via Meetup.

Shirky bouwt zijn betoog rond een tegenstelling door de hierarchische organisatievorm (zoals een bedrijf) af te zetten tegen de mogelijkheden van mensen zich te organiseren op het internet. Het fundament onder de tegenstelling wordt gevormd door een artikel van Ronald Coase uit 1937, “The Nature of the Firm’. Coase geeft hierin een verklaring waarom een hiërarchische organisatie een goed idee is. Arbeiders kunnen ook simpelweg direct met elkaar schakelen in een open markt om hun arbeid te verkopen en in te kopen zonder managers. Maar een complete open markt voor arbeid zou niet werken omdat de transactie kosten hoog zijn, vooral voor sluiten van deals en overeenkomsten. Hoe meer mensen bij een bepaalde taak betrokken zijn, hoe meer onderhandelingen gevoerd moeten worden en hoe hoger de transactiekosten zijn. Een hierarchische organisatie biedt hier een model waarin de transactiekosten niet expentioneel toenemen omdat er simpelweg minder onderhandelingen zijn. De kosten voor management nemen wel toe bij complexere projecten. Shirky gebruikt hierbij een aansprekende metafoor van de ‘Coasean Floor’. Onder deze vloer bevinden zich acties die teveel overhead aan management kosten en normaal gesproken niet uitgevoerd zouden worden. Aangezien online sociale tools veel minder van dit soort kosten hebben kunnen ze opeens worden gerealiseerd. Denk aan het coördineren van groepsactiviteiten zoals flashmobs of hoe tientallen amateurfotografen belangrijke gebeurtenissen verslaan op Flickr in plaats van centraal aangestuurd te worden.

Dit brengt ons bij het tweede thema van het boek, de pro am revolutie of het gegeven dat het onderscheid verdwijnt tussen professionals en amateurs op bepaalde gebieden. De transactiekosten of de kosten van falen zijn zo laag dat iedereen een weblog kan beginnen om zijn gedachten met de wereld te delen, hoe banaal ook. Als iedereen kan bloggen over nieuws, politiek en concerten, is er dan nog ruimte voor professionele journalisten. Andrew Keen stel in ‘The Cult of the Amateur’ dat deze ontwikkeling ten koste gaat van kwaliteit en meer van het zelfde oplevert. Shirky ziet dat niet als het grootste gevaar. Hij benadrukt dat iedereen gebruik kan maken van social tools om zich te organiseren, of ze nu goede of slechte bedoelingen hebben. Terroristen maken van dezelfde kanalen gebruik als Stay At Home Mums. Hoe overheden hiermee omgaan, en hoe repressie een steeds grotere rol speelt op het web komt verder niet aan bod.

Aan het einde probeert Shirky te komen met een verklaring hoe de sociale tools werken. Elk voorbeeld is gestoeld op drie principes, een belofte, een tool en een overeenkomst. De belofte moet appelleren aan de wens van de gebruiker, en het moet ook makkelijk zijn om toe te treden tot een netwerk. Hoezeer een tool goed werkt is te beantwoorden door ze in te delen naar de groepen die ze gebruiken in plaats van de tool zelf. Moet de groep groot of klein zijn en moet de groep lang of kort bestaan? In elk kwadrant zijn weer andere tools te vinden. Linux heeft een grote groep nodig die lang bij elkaar blijft, terwijl flashmobs met weinig mensen kort kunnen bestaan. De overeenkomt tussen de gebruikers moet verder duidelijk zijn. Zo zijn bij Wikipedia zijn de regels helder: iedereen kan alle posts editen, dus ook jouw posts. Het is helaas niet zo als je de belofte, tool en overeeenkomst kunt opstellen dat je dan alle sociale tools eenvoudig kunt beschrijven. Er is natuurlijk een complexe interactie werkzaam tussen de verschillende principes.

De complexe interactie is Shirky’s achillespees. Er komt geen eenduidige, helder framework naar voren waarvan je het gevoel hebt dat het je begrip van het internet sterk vergroot, zoals je bij het lezen van The Long Tail, Wikinomics of The Tipping Point wel hebt. Op zijn eigen website is te vinden dat in zijn schrijven altijd getriggerd wordt door situaties waarin de bestaande orde wordt uitgedaagd door vernieuwing. We leven in een tijd van enorme verandering in de invloed die de massa heeft ten opzichte van de eenling. Shirky ziet het als zijn taak om deze veranderingen te verslaan, als een biograaf van de sociale tools en netwerken en ze in een framework te zetten. Dat framework behoeft nog wat aanscherping, maar wij zijn in tussentijd erg tevreden met deze biografie van van het sociale web.

Links
1. www.shirky.com
2. www.herecomeseverybody.org
3. Handig! De links naar alle voorbeelden die Shirky beschrijft ( )
  geertwissink | Oct 22, 2008 |
Toon 4 van 4
It's the kind of a book that you can open to any page and be delighted by -- especially if you love the Internet -- and the kind of a book that you'll want to read aloud from to your friends.
toegevoegd door lampbane | bewerkBoing Boing, Cory Doctorow (Feb 28, 2008)
 
The thing is, Internet books are inevitably either cheerleadery or chidey, and Shirky is a cheerleader.
toegevoegd door Katya0133 | bewerkTechnology Review, Emily Gould
 
Shirky's terrific new book, "Here Comes Everybody: The Power of Organizing Without Organizations," is an excellent primer for those journalists who feel confused by the impact technology is having on their
industry.
toegevoegd door Katya0133 | bewerkNieman Reports, Joshua Benton
 
Sacrificing rigor for readability, Here Comes Everybody is an entertaining as well as informative romp through some of the Internet’s signal moments.
toegevoegd door Katya0133 | bewerkIEEE Spectrum, Bruce Schneier
 
A perceptive appraisal of the contemporary technology-society interface.
toegevoegd door Katya0133 | bewerkBooklist, Gilbert Taylor
 
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
For Almaz
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
On an afternoon in late May 2006 a woman named Ivanna left her phone in the backseat of a New York City cab.
Citaten
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC
An examination of how the rapid spread of new forms of social interaction enabled by technology is changing the way humans form groups and exist within them, with profound long-term economic and social effects--for good and for ill. Our age's new technologies of social networking are evolving, and evolving us, into new groups doing new things in new ways, and old and new groups alike doing the old things better and more easily. Hierarchical structures that exist to manage the work of groups are seeing their raisons d'e^tre swiftly eroded by the rising tide. Business models are being destroyed, transformed, born at dizzying speeds, and the larger social impact is profound. Clay Shirky is one of our wisest observers of the transformational power of the new forms of tech-enabled social interaction, and this is his reckoning with the ramifications of all this on what we do and who we are.--From publisher description. Discusses and uses examples of how digital networks transform the ability of humans to gather and cooperate with one another.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.99)
0.5 1
1 2
1.5
2 10
2.5 6
3 50
3.5 15
4 119
4.5 9
5 88

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 211,945,157 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar