StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

The Club Dumas door Arturo…
Bezig met laden...

The Club Dumas (origineel 1993; editie 2006)

door Arturo Pérez-Reverte (Auteur), Sonia Soto (Vertaler)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
6,2451581,565 (3.71)1 / 286
A provocative literary thriller that playfully pays tribute to classic tales of mystery and adventure   Lucas Corso is a book detective, a middle-aged mercenary hired to hunt down rare editions for wealthy and unscrupulous clients. When a well-known bibliophile is found dead, leaving behind part of the original manuscript of Alexandre Dumas'sThe Three Musketeers, Corso is brought in to authenticate the fragment. He is soon drawn into a swirling plot involving devil worship, occult practices, and swashbuckling derring-do among a cast of characters bearing a suspicious resemblance to those of Dumas's masterpiece. Aided by a mysterious beauty named for a Conan Doyle heroine, Corso travels from Madrid to Toledo to Paris on the killer's trail in this twisty intellectual romp through the book world.… (meer)
Lid:GeetuM
Titel:The Club Dumas
Auteurs:Arturo Pérez-Reverte (Auteur)
Andere auteurs:Sonia Soto (Vertaler)
Info:Mariner Books (2006), 368 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek, Read, Aan het lezen, Owned
Waardering:****
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

The Club Dumas door Arturo Pérez-Reverte (1993)

  1. 211
    De slinger van Foucault door Umberto Eco (P_S_Patrick, stephaniefeldman, Sensei-CRS)
    P_S_Patrick: These books have a fair bit in common. They are both intense and thrilling mysteries, involving the occult, conspiracies, books, murders, and are both set mainly in Europe. What The Club Dumas does, Foucalt's Pendulum does better, but that is just my opinion. I have known people give up on reading Foucalt's Pendulum because of its length, its abundance of complicated detail, and its demands on the readers concentration, but any serious reader who enjoyed the Club Dumas should enjoy this more. Anyone who enjoyed Eco's story, likewise, should enjoy the other book, but don't expect it to be quite as good, though I don't think there is a surplus of work in this genre that can compare, with this being more or less the next best thing that I have read.… (meer)
  2. 102
    De schaduw van de wind door Carlos Ruiz Zafón (jhedlund, phoenix7g)
    phoenix7g: Mystery and books.
  3. 52
    Het spel van de engel door Carlos Ruiz Zafón (phoenix7g)
  4. 30
    Death of a Bookseller door Bernard J. Farmer (Jannes)
    Jannes: A crime novel set among Londons book-dealers and collectors. Also deals with the occult.
  5. 10
    White Chappell, Scarlet Tracings door Iain Sinclair (Jannes)
    Jannes: More book-hunting with supernatural overtones.
  6. 21
    Drood door Dan Simmons (caittilynn)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Groep OnderwerpBerichtenNieuwste bericht 
 Fine Press Forum: Club Dumas by Centipede press85 ongelezen / 85Libri_mea_vita_sunt, november 2023

» Zie ook 286 vermeldingen

Engels (131)  Spaans (12)  Italiaans (5)  Frans (5)  Nederlands (2)  Grieks (1)  Duits (1)  Catalaans (1)  Alle talen (158)
Toon 2 van 2
" Lucas Corso is a book detective, a mercenary hired to hunt down rare editions for wealthy and unscrupulous clients. When a well-known bibliophile is found hanged, leaving behind part of the original manuscript of Alexandre Dumas's The Three Musketeers, Corso is brought in to authenticate the fragment. He is soon drawn into a swirling plot involving devil worship, occult practices, and swashbuckling derring-do among a cast of characters bearing a suspicious resemblance to those of Dumas's masterpiece. Aided by a mysterious beauty named after a Conan Doyle heroine, Corso travels from Madrid to Toledo to Paris in pursuit of a sinister and seemingly omniscient killer."

The Club Dumas is ongetwijfeld uitgedacht als de ultieme natte droom van iedere bibliofiel. Lucas Corso als combinatie van een hoofdpersoon uit een Ludlum-blockbuster en een grijze speurmuis à lá George Smiley uit John Le Carré's boeken; maar ook een volleerd intellectueel die zijn Latijnse frasen uit Vergilius of uit de Heksenhamer moeiteloos uit het hoofd kan citeren en een wiegedruk al op een kilometer kan ruiken. Dat geldt overigens voor alle hoofdpersonen uit het boek. Het lijkt wel een familiefeestje van poseurs, zo veel literaire verwijzingen, citaten en toespelingen uit antieke boeken worden gemaakt in dit verhaal. Leren banden vol antiquiteiten, originele manuscripten en eindeloze beschrijvingen van eerste drukken en incunabelen.

Op het eerste gezicht lijkt het verhaal erg origineel. Maar naarmate deze lezer in het boek vorderde begon hij steeds meer te vrezen voor een minder dan verrassende afloop. Het eindoordeel is dan ook inderdaad minder dan verrassend: een vlot lopend en redelijk spannend boek dat niet helemaal levert wat het in de eerste hoofdstukken lijkt te beloven.

The Club Dumas (oorspr. El Club Dumas, 1993), in gewijzigde vorm verfilmd door Roman Polanski in The Ninth Gate, lijdt aan hetzelfde euvel als het hier eerder besproken De Historicus van Elisabeth Kostova. Het is een boek dat een bijzondere belofte lijkt te doen, maar achteraf gezien niet meer dan een bijzonder traditioneel verhaaltje oplepelt, in dit geval over satan en duivelsvereerders, en dan nog bijkans in een bijzin. The Club Dumas levert het aloude verhaal van "Het Plan", dat wijst naar hetgeen dat allesomvattend is maar verborgen voor de moderne mens. Het is het verhaal dat zo weergaloos werd geparodieerd in De Slinger van Foucault van Umberto Eco, die drie kwajongs een groots plan laat bedenken waarvan een stel narrenkappen - die hun eigen "allesomvattende plan" in al hun onnozelheid zijn vergeten - denkt daarmee de waarheid te hebben hervonden. Aardig is dat Pérez-Reverte met grote waarschijnlijkheid in een enkele zin refereert aan Eco, als de mysterieuze man van de Club Dumas - wie het is laat zich vanaf hoofdstuk één raden - de clubleden voorstelt, waaronder "een professor semiotiek uit Bologna".

Het is jammer dat het boek, dat zo duidelijk gericht is op de bibliofiel geïnteresseerde lezer, zo makkelijk verzandt in een halfhartig standaardplot. Ten einde raad en gekunsteld plakt Pérez-Reverte als een contradictio in terminis alle verhaallijnen aan elkaar door ze naast elkaar te laten liggen. Bovendien laat hij het jongetje ook nog eens een keer het meisje (en wat voor één) vinden. Laten we dat nou toch nooit gedacht hebben. Ook al vindt Corso met zijn "Irene Adler" niet zomaar het standaardliefje van de boekenweek, toch is het patroon weer herkenbaar. Single man met liefdesverdriet vindt single knap en kittig meisje dat heel wat in huis heeft - maar uiteindelijk gaan ze allemaal op dezelfde wijze van bil. Belangrijk is dat halverwege het boek de kaarten al geschud lijken. Achteraf blijkt dat inderdaad het geval te zijn. Dat heeft tot gevolg dat aan het eind van het boek de oeverloze verhalen van en over de "club Dumas" al snel vermoeiend en lichtelijk absurd worden, laat staan de déconfiture van de andere voorspelbare "mystery-man", aangezien er geen andere personen meer over zijn. Verrassend wil het niet echt meer worden, tenzij men de loskoppeling van de twee verhaallijnen als zodanig wil beschouwen. Maar logisch allerminst. Het is niet verwonderlijk dat Polanski bij zijn verfilming het Dumas-plot helemaal buiten beschouwing schijht te hebben gelaten. Waar dient het uiteindelijk voor? Verhaaltechnisch lijkt het op filler en voor de ontwikkeling van het plot lijkt het geen enkele betekenis te hebben. Corso had net zo goed achter willekeurig elk ander artefact aan kunnen lopen, het liefst iets dat wel samenhing met het obscurantistische deel van het verhaal. Waarom hebben we oeverloze verhandelingen gehoord over Dumas als die uiteindelijk toch tot niets leiden? Waarom wordt het werkelijke mysterie in een paar bladzijdes afgedaan, bijkans als een eindnoot van het verhaal? Bijna achteloos wordt het hoogtepunt afgedaan met een terloopse observatie van Corso dat het niet helemaal goed gaat als één van de ingrediënten niet vers is. Dan hup in het zonlicht, op naar zijn lief en weg ermee. Dat bevredigt niet.

En toch is het boek het lezen waard. De verhaallijn mag uiteindelijk vrij conventioneel naar het eind sukkelen, de opgevoerde cast mag hier en daar van ongeloofwaardig tot absurd zijn, en een enkele keer is het doorbijten geblazen bij de soms te uitvoerige citaatsessies tussen de spelers in de poppenkast, toch is het een boek met een goede spanningsboog. De opbouw is geleidelijk, de lezer wordt zo nu en dan eens op het verkeerde been gezet, het blijft redelijk lang spannend, maar uiteindelijk heeft de schrijver te veel moeite om de plot tot een goed en samenhangend eind brengen. En dat doet helaas sterk af aan de uiteindelijke beoordeling van het boek.

Voor zover ik weet - maar ik laat me hierin graag corrigeren - is The Club Dumas (ook wel The Dumas Club genoemd), die ik in de Engelse vertaling las, niet vertaald in het Nederlands. Wel vertaald is een eerdere boek van Pérez-Reverte, Het Paneel van Vlaanderen (1990), dat door uitgeverij De Prom (Baarn) is uitgegeven, en het latere Het Trommelvel en De Schilder van het Kwaad. ( )
1 stem jeroenvandorp | Jan 8, 2012 |
Lucas Corso, een hartstochtelijk liefhebber van zeldzame boeken, belast zich met twee uiterst delicate opdrachten: de authenticiteit achterhalen van 'De drie musketiers' van Alexander Dumas en het geheim ontraadselen van een uitzonderlijk werk 'De negen poorten van het schimmenrijk', waarvan één exemplaar op last van het Heilig Officie in 1667 werd verbrand. Via Romeinse archieven begint Corso een gevaarlijke speurtocht langs geselecteerde bibliotheken van Toledo naar Sintra, en van Sintra naar Parijs, totdat hij erachter komt, dat na zijn bezoek aan Sintra de vermaarde bibliofiel Victor Fargas de verdrinkingsdood is gestorven en kort daarop het verkoolde lichaam van de Parijse bibliomane in haar uitgebrande villa werd aangetroffen; tragedies, waarbij de verzamelaar uit Toledo, Varo Borja, ten nauwste was betrokken
  losloper | Jan 31, 2010 |
Toon 2 van 2
"Spain's bestselling novelist follows three polished and erudite thrillers (The Flanders Panel; The Club Dumas; The Seville Communion) with a fourth that combines the classic art of fencing, 19th-century Spanish monarchical politics and the eternal lure of the femme fatale."
toegevoegd door bookfitz | bewerkPublishers Weekly (May 31, 1999)
 
"Not quite equal to Perez-Reverte’s very best, though it succeeds admirably both as a vivid picture of an unfamiliar culture and as high, sophisticated entertainment."
toegevoegd door bookfitz | bewerkKirkus Reviews (Apr 1, 1999)
 
Junak romana, Lukas Korso, je vrstan poznavalac retkih rukopisa i antikvitetnih knjiga. Kad je poznati izdavač i bibliofil pronađen mrtav u svom kabinetu, ispostavlja se da je posedovao rukopis 42. poglavlja Diminog romana Tri musketara. Korso je angažovan da potvrdi autentičnost rukopisa, ali istovremeno za drugog klijenta mora da utvrdi koji je od tri postojeća primerka okultnog priručnika Knjiga o devet vrata u kraljevstvo senki pravi. Neko, međutim, po obrascu književne zbilje otežava Korsovo istraživanje, roman se raslojava na nekoliko nivoa, a glavni junak i čitalac lutaju između dve knjige i tri zapleta, nekoliko ubistava i ljubavnih veza, da bi tek čudno društvo Kluba Dima dovelo do razrešenja.
toegevoegd door Sensei-CRS | bewerkknjigainfo.com
 
Junak romana, Lukas Korso, je vrstan poznavalac retkih rukopisa i antikvitetnih knjiga. Kad je poznati izdavač i bibliofil pronađen mrtav u svom kabinetu, ispostavlja se da je posedovao rukopis 42. poglavlja Diminog romana Tri musketara. Korso je angažovan da potvrdi autentičnost rukopisa, ali istovremeno za drugog klijenta mora da utvrdi koji je od tri postojeća primerka okultnog priručnika Knjiga o devet vrata u kraljevstvo senki pravi. Neko, međutim, po obrascu književne zbilje otežava Korsovo istraživanje, roman se raslojava na nekoliko nivoa, a glavni junak i čitalac lutaju između dve knjige i tri zapleta, nekoliko ubistava i ljubavnih veza, da bi tek čudno društvo Kluba Dima dovelo do razrešenja.
toegevoegd door Sensei-CRS | bewerkknjigainfo.com
 
Un roman délectable qui se situe entre Le Nom de la Rose, les jeux de rôles et Agatha Christie.
toegevoegd door Ariane65 | bewerkL'Express
 

» Andere auteurs toevoegen (22 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Pérez-Reverte, Arturoprimaire auteuralle editiesbevestigd
Carmignani, IlideVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Kallio, KatjaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Soto, SoniaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Motto
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
I am the most courteous man in the world. I pride myself on never having once been rude, in this land full of the most unutterable scoundrels, who will come and sit down next to you their woes and even declaim their poetry to you.
-Heinrich Heine, Reisebilder
Opdracht
Voor Cala, mijn moeder, die me op dit slagveld heeft gezet.
Eerste woorden
De lichtflits projecteerde het silhouet van de gehangene op de muur.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
"Like any intelligent being, the devil likes games, riddles. Obstacle courses where the weak and incapable fall by the wayside and only superior spirits -- the initiates -- win." [Baroness Frieda Ungern, 231]
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

A provocative literary thriller that playfully pays tribute to classic tales of mystery and adventure   Lucas Corso is a book detective, a middle-aged mercenary hired to hunt down rare editions for wealthy and unscrupulous clients. When a well-known bibliophile is found dead, leaving behind part of the original manuscript of Alexandre Dumas'sThe Three Musketeers, Corso is brought in to authenticate the fragment. He is soon drawn into a swirling plot involving devil worship, occult practices, and swashbuckling derring-do among a cast of characters bearing a suspicious resemblance to those of Dumas's masterpiece. Aided by a mysterious beauty named for a Conan Doyle heroine, Corso travels from Madrid to Toledo to Paris on the killer's trail in this twisty intellectual romp through the book world.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Lucas Corso handelt in zeldzame boeken. Als hij op zekere dag op een manuscript stuit van Dumas' De drie musketiers en een ander mysterieus boek waarvan hij de authenticiteit moet aantonen, is dat het startschot voor een avontuurlijke tocht door archieven, bibliotheken en tweedehands boekwinkeltjes.

Al snel belandt zelfbenoemd boekendetective Corso in een doolhof van mogelijkheden; inclusief duivelsaanbidding, door obsessies gedreven boekenverzamelaars en een hypnotiserend aantrekkelijke femme fateale...

'Satanische manuscripten. Franse geschiedenis. De Europese wereld van boekantiquariaten. Seks. De club Dumas heeft het allemaal, en de auteur weeft deze thema's op een vaardige wijze ineen tot een spannende en verrassende thriller die Umberto Eco's De naam van de roos in herinnering roept.' - George Cowmeadow Bauman.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Club Dumas by Centipede press in Fine Press Forum

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.71)
0.5 7
1 40
1.5 7
2 95
2.5 26
3 354
3.5 119
4 556
4.5 55
5 319

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 205,868,877 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar