StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

The 100-Year-Old Man Who Climbed Out the…
Bezig met laden...

The 100-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared (origineel 2009; editie 2012)

door Jonas Jonasson

Reeksen: De 100-jarige man (1)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
7,7714571,147 (3.67)342
Vlak voor zijn 100ste verjaardag besluit Allen het door hem zo gehate bejaardentehuis te ontvluchten. Allan is een nuchter type dat weinig tot geen angst kent en die niet al te lang stilstaat bij zijn beslissingen, maar ad hoc handelt en het avontuur op zijn hoogbejaarde leeftijd niet schuwt. Met alle gevolgen van dien. Het met spanning, humor en absurditeit gevulde en uitstekend vertaalde verhaal leest in een ruk uit. Een heerlijk boek.… (meer)
Lid:DavidCoates
Titel:The 100-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared
Auteurs:Jonas Jonasson
Info:Center Point Pub (2012), Edition: Lrg, Library Binding, 519 pages
Verzamelingen:General
Waardering:
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween door Jonas Jonasson (2009)

  1. 40
    Een man die Ove heet door Fredrik Backman (Iudita)
  2. 42
    Forrest Gump door Winston Groom (2810michael)
  3. 20
    Goud door Dan Rhodes (Anonieme gebruiker)
  4. 42
    Candide of Het optimisme door Voltaire (gennyt)
    gennyt: Both books contain extraordinary, unlikely picaresque adventures combined with humorous satire on the politics, wars and religious issues of their time.
  5. 10
    De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje door Jonas Jonasson (Anonieme gebruiker)
  6. 10
    De onwaarschijnlijk reis van Harold Fry door Rachel Joyce (Alliebadger)
  7. 10
    De weg naar Callisto door Torsten Krol (Booksloth)
  8. 10
    Exit Lines door Joan Barfoot (JooniperD)
    JooniperD: Exit Lines, set in a nursing home, is a thoughtful, honest book about human inter-connectivity and longevity.
  9. 43
    Water voor de olifanten door Sara Gruen (JenMDB)
  10. 10
    Popmuziek uit Vittula door Mikael Niemi (hilge)
    hilge: Similar Scandinavian characters are found in both books and both will make you laugh.
  11. 10
    Up and Down door Terry Fallis (JenMDB)
  12. 10
    Een fractie van het geheel door Steve Toltz (jayne_charles)
    jayne_charles: More improbable events on an epic scale
  13. 00
    Albert moet naar huis door Homer Hickam (MarthaJeanne)
    MarthaJeanne: Both are road trips with more interesting stops than internal logic.
  14. 00
    Kurz nach 4 door Ulrich Becher (chwiggy)
  15. 00
    Nacht in Noorwegen door Derek B. Miller (kristenl)
    kristenl: Both stories are centered around old men, and both contain historical flashbacks.
  16. 00
    Waar zijt gij, schildpad door Jessica Grant (JenMDB)
  17. 00
    Paarden stelen door Per Petterson (BookshelfMonstrosity)
  18. 00
    De tien schrijvers van Laura Witte door Pasi Ilmari Jääskeläinen (rrmmff2000)
    rrmmff2000: Lighthearted Nordic stories with no particular destination or hurry to get there.
  19. 11
    Samlede skrøner (3 bind) door Jørn Riel (2810michael)
  20. 00
    This is Life door Dan Rhodes (Anonieme gebruiker)

(toon alle 23 aanbevelingen)

Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 342 vermeldingen

Engels (357)  Spaans (26)  Nederlands (18)  Frans (15)  Duits (13)  Catalaans (7)  Italiaans (6)  Deens (3)  Fins (3)  Noors (3)  Zweeds (2)  Hongaars (1)  Alle talen (454)
1-5 van 18 worden getoond (volgende | toon alle)
Onderhoudend, doet af en toe denken aan het levensverhaal van Forrest Gump.
Geen absolute must read maar een grappig tussendoortje… ( )
  Mr.Prikkebeen | Dec 5, 2023 |
Een leuk ontspannend boek dat je meeneemt op een dolle reis vol ontmoetingen met historische figuren maar zo beschreven dat dictators bijna sympathiek worden. Kortom een boek om even lekker alles los te laten en even te vertoeven in het leven van het karakter van Allan. Toch zie je af een toe een sneer naar de manier waarop ouderen in rusthuizen worden behandeld en bekeken. Een aanrader als je enkele uurtjes wil ontspannen. ( )
  Gert_Van_Bunderen | Sep 2, 2018 |
Allan is 99 jaar en 8 maanden en heeft het fijn thuis met zijn kat. Totdat een vos de kat te pakken krijgt. Allan wil wraak, en wacht tot de vos in de kippenren is, en blaast dan de kippenren op. En per ongeluk ook de schuur, en zijn huis. Zo komt hij in het bejaardenhuis terecht. Dat is bepaald geen feestje. Op zijn 100-ste verjaardag, vlak voor de festiviteiten losbarsten, klimt hij uit het raam en gaat er vandoor. Zo begint, en eindigt, dit superleuke boek.
Terwijl we Allan volgen, op zijn sloffen op weg naar het treinstation, komt parallel het hele levensverhaal van Allan aan bod, en dat is precies Forrest Gump (dit bedenk ik niet zelf, maar komt van Nu.nl. Het slaat wel de spijker op z’n kop!). Hij vecht in Spanje tegen en met Franco, doet Oppenheimer wat tips aan de hand in de US, wordt dan “cadeau” gegeven aan China en belandt in een Russische goelag als hij Stalin beledigt. Na een paar jaar heeft hij er een beetje genoeg van:
Ontsnappen (uit de Russische goelag) via zee was onmogelijk. Over land leek het veel eenvoudiger te zijn. Naar het noorden van Siberië en de echte kou was natuurlijk geen oplossing, of in westelijke richting naar China. Wat overbleef was het zuiden, en daar lag Zuid-Korea, waar ze een goelagvluchteling als mede een vermoedelijke vijand van het communisme beslist zouden opvangen. Jammer alleen dat Noord-Korea ertussen lag.
Hij vertrekt met Herbert Einstein (ja inderdaad familie van..) en na wat omzwervingen belanden ze in Indonesië. Tegelijkertijd lezen we wat er allemaal gebeurt met de 100-jarige Allen na zijn “ontsnapping” uit het bejaardentehuis: criminelen en de politie maken jacht op hem terwijl hij met vrienden, vriendin en olifant door Zweden trekt. Ook deze verhaallijn is supergrappig. Maar zijn internationale tochten als hij nog jong is, zijn echt pareltjes:
Op Indonesië merken Allen en vriend Herbert Einstein dat alles te koop is. Herbert begrijpt niet hoe dat werkt en zijn Indonesische vrouw zegt: noem eens iets wat je heel graag zou willen? Eh, zoals autorijden? Precies! Vrouwlief koopt een rijbewijs voor Herbert, maar er was meer: ze had ook een diploma dat Herbert een gediplomeerd rijschoolhouder was en een bewijs dat ze de plaatselijke rijschool had gekocht. Ja maar, ik kan toch helemaal niet autorijden? Jawel hoor, wordt hem uitgelegd. Hij heeft nu de positie, en nu was HIJ degene die bepaalde wat goed autorijden was. Zo werkt dat in het leven: niet wat juist is, is juist, maar wat degene die het bepaalde zei wat juist is, is juist. Aha! Na 6 maanden is de rijschool een groot succes en is Herbert stomverbaasd te horen dat in Indonesië LINKS gereden wordt.
100 jaar wereldgeschiedenis op z’n Gump’s in een fijn spannend, grappig en vlot geschreven boek. Hardop lachen gegarandeerd! ( )
2 stem estroocloeck | Jan 10, 2015 |
OVER DE 100-JARIGE MAN DIE UIT HET RAAM KLOM EN VERDWEEN

Je bent honderd en je wilt wat
De kroniek van een lang en zéér avontuurlijk leven mag best een lange titel dragen, zoals het geval is bij de Zweedse absurde komedie Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Maar gemakshalve zullen we ons hier beperken tot Hundraåringen. De vertaling van deze Zweedse kaskraker, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Jonas Jonasson, namelijk De honderdjarige man die uit het raam klom en verdween, maakt al iets duidelijker.

De eeuweling in kwestie is Allan Karlsson, vertolkt door de in Zweden razend populaire komiek Robert Gustafsson. Allan heeft geen zin in een feestje, toch zeker niet in het bejaardentehuis. Hij klimt dus uit het raam, neemt de bus, komt min of meer toevallig in het bezit van een koffer boordevol drugsgeld en schuifelt vervolgens van de ene bizarre ontmoeting in het andere extreme avontuur. Zoals? Iets met een circusolifant, een diepgevroren lijk, een mediageile politiecommissaris, een onheilspellen- de motorbende... Kortom, ruim voldoende om een avontuurlijke komedie te vullen.

Maar er is meer. Véél meer. Namelijk de flashbacks die een, weliswaar revisionistisch, overzicht geven van bepaalde scharniermomenten uit de geschiedenis van de 20ste eeuw en waarbij de voorliefde voor explosieven van de immer laconieke Allan een centrale rol speelt. Zijn geliefde kater heet niet toevallig Molotov.

Eigenlijk is Allan ook wel een beetje simpel van geest, zeker na een jeugdig verblijf in de psychiatrie, en dus is hij niet echt onder de indruk wanneer hij oog in oog staat met dictators zoals Franco en Stalin. Hij vindt er evenmin graten in om de toekomstige president Truman te helpen bij de ontwikkeling van de Amerikaanse atoombom.

Zweedse Forrest Gump

Het zijn die hilarische ontmoetingen met de geschiedenis die maken dat de onverstoorbare Allan hier en daar omschreven werd als een Zweedse versie van Forrest Gump en dat er ook soms verwezen wordt naar Zelig van Woody Allen. Maar Hundraåringen staat wel degelijk op zichzelf als absurde komedie en is zowel grimmiger als grotesker qua humor. (Jan Temmerman) ( )
1 stem fransdecuyper | Sep 11, 2014 |
Dit boek is de manier om geschiedenis aantrekkelijk te maken voor mensen die geschiedenisboeken saai vinden. Je moet wel op de koop toenemen dat de waarheid hier en daar wat geweld wordt aangedaan om het verhaal spannend te houden. Een zeer vermakelijk boek die ik iedereen kan aanraden. ( )
1 stem Johanna11 | Jun 21, 2014 |
1-5 van 18 worden getoond (volgende | toon alle)
Fast-moving and relentlessly sunny, the novel quickly develops into a romp that takes in all the major events of the 20th century. . . the plot is pleasingly nimble and the book's endearing charm offers a happy alternative to the more familiar Nordic noir.
toegevoegd door mysterymax | bewerkThe Guardian, Jane Housham (Jul 24, 2012)
 
Stalin synger svenske drikkeviser, og Truman blir dritings .Forrest Gump som hundreåring i ny bok.
ANMELDELSE: Han redder general Franco, riktignok etter først å ha plassert en bombe for å drepe ham. Han avverger et attentat mot Churchill, og gir Oppenheimer den endelige løsningen på formelen for atombomben.

Det rene soap altså. Samtidig er det — på sin høyst skakke og fantasifulle måte — en fantastisk reise gjennom forrige århundre.

Jonas Jonassen er intelligent, vittig og systemkritisk, der han harver over alt fra fjollete politifolk, rasehygienikere og despoters ideologiske paranoia. I en bok som gir håp om at alle har en fremtid, også hundreåringer.
toegevoegd door annek49 | bewerkDagbladet, Cathrine Krøger (Jan 18, 2011)
 
Nästan frustande av alla förvecklingar som ryms i debuten släpper jag snart taget en bit in i läsningen. Jag inser att precis vad som helst kan hända och kommer att göra det. Författaren tycks bubbla av infallsrikedom strösslad med lite sensmoral.
 

» Andere auteurs toevoegen (6 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Jonas Jonassonprimaire auteuralle editiesberekend
Černík, ZbyněkVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Berg, CarolineVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Bjørnson, ElisabethVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Bradbury, RodVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Brænne, TrondVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Breckwoldt, MarionSprecherSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Crossley, StevenVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Dierkes, TimoSprecherSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Fendel, RosemarieSprecherSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Granath, BjörnVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Habich, MatthiasSprecherSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Heir, M. PodestàVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Holonics, NicoSprecherSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Johansen, AndersVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Kuhn, WibkeÜbersetzerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Papp, KadriTÕlkijaSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Pascual Pape, Sofía AnaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Podestà Heir, MargheritaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Redl, ChristianSprecherSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Renneisen, WalterSprecherSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Rintamäki, Raija(KÄÄnt.)Secundaire auteursommige editiesbevestigd
Sander, OttoSprecherSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Solanes, LluísVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Sprenger, Wolf-DietrichSprecherSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Van Bree, CorryVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Weis, PeterSprecherSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Motto
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
"Things are what they are, and whatever will be will be."
Opdracht
Eerste woorden
Je zou kunnen zeggen dat hij zijn beslissing eerder had kunnen nemen en dat hij flink genoeg had kunnen zijn om zijn omgeving erover te vertellen.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Allan Karlsson to Prosecutor Ranelid: "You can never have too much clarity."
Det är som det är och det blir som det blir
-Allan Karlssons livsfilosofi
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC
Vlak voor zijn 100ste verjaardag besluit Allen het door hem zo gehate bejaardentehuis te ontvluchten. Allan is een nuchter type dat weinig tot geen angst kent en die niet al te lang stilstaat bij zijn beslissingen, maar ad hoc handelt en het avontuur op zijn hoogbejaarde leeftijd niet schuwt. Met alle gevolgen van dien. Het met spanning, humor en absurditeit gevulde en uitstekend vertaalde verhaal leest in een ruk uit. Een heerlijk boek.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.67)
0.5 6
1 52
1.5 10
2 184
2.5 57
3 516
3.5 212
4 756
4.5 99
5 446

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,867,171 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar