StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Candide of Het optimisme (1759)

door Voltaire

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
20,527306214 (3.8)1 / 571
Classic Literature. Fiction. HTML:

Every lover of classic literature should read Candide, the satirical masterpiece that shocked Paris upon its publication in 1759. The novel challenges many of the core assertions of Enlightenment philosophy and calls into question vast swaths of Christian dogma. Though widely banned after its publication, it propelled Voltaire to literary stardom and remains one of the most popular French novels ever written.

.… (meer)
 1. 71
  Gullivers reizen door Jonathan Swift (Weasel524)
  Weasel524: What separates the two: Travels is a satirical indictment of the society Swift saw around him, whereas Candide is a satirical indictment of popular philosophical theories of the time. Not a huge difference, but surely large enough for some. Candide also happens to be shorter and funnier, with Travels being more explorative… (meer)
 2. 40
  Orlando door Virginia Woolf (FFortuna)
  FFortuna: They have the same kind of wide-eyed satirical quality.
 3. 30
  Memoriaal van het klooster door José Saramago (Mouseear)
 4. 41
  Tortilla Flat door John Steinbeck (owen1218)
 5. 30
  Perzische brieven door Charles Louis de Secondat Montesquieu (jordantaylor)
 6. 30
  Een sentimentele reis door Frankrijk en Italië door Laurence Sterne (AaronPt)
 7. 30
  Satyricon door Petronius Arbiter (CGlanovsky)
  CGlanovsky: Hapless protagonists tossed by fate from one misadventure to another
 8. 20
  The Adventures of Mr. Nicholas Wisdom door Ignacy Krasicki (DieFledermaus)
 9. 20
  De geschiedenis van Rasselas prins van Abessinië door Samuel Johnson (KayCliff)
 10. 20
  Jurgen : een historie van gerechtigheid door James Branch Cabell (Crypto-Willobie)
 11. 21
  Eiland door Aldous Huxley (kxlly)
 12. 10
  De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween door Jonas Jonasson (gennyt)
  gennyt: Both books contain extraordinary, unlikely picaresque adventures combined with humorous satire on the politics, wars and religious issues of their time.
 13. 33
  Utopia door Thomas More (kxlly)
 14. 01
  The Memoirs of Maria Brown door John Cleland (Anonieme gebruiker)
 15. 05
  Het bittere begin door Lemony Snicket (aprille)
Europe (28)
AP Lit (50)
1750s (1)
100 (44)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

» Zie ook 571 vermeldingen

Engels (275)  Frans (7)  Italiaans (5)  Spaans (5)  Nederlands (3)  Catalaans (2)  Zweeds (2)  Fins (1)  Portugees (Portugal) (1)  Arabisch (1)  Portugees (1)  Portugees (Brazilië) (1)  IJslands (1)  Hebreeuws (1)  Tagalog (1)  Alle talen (307)
Toon 3 van 3
Zeker mooiste verhaal van Voltaire. Episodisch opgebouwd, maar met duidelijke lijn: de Bildung van Candide; ontluistering van het verhaal van Pangloss en tussendoor de traditionele stokpaardjes van Voltaire. ( )
  bookomaniac | Oct 22, 2013 |
Achtergrond
Alvorens het verloop van het boek in een samenvatting uiteen te zetten is het noodzakelijk om het boek eerst in de tijdsgeest te plaatsen. In deze tijd waren er in Europa een hoop veranderingen aan de gang. Het waren de jaren van de Franse Verlichting. Frankrijk werd met sterke hand geregeerd door de koning en de geestelijkheid, iets waartegen een aantal filosofen zich tegen begonnen te verzetten. Het wapen van deze filosofen, waaronder Voltaire, Montesquieu en Diderot zou het schrijven zijn. Voltaire en Montesquieu waren beiden in Engeland geweest, waar zij verbaasd hadden gereageerd op de vrijheden die daar golden. Om de Franse bevolking bewust te maken van de situatie waarin zij leefden brachten ze meerdere werken uit, met als toenmalige bestseller de Encyclopédie. Dit enorme boekwerk van tienduizenden artikelen werd door heel Europa verspreid, hoewel het flink werd tegengewerkt door de autoriteiten. De denkbeelden die werden geuit in deze werken werden langzaam maar zeker populair bij grote delen van de Franse middenklasse, dit was een groeiende klasse die nog steeds geen enkel aandeel had in de macht in het land. Vanuit deze basis zouden de denkbeelden verder sijpelen totdat zelfs de arbeiders en de ongeletterden hiervan doordrongen werden. Vanuit deze basis zou de onrust verder groeien, totdat deze uiteindelijk tot de Franse Revolutie escaleerde. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Goethe eens heeft gezegd dat Voltaire de aanstichter van de Franse Revolutie is.

Naast de Encyclopédie, is Candide een van de belangrijkste werken van de Franse Verlichting. In dit boek wordt niet alleen de optimistische filosofie van Leibniz op de hak genomen, maar tevens de kerk, uitspattingen van naties, wreedheden van personen, denkbeelden en instanties. Het boek beoogd de lezer uiteindelijk bij te brengen dat het niet deze instanties of denkbeelden moet volgen, maar vooral het eigen gezonde verstand. Door de tijd heen is het boek dan ook diverse malen verboden geweest: in het meest recente verleden is dit in 1929 in Amerika gebeurd (het boek werd door de douane te obsceen bevonden), in 1935 in de Sovjet-Unie en in 1953 zelfs nog door een Nederlandse instelling die het niet vond stroken met de goede katholieke moraal.

Het verhaal
Candide is een zachtaardige jongen die op het kasteel woont van Baron Thunder-Ten-Thronck. Het leven daar is redelijk goed en hij krijgt onderwijs van Dr. Pangloss, samen met de dochter van de baron (Cunégonde) en haar broer. Dr. Pangloss vertolkt in zijn onderwijs de ideeën van Leibniz: de dingen kunnen niet anders zijn dan zij zijn, want alles is gemaakt naar het beste doel. Als gevolg hier van is deze wereld de best mogelijke wereld. Als voorbeeld hierbij noemt hij bijvoorbeeld dat varkens gemaakt zijn om te eten, als gevolg daarvan eten wij varkensvlees. Onder de indruk van de geleerdheid van Dr. Pangloss neemt Candide deze filosofie natuurlijk in zich op. Hij is echter ook verliefd op Cunégonde, wat ervoor zorgt dat hij van het kasteel wordt weggejaagd zodra hij gespot wordt als hij haar kust. Tijdens het rondzwerven na het verlaten van het kasteel komt hij uiteindelijk bij het leger terecht. Hier komt hij er echter al snel achter dat beide zijden die tegen elkaar strijden even slecht zijn, als gevolg gaat hij weer zwerven. Hier komt hij dan uiteindelijk via Nederland Pangloss weer tegen. Deze weet hem te vertellen dat de Bulgaren het kasteel hebben aangevallen en de hele familie hebben vermoord. Jacques, een vriend van Candide uit Nederland, helpt Pangloss aan zijn opgelopen verwondingen en ze gaan samen aan boord van een schip. Jammerlijk genoeg vergaat het schip door een storm, waarbij Jacques ook omkomt. Pangloss en Candide komen echter aan bij de "vrije mensen" in Lissabon. Deze blijken echter de aardbeving in Lissabon te willen stoppen door het ophangen van Pangloss, wat zij dan ook doen. De aardbevingen stoppen toevalligerwijs dan ook.

Candide gaat nu alleen verder, maar komt Cunégonde weer tegen. Zij blijkt nu eigendom van een Jood en een grootinquisiteur te zijn. In een gevecht tussen de Jood en Candide, wint Candide en hij dood voor de zekerheid de grootinquisiteur ook. Samen met Cunégonde verschepen ze zich naar Cadix. Candide wordt nu echter wel achtervolgd voor moord, en probeert uit te wijken naar Paraguay met een bediende, Cacambo. Hier blijkt de broer van Cunégonde de commandant te zijn en hij vraagt hem meteen of hij mag trouwen met Cunégonde. Dit wordt hem echter geweigerd en Candide doodt hem ook. Op de vlucht komt Candide uiteindelijk met Cacamba aan in El Dorado. Hier blijkt de rijkdom letterlijk op straat te liggen. Ondanks de rijkdommen hier besluit Candide toch weer te vertrekken. Hij wil zijn Cunégonde weer zoeken. Na een maand krijgt hij honderd schapen met goud en diamanten mee op zijn reis. Op deze reis komt hij een neger tegen, die zwaar te lijden heeft gehad onder de mishandelingen van zijn meester. Deze verteld zijn verhaal en voor Candide wordt het nu echt duidelijk dat de filosofie van Pangloss niet opgaat in de realiteit. Ze kopen een schip van de meester van de slaaf, maar deze blijkt hem te bedriegen waardoor Candide uiteindelijk weer veel geld kwijt is. Via Engeland komt hij uiteindelijk toch in Venetië terecht, waar hij Cacambo met Cunégonde weer hoopt te treffen.

Aangekomen in Venetië blijkt Cacambo echter slaaf gemaakt te zijn en is Cunégonde in Constantinopel. Onderweg komt Candide Pangloss en de broer van Cunégonde weer tegen, zij blijken toch niet dood te zijn, maar zijn nu galeislaven. Hij koopt ze vrij en ze vertrekken gezamenlijk naar Constantinopel. Pangloss blijkt echter ondanks zijn eigen ervaringen en de verhalen van Candide nog steeds overtuigd te zijn van zijn eigen mening. Als het gezelschap Cunégonde uiteindelijk tegenkomt, blijkt deze in de loop der tijd lelijk te zijn geworden. Hoewel Candide haar nu niet meer aantrekkelijk vind besluit hij toch met haar te trouwen. De jonge baron blijkt nog steeds tegen een huwelijk van Candide en Cunégonde te zijn, het gevolg is dat hij weer teruggegeven wordt aan de bootsman van de galei en weer terug in de slavenbank zit. Na de trouwerij is echter nog steeds niemand gelukkig. Ze vragen aan meerdere mensen raad en een Turk komt met het antwoord: "Ik heb slechts twintig morgens grond, ik bebouw die samen met mijn kinderen; arbeid drijft verre van ons de drie grootste plagen: verveling, verdorvenheid en armoede." Het resultaat is dat Candide tot de conclusie komt dat het lot van deze oude Turk veel beter is dan dat van alle Koningen, slaven, geestelijken enz die hij is tegengekomen op zijn reizen. Hij besluit dan ook dat men zijn eigen tuin moet onderhouden.

Conclusie
Gedurende het verhaal wordt het voor Candide steeds duidelijker dat de filosofie van Pangloss niet kan kloppen. Er is immers zoveel wreedheid dat het nooit de best mogelijke wereld kan zijn. Tijdens zijn reis komt hij er ook achter dat er nog meer mis is met de wereld en het gedachtegoed. Zo blijkt dat de rijkdom van El Dorado hem niet kan bekoren, het is saai en leeg. Geestelijken en het geloof blijken meer schade aan te richten dan dat zij goed doen en zelfs complete landen blijken schuldig aan praktijken als genocide (incabeschaving in Peru, door de Spanjaarden). Door al zijn ervaringen komt hij uiteindelijk tot de conclusie dat in tegenstelling tot de leer van Pangloss (leibniz), deze wereld absoluut niet de beste van alle mogelijke werelden is en dat het mogelijk is om zelf deze wereld te veranderen. Dit maakt hij duidelijk door te benadrukken dat men zijn eigen tuin moet onderhouden.
  aitastaes | Sep 28, 2013 |
In zijn filosofische vertelling Candide (1759) neemt Voltaire op sarcastische wijze stelling tegen de optimistische visie van o.a. Leibniz dat wij leven in de beste van alle werelden, geschapen door een God die het goed met ons voorheeft. Hij laat zijn goedgelovige held Candide op zijn reis over deze aarde (onder meer naar Suriname) de grootste ellende beleven, waarbij Voltaire en passant diverse sociale misstanden aan de kaak stelt en vooral de schijnheiligheid en intolerantie hekelt. Uiteindelijk breekt bij Candide het besef door dat zijn optimistische filosofieleraar Pangloss wel eens ongelijk zou kunnen hebben gehad en eenmaal thuis vat hij zijn inzichten samen in de beroemde zin 'il faut cultiver notre jardin': niet ijdel speculeren, maar hard werken om gelukkig te worden.

Recensie bol.com

Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Theodicee ( )
  RafG | Jan 13, 2013 |
Toon 3 van 3

» Andere auteurs toevoegen (145 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Voltaireprimaire auteuralle editiesberekend
Adams, Robert MartinRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Aldington, RichardVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Berthelius, MarieVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Bianconi, PieroVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Blaine, MahlonIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Blake, QuentinIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Block, Haskell M.RedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Butt, J.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Butt, John EverettVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Calvino, ItaloIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Clavé, AntoniIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Cuffe, TheoVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Ellissen, AdolfVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Fultz, W. J.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Gargantini, StellaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Gauffin, HansArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Gay, PeterVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Gordon, DanielRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Havens, George R.RedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hermlin, StephanVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Joseph, SydneyIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Kent, RockwellIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Klee, PaulIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Lehmann, IlseVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
May, GitaIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Mayer, HansNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Morand, PaulIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Morley, HenryVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Nordberg, OlofVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Nordin, SvanteNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Odle, AlanIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Pearson, RogerVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Prechtl, Michael MathiasIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Premsela, Martin J.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
René, PomeauRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Rider, W.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Sauvage, SylvainIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Smollett, TobiasVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Sprengel, DavidVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Torrey, Norman L.RedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Ware, ChrisArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Weller, ShaneVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Wood, MichaelIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Is opgenomen in

Heeft de bewerking

Is verkort in

Wordt geparodieerd in

Is een reactie op

Inspireerde

Heeft als studiegids voor studenten

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Er leefde in Westfalen, op het kasteel van baron van Thunder-ten-Tronck, een jongeman, die de natuur begiftigd had met het zachtzinnigst gemoed.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
"Fools admire everything in a celebrated author. I only read to please myself, and I only like what suits me."
"'Tis well said," replied Candide, "but we must cultivate our gardens."
“Why should you think it so strange that in some countries there are monkeys which insinuate themselves into the good graces of the ladies; they are a fourth part human, as I am a fourth part Spaniard.”
His choice fell, in the end, on a poor scholar who'd spent ten years working in the bookshops of Amsterdam. It was Candide's opinion that there was no more disgusting trade in the world, so this man had to be the most discontented of all.
Regarding the writings of Cicero:
I'd have been more comfortable with his philosophical writing, but I realized he doubted everything and I decided I knew just as much as he did, and in order to be ignorant I didn't need an body's help.
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Please don't combine editions which are just Candide eg Penguin Classics with editions which contain Candide with other works by Voltaire, eg Oxford World Classics Candide and other stories.
Uitgevers redacteuren
Informatie uit de Hongaarse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC
Classic Literature. Fiction. HTML:

Every lover of classic literature should read Candide, the satirical masterpiece that shocked Paris upon its publication in 1759. The novel challenges many of the core assertions of Enlightenment philosophy and calls into question vast swaths of Christian dogma. Though widely banned after its publication, it propelled Voltaire to literary stardom and remains one of the most popular French novels ever written.

.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Zesde druk 1979 Uitgeverij Arbeiderspers Amsterdam, vertaling dr. M.J. Premsela.


Candide is in roman gegoten satire op de vooruitgangsfilosofie van Leibniz: volgens deze zeventiende eeuwse denker is onze wereld de best denkbare van alle werelden, omdat immers alles wat er gebeurt zo moeiteloos bijdraagt tot het algemeen welzijn. Voltaire (1694-1778) weerspreekt dit door zijn goedmoedige Candide in de best denkbare van alle werelden de meest afschuwelijke dingen te laten beleven. Tekeningen van Paul Klee
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.8)
0.5 5
1 66
1.5 15
2 276
2.5 40
3 951
3.5 218
4 1396
4.5 138
5 1043

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,370,072 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar