StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De haas met de amberkleurige ogen (2010)

door Edmund De Waal

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
3,6751583,433 (3.99)365
Begin jaren negentig erft pottenbakker Edmund de Waal een bijzondere verzameling 'netsukes', met de hand gemaakte knopen waarmee oorspronkelijk een kimono bijeen gehouden werd. Nu hij de verantwoordelijkheid voor dit kostbare familiebezit draagt, moet hij de herkomst ervan achterhalen, vindt De Waal. En zo gaat hij op zoek naar de geschiedenis van zijn joodse familie.… (meer)
  1. 00
    The Eitingons: a twentieth-century story door Mary-Kay Wilmers (marieke54)
  2. 00
    Austerlitz door W. G. Sebald (shaunie)
  3. 00
    Irène Némirovsky. Een vrouw door Elisabeth Gille (Cimbrone)
    Cimbrone: Also a book about a privileged Jewish family before, during and after WW II. Sumptuous and tragic.
  4. 00
    Fin de siècle door Selden Edwards (AmourFou)
    AmourFou: A very different story than The Hare with Amber Eyes but I found myself thinking of this book for its apt reinforcement of fin de siècle Vienna.
  5. 00
    Het huis aan het meer door Thomas Harding (cbl_tn)
    cbl_tn: Both authors are English grandchildren of European Jews who lost homes and possessions during the Holocaust.
  6. 01
    Op zoek naar de verloren tijd door Marcel Proust (cbl_tn)
    cbl_tn: Charles Ephrussi, one of the subjects of this biography, was a model for Charles Swann.
  7. 01
    Radetzkymars door Joseph Roth (cbl_tn)
    cbl_tn: Roth's novel is set in Vienna during the time the author's ancestors lived there.
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 365 vermeldingen

Engels (142)  Nederlands (6)  Frans (2)  Italiaans (2)  Spaans (1)  Catalaans (1)  Noors (1)  Hebreeuws (1)  Duits (1)  Deens (1)  Alle talen (158)
1-5 van 6 worden getoond (volgende | toon alle)
Eerder gepubliceerd onder de titel Het Knoopjeskabinet door Mistral (2010), en een jaar later uitgebracht onder de aangepaste titel De haas met de amberkleurige ogen (2011). Vanaf de vijftiende druk uitgebracht door De Bezige Bij in 2017 onder de wederom aangepaste titel De haas met ogen van barnsteen, in een nieuwe vertaling van Paul Bruijn en Peter Verstegen. ( )
  yvlind1 | Dec 29, 2021 |
een uniek boek, non-fictie, met heel mooie scenes, maar ook dramatische wendingen in de geschiedenis en de daaruit voorvloeiende noden, van waaruit weer naar zondebokken wordt gezocht.
1938 was een verschrikkelijk jaar en in dit boek wordt al duidelijk dat WOII dan al volop bezig is.
De auteur is zorgvuldig in zijn woordkeuze en beschrijft, maar oordeelt niet.
Veel zaken waren mij nog niet bekend, vooral de houding van Oostenrijk na en de armoe, kou, honger en prostitutie in Japan na WOII.

Zoals bij de film van Anne Frank wat meer humor moest komen omdat anders niemand die eerste film zou willen zien, zo lijkt -volgens mij onopzettelijk- de verzameling natsukes een functie te hebben, de twijfelachtige lezer over de streep te trekken. Bij de Engelstalige boekbesprekingen veel juichende ***** commentaren, mooi beschreven. Vreemd genoeg lijkt het boek nu in Nederland niet meer verkrijgbaar te zijn. In elk geval gaan circa 40-45 leden van de leesclub in Haaren NB dit boek het komende jaar lezen. ( )
  leesclubhaarenjb | Apr 27, 2019 |
Dit boek is de koppig doorgezette zoektocht van Edmund De Waal naar de geschiedenis van een tak van zijn eigen familie, namelijk de joods-Oekraïense Ephrussi’s. Aanleiding is de verzameling van 264 kleine Japanse voorwerpen die hij van een oudoom erfde. Het zijn netsukes, kleine figuurtjes uit de meest diverse materialen (hout, ivoor, barnsteen, enz) die – zoals het de Japanse traditie betaamt – een kort moment uitdrukken uit het leven van die figuurtjes. Voor De Waal is het vooral het materiële aspect, de tastbaarheid, het gevoel in de hand en de vingers, de glans en patina die erop ligt, die hem zo fascineert. Ik kan me inbeelden dat dit voor andere mensen anders ligt en het juist eerder de uitdrukking van het figuurtje op dat moment is, die aanspreekt: de haas die opschrikt, de schildpadden die over elkaar heen zo snel mogelijk ergens willen geraken, de visser die boos is om zijn kleine vangst, enzovoort.
Los van die figuurtjes is het dus de familiegeschiedenis van de Ephrussi’s die voorop staat in dit boek. De Waal tekent zijn overgrootouders, oudooms en -tantes en het milieu waarin ze verkeerden met veel details. En dat is best interessant, want de familiegeschiedenis bestrijkt vooral de periode 1870-1950, een periode van zowel hoogtes als laagtes in de Europese geschiedenis. We zien de Ephrussi’s fortuin opbouwen vanuit Odessa (nu Oekraïne), en uitzwermen naar Parijs en Wenen. Vooral het portret van Charles Ephrussi, de dandy die in Parijs in het milieu van de Goncourts en Proust frequenteerde, spreekt tot de verbeelding. En in Wenen beleeft de familie eerst het toppunt van haar welstand en fortuin, als een van die typische Centraal-Europese joodse geslachten die vooral wilden assimileren, om dan gruwelijk meegesleurd te worden in het antisemitisme en de holocaust.
Als stille getuigen, weggeborgen achter een glazen vitrine, volgt de verzameling van netsukes (die aanvankelijk door Charles zijn aangekocht) die wervelende gebeurtenissen. Ze weten zelfs dankzij een bescheiden Oostenrijkse huishoudster de gruwelen te overleven. Na een omweg via thuisland Japan belandden ze bij Edmund, zelf een bekend keramist. Dat is het charmante aan dit boek, dat die kleine, bijna onbeduidende voorwerpjes (eigenlijk bedoeld om aan een gordel te hangen), in tegenstelling tot mensen toch standhouden in de wervelwind van de geschiedenis. Een les in bescheidenheid dus, en dat laat achteraf toch wel in zekere mate een wrange nasmaak achter. Want uit het portret blijkt duidelijk dat de familie Ephrussi alles behalve bezig was met de wereld om haar heen: de ene helft focuste zich op het vergaren van een onmetelijk fortuin, de andere op het spenderen ervan, onder meer aan een exclusieve kunstcollectie. Misschien ligt het aan mij, maar voor mij is dat een vorm van egocentrisme waar ik het toch wel moeilijk mee heb. ( )
1 stem bookomaniac | Nov 27, 2018 |
Zeer indrukwekkend epos over de geschiedenis vanaf c. 1800 tot nu. Het gaat om een rijke joodse bankiersfamilie die vanuit Odessa naar Parijs en Wenen vertrekt. Heel veel schatrijkdom en het enorme verlies van alle materiele zaken en de vernederingen door de Nazi's. het verhaal ontstaat door een verzameling netsuke's die een oudoom van de schrijver verzamelt, in Parijs, ze als huwelijksgeschenk geeft aan een neef in Wenen, de huishoudster "redt" ze door ze met een paar tegelijk in haar schortzaak mee te nemen onder het oog van de nazi's die het familiehuis hebben ingepikt en leeggeroofd. Zo komen ze weer bij een oom terecht die ze de schrijver laat erven. ( )
  vuurziel | Dec 5, 2016 |
Mooi boek: de verteller gaat de lotgevallen na van de verzameling netsukes die hij geerfd heeft. Het begin is bij steenrijke Joodse bankiers in Odessa die in de jaren 1870 emigreren naar Wenen en naar Parijs om daar in wedijvering met de Rotschilds en dergelijken onbegrijpelijk rijke amateurs te zijn. De verzameling is gekocht in Parijs in een eerste golf Japonisme door Charles Ephrussi. En passant komt de hele Europese geschiedenis langs inclusief WO 1, Anschluss in Wenen (met huiveringwekkende scenes) en val van het geslacht met WO 2, homoseksuele oom Iggy in Tokyo die de netsukes nalaat aan zijn minnaar bij wiens dood ze weerkeren naar Edmund de Waal, de auteur, zelf kunsthistoricus. Veel van Charles' milieu had ik moeten herkennen, met Monet = Prousts Elstir; Ephrussi zelf is een van de 2 modellen voor Swann (maar door Painter ten onrechte weggewuifd). Ook dat de Joodse component in het hele maatschappelijke en culturele leven zo groot was, had ik me nooit gerealiseerd (wel dat deze mensen zich niet Joods zoals die uit het Stedtl, maar Frans of Oostenrijks voelden). Een mooi geschreven, weemoedig, familieportret en historisch boek, hoogstens en vooral aan het eind iets te sentimenteel. ( )
2 stem Harm-Jan | Jul 20, 2014 |
1-5 van 6 worden getoond (volgende | toon alle)
Edmund de Waal kreeg van een oudoom 264 gordelknopen. Ze leidden tot het schrijven van de geschiedenis van zijn joodse familie, met mooie verhalen,
toegevoegd door sneuper | bewerkNRC Handelsblad, Gerda J. Van Ham (Mar 4, 2011)
 

» Andere auteurs toevoegen

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Edmund De Waalprimaire auteuralle editiesberekend
Boraso, MarinaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Cohen, MarceloVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Eklöf, MargaretaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hilzensauer, BrigitteVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hilzensauer, BrigitteVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Johnová, LucieVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Jordana, Carles MiróVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Lempens, WillekeVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Levis, Marcelo Cohen deVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Lindeberg, EvaArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Maloney, MichaelVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Marzi, DavideVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Middleworth, B.OmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Miró, CarlesVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Parker, StephenOntwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Prosperi, CarloVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Rugstad, ChristianVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Sasada, MasakoVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Thomas, GinaVoorwoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Vainikainen, VirpiVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Zischler, HannsVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Zischler, HannsVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Motto
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
'Even when one is no longer attached to things, it's still something to have been attached to them; because it was always for reasons which other people didn't grasp...Well, now that I'm a little too weary to live with other people, these old feelings, so personal and individual, that I had in the past, seem to me - it's a mania for all collectors - very precious. I open my heart to myself like a sort of vitrine, and examine one by one all those love affairs of which the world can know nothing. And of this collection to which I'm now much more attached than to my others, I say to myself, rather as Mazarin said of his books, but in fact without the least distress, that it will be very tiresome to have to leave it at all.'
Charles Swann.

Marcel Proust, Cities of the Plain.
"Aún cuando uno ya no tenga apego por las cosas, sigue importando haberlo tenido; porque siempre fue por razones que los demás no comprendían... Y bueno, ahora que estoy algo cansado para vivir con otros, estos viejos sentimientos del pasado, tan personales e individuales, me parecen -es la manía de los coleccionistas- muy valiosos. Abro mi corazón para mi como si fuera una vitrina y examino una a una todas esas historias de amor de las que el mundo no puede saber nada. Y de esta colección, a la que más unido estoy entre las mías, me digo, un poco como decía Mazarino en sus libros, pero en realidad sin la menor aflicción, que tener que dejarlo todo sería muy fatigoso". Charles Swann.
Marcel Proust "Sodoma y Gomorra".
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
For Ben, Matthew and Anna
and for my father.
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
In 1991 I was given a two-year scholarship by a Japanese foundation.
Citaten
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Ontwarringsbericht
"De haas met de amberkleurige ogen" was de eerste vertaling in het Nederlands. Al in 2017 publiceerde De Bezig Bij een nieuwe, correctere vertaling onder de titel "De haas met ogen van barnsteen". Ook vertaling van de tekst werd op tal van punten aangepast. Zie: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achte...
Dit is de nieuwe, betere vertaling van het boek dat eerst onder de titel "De haas met de amberkleurige ogen" werd uitgebracht, maar niet alleen een verkeerde titel bevatte maar ook tal van fouten in de tekst zelf. Zie bijvoorbeeld https://www.volkskrant.nl/nieuws-achte...
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC
Begin jaren negentig erft pottenbakker Edmund de Waal een bijzondere verzameling 'netsukes', met de hand gemaakte knopen waarmee oorspronkelijk een kimono bijeen gehouden werd. Nu hij de verantwoordelijkheid voor dit kostbare familiebezit draagt, moet hij de herkomst ervan achterhalen, vindt De Waal. En zo gaat hij op zoek naar de geschiedenis van zijn joodse familie.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.99)
0.5 4
1 10
1.5 1
2 27
2.5 13
3 102
3.5 60
4 271
4.5 70
5 213

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 205,503,464 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar