StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

The Song of Achilles: A Novel door Madeline…
Bezig met laden...

The Song of Achilles: A Novel (origineel 2012; editie 2012)

door Madeline Miller (Auteur)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
13,081510466 (4.21)5 / 1015
Fiction. Historical Fiction. HTML:

"At once a scholar's homage to The Iliad and startlingly original work of art by an incredibly talented new novelist....A book I could not put down."
â??Ann Patchett

"Mary Renault lives again!" declares Emma Donoghue, author of Room, referring to The Song of Achilles, Madeline Miller's thrilling, profoundly moving, and utterly unique retelling of the legend of Achilles and the Trojan War. A tale of gods, kings, immortal fame, and the human heart, The Song of Achilles is a dazzling literary feat that brilliantly reimagines Homer's enduring masterwork, The Iliad. An action-packed adventure, an epic love story, a marvelously conceived and executed page-turner, Miller's monumental debut novel has already earned resounding acclaim from some of contemporary fiction's brightest lightsâ??and fans of Mary Renault, Bernard Cornwell, Steven Pressfield, and Colleen McCullough's Masters of Rome series will delight in this unforgettable journey back to ancient Greece in the Age of Heroes.
… (meer)

Lid:pk12345
Titel:The Song of Achilles: A Novel
Auteurs:Madeline Miller (Auteur)
Info:Ecco (2012), Edition: 37696th, 416 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek
Waardering:
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

Een lied voor Achilles door Madeline Miller (2012)

  1. 150
    Penelope de mythe van de vrouw van Odysseus door Margaret Atwood (1morechapter)
  2. 110
    The King Must Die door Mary Renault (wrmjr66)
  3. 100
    Ilias door Homer (alalba)
  4. 60
    Circe door Madeline Miller (sturlington)
  5. 60
    De stilte van de vrouwen door Pat Barker (konallis)
    konallis: A very different view of Achilles, from the point of view of his captured prize, Briseis.
  6. 50
    The Mask of Apollo door Mary Renault (shaunie)
  7. 50
    De Perzische jongen door Mary Renault (emanate28)
    emanate28: Maybe they are too similar... But both The Persian Boy and The Song of Achilles are heartbreaking and beautiful stories of legendary heroes told from the perspective of their devoted boy lovers. The ancient heroes come alive and one is transported back into those times.… (meer)
  8. 30
    Ransom door David Malouf (jbvm)
  9. 52
    Grendel door John Gardner (fugitive)
    fugitive: Another brilliantly retold classic by a modern author.
  10. 10
    An Arrow's Flight: A Novel door Mark Merlis (marq)
    marq: Mark Merlis also takes up the story of Pyrrhus (or Neoptolemus), Achilles’ son with Deidamia when he was in disguise as a woman on Scyros. A very different kind of novel, steampunk, wild anachronism, graphically homoerotic, brilliant.
  11. 10
    Lavinia door Ursula K. Le Guin (knhaydon)
    knhaydon: Modern retelling of a classical myth, narrated by a character with a less central part in the original source text(s).
  12. 10
    The Secret Chord door Geraldine Brooks (novelcommentary)
    novelcommentary: Similar narrative idea
  13. 10
    Alcestis door Katharine Beutner (rarm)
  14. 00
    The Hostage door Kathryn Berck (quartzite)
    quartzite: Set in Bronze Age Greece about descendants of Hercules seeking to reclaim their patrimony.
  15. 00
    Fireborne door Rosaria Munda (Talia_Davidovsky)
    Talia_Davidovsky: If you like Ancient Greece, fantasy, some romance, and some tragedy, you might also enjoy Fireborne by Rosaria Munda.
  16. 00
    De liefdeskunstenaar door Jane Alison (jbvm)
  17. 346
    Twilight door Stephenie Meyer (TomWaitsTables)
    TomWaitsTables: Because Song of Achilles is Homer's Illiad as a Twilight novel. Sorry.
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Engels (481)  Nederlands (6)  Italiaans (3)  Spaans (3)  Frans (3)  Portugees (Portugal) (2)  Zweeds (1)  Alle talen (499)
1-5 van 6 worden getoond (volgende | toon alle)
Madeline Miller heeft het verhaal rond Achilles, de grote held van de Trojaanse oorlog, op originele wijze verwerkt tot een romance. Van de Ilias weten we dat Achilles een innige relatie had met zijn jeugdvriend Patroclus, en dat de dood van Patroclus – onder het zwaard van de Trojaan Hector, rechtstreeks naar de dood van Achilles zou leiden. Over de aard van die vriendschap kan je alleen maar speculeren, ik voel me totaal onbevoegd om daar een nadere inschatting van te maken. Miller koos ervoor om voor een openlijke, homoseksuele band te gaan. Ik voel me daar ongemakkelijk bij. Voor alle duidelijkheid niet om die band zelf, maar omdat ze er in haar verhaal eigenlijk helemaal niet in slaagt de liefdesband geloofwaardig te maken, toch niet van de kant van Achilles. Dat Patroclus opkijkt naar de beste Griekse held ooit, zijn fysieke en charismatische uitstraling, dat weet ze overtuigend te neer te zetten. Maar wat Achilles dan in godsnaam in de zwakke en goedige Patroclus gezien heeft, dat blijft een raadsel. Of volstaat de boutade dat liefde blind is?
Miller besteedt nogal wat tijd aan de jeugd van beide protagonisten, en dat is aardig gedaan. Maar de passage in het paleis op het eiland Skyros, waar zich Achilles in vrouwenkleren verborgen houdt om niet te moeten gaan vechten in Troje, is erg stuntelig beschreven. Het is bovendien ronduit ongeloofwaardig dat Achilles zich plots toch laat overhalen met de Grieken mee te gaan strijden. Vanaf dat moment ontpopt hij zich tot een arrogante moordmachine, en zo zijn er nog wel wat andere ongeloofwaardige twists. Miller volgt uiteraard het scenario dat zo prachtig is uitgetekend in de Ilias, maar in een moderne roman leveren die merkwaardige gedaanteverwisselingen toch wel wat problemen op.
En dan hebben we het nog niet over het zoetzemerige einde, waar de moeder van Achilles, de halfgodin Thetis, na een levenslange haat tegen Patroclus zich plots met hem verzoent. Mooi uiteraard voor een happy end-film, maar zo on-Grieks.
Is dit dan een mislukt boek? Neen, toch niet. Het leest vlot weg, geeft een mooie inkijk in de oude Griekse wereld, en het epische verhaal van de strijd rond Troje blijft uiteraard intens boeien. Het personage van Patroclus blijft door zijn bijna voortdurend weifeling geloofwaardig (in tegenstelling tot Achilles). Maar voor mij is dé grote held van dit verhaal de arglistige Odysseus: Miller weet hem met veel verve neer te zetten, en elke keer als hij ten tonele verschijnt is het genieten van zijn verfijnde sluwheid. ( )
  bookomaniac | Oct 16, 2020 |
Hard maar ook teder boek: Achilleus geschreven met de pen van de beminnelijke prins Patrocles, zijn levensgezel. Loopt parallel met de Ilias van Homerus en met De stilte van de vrouwen van Pat Barker. Een aanrader om dit samen te lezen! Mededogen als gave na een hard en geschonden leven is een gegeven in beide 21ste eeuwse boeken. ( )
  Baukis | Oct 7, 2019 |
Mooi verhaal over de levens van Patrocles en Achilles. vanuit Patrocles beschreven, hij is de verbannen onhandige jongen die helemaal opleeft en leeft dankzij de liefde tussen hem en Achilles. Omdat hij niet begraven is - Thetis, Achilles' moeder houdt dat tegen - kan hij ook vertellen hoe het afliep met Hector en Achilles, want niet begraven zielen kunnen niet naar de onderwereld. Mooi gevonden, heel ontroerend naast het vele geweld! ( )
  vuurziel | May 8, 2017 |
Prachtige parafrase van de Ilias. ( )
  judikasp | Feb 15, 2015 |
Vroeger bij Griekse les moesten wij de eerste paar regels van de Odyssee uit het hoofd leren. Voor het metrum. Ik kan ze nog steeds opdreunen, compleet met daverende dactyli. Ook vertaalden wij moeizaam, woordje voor woordje, passages uit de Odyssee. De Ilias lazen we niet, maar dat verhaal kregen we op andere manieren wel mee. Het relaas van Odysseus vond ik echter verreweg het mooist (geef mij maar exotische avonturen, liever dan al dat Trojaanse wapengekletter) totdat ik deze schitterende hervertelling van het lot van Achilles las.

Achilles was de halfgoddelijke held, wiens moeder, de zeenimf Thetis, hem probeerde onsterfelijk te maken. Zijn onafscheidelijke strijdmakker was Patroclus en dat is degene door wiens ogen wij Achilles zien. Patroclus is te gevoelig voor zijn tijd en een teleurstelling voor zijn vader, die hem verbant naar het hof van een andere koning om een man van hem te maken. Daar ontmoet Patroclus de jonge Achilles, beeldschoon, gemaakt om te vechten, maar vooral geĂŻnteresseerd in muziek. Er ontstaat een ontluikende liefde tussen de twee jongens, die stand houdt ook als zijn vader Achilles de bergen instuurt om door een sater ingewijd te worden in de krijgskunst en alleen maar bestendigd wordt wanneer ze als jongemannen uitvaren naar Troje.

Dat is het verhaal. Dat verhaal is bekend (alleen dan in een vorm waarin de twee jongemannen geen geliefden zijn doch slechts vrienden), maar Miller maakt er een prachtige nieuwe vertelling van. In de eerste plaats is het een poëtisch liefdesverhaal van twee jongemannen die hun lot niet in eigen handen hebben. Ze zijn deels speelballen van de goden, maar ook van een tijd die het strijdend ten onder gaan als het hoogste in het leven zag. Achilles is onkwetsbaar zo lang hij niet aan een oorlog meedoet, maar zoals ook Patroclus maar al te goed weet: Our world was one of blood, and the honor it won;
only cowards did not fight. For a prince there was no choice. You warred and won, or warred and died.
(p. 181) Oud worden en langzaam wegteren, een lot dat hem door Odysseus wordt voorgehouden, is ook voor Achilles een schrikbeeld: 'He can live out his years in some corner eating the bread they soften for him, senile and alone. When he dies, people will say, who?” The words filled the room, thinning the air until we could not breathe. Such a life was a horror.

En dus kiest Achilles voor de dood. En wat voor keus heeft hij eigenlijk?
“He is a weapon, a killer. Do not forget it. You can use a spear as a walking stick, but that will not change its nature.” The words drove breath from me, left me stuttering. “He is not—” “But he is. The best the gods have ever made. And it is time he knew it, and you did too".

Miller schildert een wereld die niet alleen maar wreed is maar ook vol huiveringwekkende schoonheid. De goddelijke Thetis, de moeder die zoveel van haar zoon houdt dat ze er alles voor over heeft om hem in leven te houden, is een ijselijk mooie zeenimf, even indrukwekkend als angstaanjagend. De scène waarin Agamemnon zijn dochter Iphigineia aan de goden offert is tegelijkertijd aangrijpend en understated. Nergens wordt de mythische wereld van de oude Grieken er één van een goedkope fantasy-roman. Het is een magische wereld die maar al te levensecht was voor de oude Grieken en Miller slaagt er wonderwel in om zowel de dichterlijkheid als de hardheid ervan net zo levensecht te maken voor de lezer.

The Song of Achilles is een idylle en een wreed sprookje tegelijk, maar voor alles een aangrijpende en poëtische elegie uit een andere wereld die Madeline Miller door haar verbeelding en haar schrijfkunst op indringende wijze tot leven brengt. Ook voor niet-gymnasiasten; sterker nog, misschien juist voor niet-gymnasiasten, omdat zij de afloop nog niet kennen.
http://annavangelderen.blogspot.com ( )
1 stem AnnavanGelderen | Jun 30, 2012 |
1-5 van 6 worden getoond (volgende | toon alle)
That The Song of Achilles offers a different take on the epic story of Achilles and the Trojan War is not, in itself, anything particularly out of the ordinary. People have been putting their own spins on The Iliad from the instant Homer finished reciting it. What's startling about this sharply written, cleverly re-imagined, enormously promising debut novel from Madeline Miller is how fresh and moving her take on the tale is — how she has managed to bring Achilles and his companion Patroclus to life in our time without removing them from their own.
toegevoegd door Shortride | bewerkUSA Today, Robert Bianco (Mar 12, 2012)
 
But in the case of Miller, who earned undergraduate and graduate degrees in classics at Brown, the epic reach exceeds her technical grasp. The result is a book that has the head of a young adult novel, the body of the “Iliad” and the hindquarters of Barbara Cartland.
 

» Andere auteurs toevoegen (18 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Miller, Madelineprimaire auteuralle editiesbevestigd
Auché, ChristineVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Curtoni, MatteoVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Douglas, FrazerVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Parolini, MauraVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Saltzman, AllisonOmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Thorpe, DavidVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Windgassen, MichaelVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Is opgenomen in

Is een hervertelling van

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Motto
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
To my mother Madeline, and Nathaniel
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
My father was a king and the son of kings.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
I could recognize him by touch alone, by smell; I would know him blind, by the way his breaths came and his feet struck the earth.  I would know him in death, at the end of the world.
We were like gods at the dawning of the world, and our joy was so bright we could see nothing else but the other.
"That is — your friend?"

"Philtatos," Achilles replied, sharply. Most beloved.
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Fiction. Historical Fiction. HTML:

"At once a scholar's homage to The Iliad and startlingly original work of art by an incredibly talented new novelist....A book I could not put down."
â??Ann Patchett

"Mary Renault lives again!" declares Emma Donoghue, author of Room, referring to The Song of Achilles, Madeline Miller's thrilling, profoundly moving, and utterly unique retelling of the legend of Achilles and the Trojan War. A tale of gods, kings, immortal fame, and the human heart, The Song of Achilles is a dazzling literary feat that brilliantly reimagines Homer's enduring masterwork, The Iliad. An action-packed adventure, an epic love story, a marvelously conceived and executed page-turner, Miller's monumental debut novel has already earned resounding acclaim from some of contemporary fiction's brightest lightsâ??and fans of Mary Renault, Bernard Cornwell, Steven Pressfield, and Colleen McCullough's Masters of Rome series will delight in this unforgettable journey back to ancient Greece in the Age of Heroes.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.21)
0.5
1 22
1.5 6
2 74
2.5 24
3 354
3.5 113
4 883
4.5 176
5 1191

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,894,028 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar