StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Tussen twee paleizen (1956)

door Naguib Mahfouz

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

Reeksen: Cairo Trilogie (1)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
2,793605,149 (4.02)1 / 421
Volume I of the masterful Cairo Trilogy. A national best-seller in both hardcover and paperback, it introduces the engrossing saga of a Muslim family in Cairo during Egypt's occupation by British forces in the early 1900s.
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Groep OnderwerpBerichtenNieuwste bericht 
 Reading Globally: The Palace Walk by Naguib Mahfouz13 ongelezen / 13SassyLassy, juli 2012

» Zie ook 421 vermeldingen

Engels (50)  Spaans (3)  Nederlands (3)  Frans (2)  Catalaans (1)  Alle talen (59)
Toon 3 van 3
Heerlijk verhaal van een meester-verteller, over een patriarch en zijn gezin in Caïro, rond en kort na de eerste wereldoorlog. De man houdt er een dubbelleven op na: thuis streng en onverbiddellijk, zijn kinderen en vrouw sidderen en beven voor hem, buitenshuis is hij aimabel en leidt hij een liederlijk leven. Maar doorheen het verhaal komen er barsten in de ijzeren reputatie van de man en het eindigt dramatisch met de dood van een van zijn zonen, in een betoging tegen de Engelse bezetters. Prachtige kennismaking met de arabische cultuur (of toch die specifieke setting), en tegelijk verweven met de politieke gebeurtenissen van die tijd (Engelse dominantie). Knap is vooral dat Mahfouz het verwerpelijk karakter dat Ahmed in onze (en wellicht zijn) ogen is, nuanceert met humor en zelftwijfel. ( )
1 stem bookomaniac | Apr 14, 2011 |
Het dagelijks leven van een Egyptische familie in politiek roerige tijden. ( )
  boeklover | Nov 13, 2009 |
In "Tussen twee paleizen" wordt een beeld geschetst van een Egyptisch gezin in Cairo in de jaren 1917-1919 tegen de achtergrond van de Engelse aanwezigheid in Egypte.
In deel 1 worden de hoofdpersonen geïntroduceerd. Hoofdpersoon is de welgestelde koopman Achmed Abd al-Gawwaad, hij is streng voor zijn gezin, maar s'avonds in gezelschap van zijn vrienden is hij vriendelijk en ontspannen en jaagt hij de vrouwen en de drank na. Zijn vrouw Amiena is heel onderdanig en doet braaf wat pa zegt. De oudste zoon Jasien doet thuis braaf wat pa zegt maar hangt s'avonds de bloemetjes buiten. De middelste zoon Fahmi is heel serieus en wilt trouwen met een buurmeisje dat hij stiekem gezien heeft, maar dat mag niet van pa. en wordt politiek agitator. Jongste zoon Kamaal haalt allerlei kattekwaad uit las hij op weg is van huis naar school of van school naar huis. Op school en thuis leeft hij als in een gevangenis. Wel is hij heel goed op school. Khadiega, de oudste dochter helpt haar moeder in het huishouden en is spotziek, de jongste dochter Aisja, doet niet zoveel maar is heel knap. Beiden moeten ook precies doen wat pa zegt.
Deel 2 opent met de bruiloft van Aisja die uitgehuwelijkt wordt aan d edochter van een goede vriendin van de familie, enigszins tot verdriet van Ahmed die haar liever bij zich hield, maar die echt niet onder het huwelijksaanzoek uitkon. Vervolgens trouwt Khadiega met een oudere broer van de bruidegom van Aisja. Jasien verkracht bijna een diensbode en voor straf huwelijkt zijn vader hem ook uit om erger te voorkomen.
In het laatste stuk van het boek is de oorlog afgelopen. Tot verdriet van de Egyptenaren hebben de Engelsen de oorlog gewonnen. Er wordt geprotesteerd tegen de aanwezigheid van de Engelsen en voor de onafhankelijkheid. Fahmi brengt pamfletten rond, Kamaal is de grootste vrienden met de soldaten (hij krijgt chocolade van ze!). Ahmed en Jasien interesseert het niet, als ze hun pleziertjes maar kunnen najagen. De vrouwen mogen zich vanzelfsprekend nergens mee bemoeien.
Het boek geeft een fascinerend beeld van een andere maatschappij en is prachtig vertaald. Ongetwijfeld een van de beste boeken die ik tot nu toe heb gelezen. Het is het eerste deel van een trilogie dus ik kan nog even vooruit.
UItgelezen: donderdag 8 maart 2001 ( )
1 stem erikscheffers | Sep 16, 2009 |
Toon 3 van 3
Naguib Mahfouz has been compared to Balzac and Dickens, and his characters, like theirs, are drawn with absolute authority and acute psychological insight. ''Palace Walk'' is a tale told with great affection, humor and sensitivity, in a style that in this translation, by William M. Hutchins and Olive E. Kenny, is always accessible and elegant.
toegevoegd door jlelliott | bewerkThe New York Times, Howard Hower (Feb 4, 1990)
 

» Andere auteurs toevoegen (18 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Naguib Mahfouzprimaire auteuralle editiesberekend
Cinca, DolorsVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hutchins, William MaynardVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Kenny, Olive EVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Leeuwen, Richard vanVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Om middernacht werd ze wakker ...
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

Volume I of the masterful Cairo Trilogy. A national best-seller in both hardcover and paperback, it introduces the engrossing saga of a Muslim family in Cairo during Egypt's occupation by British forces in the early 1900s.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.02)
0.5 1
1 2
1.5
2 14
2.5 4
3 87
3.5 34
4 174
4.5 24
5 144

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 205,382,288 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar