StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

The Complete Maus: A Survivor's Tale…
Bezig met laden...

The Complete Maus: A Survivor's Tale (Pantheon Graphic Library) (1973)

door Art Spiegelman (Auteur)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
8,714258958 (4.53)2 / 424
The Pulitzer Prize-winning Maus tells the story of Vladek Spiegelman, a Jewish survivor of Hitler's Europe, and his son, a cartoonist coming to terms with his father's story. Maus approaches the unspeakable through the diminutive. Its form, the cartoon (the Nazis are cats, the Jews mice), shocks us out of any lingering sense of familiarity and succeeds in "drawing us closer to the bleak heart of the Holocaust" (The New York Times). Maus is a haunting tale within a tale. Vladek's harrowing story of survival is woven into the author's account of his tortured relationship with his aging father. Against the backdrop of guilt brought by survival, they stage a normal life of small arguments and unhappy visits. This astonishing retelling of our century's grisliest news is a story of survival, not only of Vladek but of the children who survive even the survivors. Maus studies the bloody pawprints of history and tracks its meaning for all of us.… (meer)
Lid:eg4209
Titel:The Complete Maus: A Survivor's Tale (Pantheon Graphic Library)
Auteurs:Art Spiegelman (Auteur)
Info:Generic, 296 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek, Aan het lezen
Waardering:
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

Maus : vertelling van een overlevende door Art Spiegelman (1973)

  1. 30
    Resistance: Book 1 door Carla Jablonski (cransell)
  2. 30
    Yossel door Joe Kubert (kxlly)
  3. 00
    Vietnamerica: A Family's Journey door GB Tran (sduff222)
  4. 00
    Fax from Sarajevo door Joe Kubert (Felipe-F)
  5. 11
    Logicomix door Apostolos Doxiadis (CGlanovsky)
    CGlanovsky: Graphic novels with historical subject-matter straddling the line between fiction and non-fiction and containing the parallel story of their own creation.
  6. 00
    Diary of a Young Girl: The Definitive Edition door Anne Frank (artturnerjr)
    artturnerjr: Two stories of the Holocaust. One is in prose, the other is in comics format; both are appealing to diverse audiences.
  7. 00
    Le Rapport de Brodeck door Manu Larcenet (apokoliptian)
    apokoliptian: This book also deals with the post-WWII survivors, with their harms and behaviors, and shows some tragic scenes from the concentration camps in Europe.
  8. 00
    Heimat : terug naar het land van herkomst door Nora Krug (MarthaJeanne)
    MarthaJeanne: Both authors search for the truth of what happened to their families in WWII Germany and use graphic novel techniques to work this through.
  9. 00
    Sourvilo door Olga Lavrentieva (Baldrian)
  10. 00
    Nacht door Elie Wiesel (Cecrow)
  11. 01
    Doden is mijn beroep door Robert Merle (yokai)
  12. 01
    Claus von Stauffenberg: Zeuge im Feuer door Peter Steinbach (JqnOC)
  13. 01
    Footnotes in Gaza door Joe Sacco (Felipe-F)
  14. 23
    De boerderij der dieren door George Orwell (mcenroeucsb)
  15. 01
    Schindlers lijst door Thomas Keneally (lucy.depalma)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

» Zie ook 424 vermeldingen

Engels (219)  Frans (7)  Nederlands (6)  Italiaans (5)  Catalaans (5)  Spaans (4)  Portugees (Portugal) (2)  Deens (2)  Duits (2)  Fins (1)  Alle talen (253)
1-5 van 6 worden getoond (volgende | toon alle)
Eigenlijk wilde ik geen boeken meer lezen over WOII en de holocaust. Ik vind dat ik er inmiddels genoeg van weet en telkens als ik er weer iets van tegenkom deprimeert me dat zo enorm dat het me tijden kost om uit die sfeer te komen. Toch kon ik Maus van Art Spiegelman niet laten liggen, een boek over WOII en de holocaust.

Maus is een graphic novel waarin de schrijver zijn vader, een Poolse Jood, laat vertellen over de holocaust. De afwisseling van de zoon die zijn vader beweegt om nog wat meer te vertellen over vroeger en de geschiedenis van deze vader, maakt het een geschiedenis die niet alleen destijds speelde maar nu nog altijd zijn invloed heeft. De extreme zuinigheid van vader Spiegelman, zijn onafgebroken mopperen op zijn tweede vrouw en het denigreren van zijn zoon worden gaandeweg steeds meer verklaarbaar uit dat verleden.
Juist deze karaktereigenschappen die deze vader zo'n onmogelijke man maken, draagt bij aan hoe sterk dit boek is.

The Complete Maus bestaat uit twee boeken: I. A Survivor's Tale en II. And Here My Troubles Began. Het tweede boek begint met de worsteling die de schrijver doorgaat met het succes van het eerste boek. En ook met hoe veel moeite hij heeft om te beginnen met het beschrijven van de gebeurtenissen in het concentratiekamp Auschwitz. Alle Joden worden getekend als muizen, Polen als varkens en Duitsers als poezen. Dit maakt het wellicht nog indringender en bij tijd en wijle heb ik het boek even aan de kant gelegd omdat het mij te intens werd.

Op het oog ziet het er zo eenvoudig uit maar bij het lezen van de teksten en het bekijken van de tekeningen blijkt hoe bijzonder knap het boek in elkaar zit. Een oprecht helder weergegeven geschiedenis van een ongelooflijk donkere tijd en de naweeën daarvan. ( )
  Niekchen | Jul 13, 2015 |
Ik ben absoluut een leek als het op graphic novels aankomt. Dit was dus toch wel even aanpassen, vooral omdat de tekenstijl van Spiegelman heel eigen is, en iets (bewust) onzorgvuldig heeft. Ik geraakte eerst ook niet helemaal in het verhaal: het leek te twijfelen tussen een vader-zoon-conflict en het relaas van de Jodenvervolging door Nazi-Duitsland; de holocaust leek zelfs maar een zijverhaal.
Pas vanaf deel 2 vielen de puzzelstukjes meer op zijn plaats en had ik door dat de verschillende verhalen eigenlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden waren. Spiegelman heeft daarmee een hoogst originele en waardevolle bijdrage geleverd aan de holocaustliteratuur, met het hoofdpersonage nu eens niet in een "heldenrol" als smartelijk slachtoffer, maar als gewiekst overlever die nadien een obsessieve, onuitstaanbare persoonlijkheid ontwikkelde. Het viel me ook op dat in de aanloop naar de vernietigingskampen de vervolgingsdreiging bijna niet gepercipieerd werd, of niet ernstig genomen werd door vader Spiegelman en zijn omgeving. ( )
  bookomaniac | Sep 26, 2014 |
In zijn ondertussen wereldberoemde strip vertelt Spiegelman het verhaal van een joods personage doorheen de holocaust. Beklijvend. ( )
  konchirad | May 12, 2013 |
Buiten categorie. Sublieme mengeling van twee verhaallijnen: het verhaal van jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog en een moeilijke vader-zoon relatie. Vreemd genoeg maakt het tweede het eerste wat 'verteerbaarder', al is die uitdrukking hier ongetwijfeld misplaatst. De gruwel blijft gruwel, maar de tragikomische figuur van de vader na de oorlog, doorbreekt het uitzichtloze Auschwitz-verhaal. Tegelijkertijd wordt daardoor ook duidelijk dat de ervaringen blijvende sporen nalaat. Bij de overlevenden. Bij hun kinderen. En zelfs de gruwel wordt subtiel in beeld gebracht, via omwegen. Het geheugen van de vader dat hem op cruciale momenten in de steek laat - maar maakt het uit op welke manier iemand omgebracht werd? Het resultaat blijft toch hetzelfde? En die vaak niet aanwezig was, niet gezien heeft, net ontsnapt is. Terwijl in het begin van het tweede boek de zoon - met een muizenmasker deze keer - opeens aan zijn tekentafel zit tussen een stapel lijken. Een boek dat aan je vel blijft kleven. ( )
  brver | Nov 25, 2010 |
Iedere volwassen Nederlander hoort te weten wat er met de Joden is gebeurd in deTweede Wereldoorlog. Er zijn bibliotheken vol met boeken gechreven over de Holocaust. Ik heb er een aantal boeken over gelezen, maar het boek dat de meeste indruk maakte was "Maus" van Art Spiegelman.
Art Spiegelman is een Amerikaanse Jood, van wie beide ouders Auschwitz hebben overleefd. Zijn moeder pleegde in 1968 zelfmoord. Art is striptekenaar en vroeg zijn vader wat hij had meegemaakt tijdens de oorlog. Het verhaal van zijn vader staat centraal in dit stripboek. De Joden worden als muizen afgebeeld, de Duitsers als katten, de Polen als varkens (Poolse Joden als muizen met een varkensmasker voor) en de Amerikanen als honden. Het verhaal van zijn vader wordt afgewisseld met tekeningen over de moeizame relatie tussen vader en zoon en over de zoon die striptekenaar is. Ondanks de zwaarte van het onderwerp is het door allerlei komische details goed leesbaar. Ik vind "Maus" en "Maus 2" 2 geweldige boeken en wil ze hierbij van harte aanbevelen. Samen met "Is dit een mens ****" en "Het respijt" van Primo Levi de meest aangrijpende boeken die ik over de Holocaust heb gelezen.
UItgelezen: vrijdag 6 januari 2001 (deel 1) en zaterdag 7 januari 2001 (deel 2) ( )
  erikscheffers | Sep 16, 2009 |
1-5 van 6 worden getoond (volgende | toon alle)

» Andere auteurs toevoegen

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Spiegelman, Artprimaire auteuralle editiesbevestigd
Durlacher, JessicaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Fili, LouiseOmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Previtali, CristinaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Soares, Antonio de MacedoVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Motto
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
"The Jews are undoubtedly a race, but they are not human." Adolf Hitler
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
For Anja
Eerste woorden
Het was zomer, weet ik nog. Ik was tien of elf...
Citaten
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
This is the OMNIBUS edition containing both "Maus I: A Survivor's Tale: My Father Bleeds History" and "Maus II: A Survivor's Tale: And Here My Troubles Began".

DO NOT COMBINE with individual editions of Maus I or Maus II!!!
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

The Pulitzer Prize-winning Maus tells the story of Vladek Spiegelman, a Jewish survivor of Hitler's Europe, and his son, a cartoonist coming to terms with his father's story. Maus approaches the unspeakable through the diminutive. Its form, the cartoon (the Nazis are cats, the Jews mice), shocks us out of any lingering sense of familiarity and succeeds in "drawing us closer to the bleak heart of the Holocaust" (The New York Times). Maus is a haunting tale within a tale. Vladek's harrowing story of survival is woven into the author's account of his tortured relationship with his aging father. Against the backdrop of guilt brought by survival, they stage a normal life of small arguments and unhappy visits. This astonishing retelling of our century's grisliest news is a story of survival, not only of Vladek but of the children who survive even the survivors. Maus studies the bloody pawprints of history and tracks its meaning for all of us.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.53)
0.5 1
1 5
1.5 1
2 25
2.5 14
3 134
3.5 47
4 575
4.5 141
5 1427

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,991,724 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar