StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Meridiaan van bloed, of Het avondrood in het Westen roman (1985)

door Cormac McCarthy

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
11,713273567 (4.16)496
Fiction. Literature. Author of the National Book Award winner All the Pretty Horses, Cormac McCarthy is one of the most provocative American stylists to emerge in the last century. The striking novel Blood Meridian offers an unflinching narrative of the brutality that accompanied the push west on the 1850s Texas frontier. His birth ended his mother's life in Tennessee. Scrawny and wiry, he runs away at the age of 14. As he makes his way westward, the impoverished and illiterate youth finds trouble at every turn. Then he's recruited by Army irregulars, lured by the promise of spoils and bound for Mexico. Churning a dusty path toward destiny, he witnesses unknown horrors and suffering-and yet, as if shielded by the almighty hand of God, he survives to breathe another day. Earning McCarthy comparisons to greats like Melville and Faulkner, Blood Meridian is a masterwork of rare genius. Gifted narrator Richard Poe wields the author's prose like a man born to speak it.… (meer)
Onlangs toegevoegd doorsmellman, leprimas, Greywolf76, watchandlisten, Kitdee75, Kurayami, Carson___, denis.henry, besloten bibliotheek
Nagelaten BibliothekenDavid Foster Wallace, Walker Percy
 1. 140
  Moby Dick door Herman Melville (dmsteyn)
  dmsteyn: Judge Holden's character was based on the monomaniacal Captain Ahab of Melville's novel.
 2. 30
  Notities uit de jungle door Hanya Yanagihara (pterodactling)
 3. 20
  De strijd van de aartsbisschop door Willa Cather (GCPLreader)
  GCPLreader: contrast Blood Meridian to Cather's moving, more gentle tale of honorable wanderings of priests in new mexico in 1850's
 4. 20
  Othello door William Shakespeare (Steve.Gourley)
  Steve.Gourley: Compare the philosophy of Judge Holden to Iago
 5. 20
  Al de mooie paarden door Cormac McCarthy (sturlington)
 6. 22
  Onder de vulkaan door Malcolm Lowry (WSB7)
  WSB7: Strong perspectival imagery overhanging(pursuing?)a doomed hero.
 7. 00
  Far Bright Star door Robert Olmstead (TheRavenking)
 8. 01
  The Life and Times of Captain N. door Douglas J. Glover (Sethgsamuel)
  Sethgsamuel: Shamelessly violent, very poetic and beautiful western.
1980s (16)
2024 (8)
Ranking (59)
To Read (195)
Uni (8)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 496 vermeldingen

Engels (258)  Spaans (5)  Italiaans (4)  Nederlands (3)  Zweeds (1)  Duits (1)  Fins (1)  Deens (1)  Alle talen (274)
Toon 3 van 3
Heel mooie beschrijvingen van het 19de eeuwse Zuid-Westen van Noord-Amerika. Je hebt er wel op zijn minst een woordenboek bij nodig, want de 'onnederlandse' woorden zijn legio en de uitgever heeft zich weinig moeite getroost om een gedegen verklarende woordenlijst toe te voegen. Dit bemoeilijkt het vlot lezen ten zeerste.
Helaas ontbreekt er ook een echt verhaal. De roman bestaat - naast de landschapsbeschrijvingen- vooral een opsomming van bloederige afrekeningen en doodslag.Je zit voortdurend te wachten tot er een verhaal komt, en je blijft daardoor lezen, maar het komt er nooit van. Op de duur gaan die landschapsbeschrijvingen ook vervelen en heb je de neiging ze gewoonweg over te slaan.
Ondanks de geweldige stijl toch een onbevredigend boek. ( )
1 stem PatrickDeruytter | Feb 11, 2018 |
Ergens rond 1850. Een jongen loopt van huis weg en sluit zich aan bij een bende scalpenjagers die het grensgebied tussen Mexico en de VS onveilig maken.

De jongen doet in vele opzichten denken aan John en Billy uit de Grenslandtrilogie, maar hij blijft naamloos en - allicht niet toevallig - onpersoonlijker. Ook de andere personages, 'kapitein' Glanton en 'rechter' Holden in het bijzonder, laten niet echt in hun ziel kijken. McCarthy beschrijft koel en afstandelijk. De gebeurtenissen spreken dan ook wel voor zich. Het boek is gebaseerd op historische feiten. Dee Browns 'Begraaf mijn hart bij de bocht van de rivier' is nooit ver weg. Uiteindelijk is het een soort 'natuurlijke historie van de wreedheid', een fijne beschrijving van destructieve neigingen die tot volle wasdom komen.

Bij de lectuur komt een grondig kennis van de fauna, de geologie en de geografie van het grensgebied tussen Mexico en de VS van pas. McCarthy is immer meticuleus in zijn (natuur)beschrijvingen.

Geen boek voor gevoelige zielen. ( )
  brver | Mar 14, 2015 |
Het is altijd mijn indruk geweest dat je zelf een Amerikaan moet zijn om iconische romans als Moby Dick echt te kunnen appreciëren. Met dit werk lijkt dat ook het geval. Ik merk dat dit boek vooral in de VS op handen wordt gedragen, en zelfs dikwijls met Moby Dick wordt vergeleken, en dat de meeste Europeanen er zich onbegrijpend en met afschuw van afkeren. Die afschuw heeft uiteraard in eerste instantie te maken met het gratuite geweld in de roman, zelfs de bijna esthetiserende verheerlijking van geweld. Natuurlijk hebben we in Europa ook wel onze eigen reeks gewelddadige romans (Oorlogsroes van Ernst Jünger bijvoorbeeld), die desondanks als literaire hoogtepunten worden gezien, dus waarom dit werk ook niet.
Want ook van deze roman kan je - als je wil - "genieten": de taal van McCormack is briljant beeldend als het over ruwe landschappen (vooral woestijnen) gaat en zelfs de geweldsscènes zijn met bijzonder literair talent in beeld gebracht. De setting, het Amerikaans-Mexicaans grensgebied rond het midden van de 19de eeuw en het tuig van indianen, gelukzoekers en scalpjagers dat er rondwaart, geeft daar alle gelegenheid toe. Maar dan moet je wel een verhaal te vertellen hebben en dat mis ik hier compleet. Er is uiteraard de "kid", door wiens ogen we het grootste deel van de actie waarnemen, maar McCormack doet eigenlijk weinig met dit personage. Hetzelfde probleem heb ik met de figuur van de "Judge", een imposante kale reus die vooral duivelachtig rondloopt, als personificatie van het kwaad, een soort van dr Kurtz uit Heart of Darkness. McCormack geeft zijn boek een epische ondertoon, en dat is best imponerend (zeker ook omdat het in een soort van archaïsch-bijbels Engels is geschreven) maar dan zou er best ook een verhaallijn in te vinden moeten zijn. En vooralsnog heb ik dat niet ontdekt. ( )
1 stem bookomaniac | Sep 15, 2014 |
Toon 3 van 3
This latest book is his most important, for it puts in perspective the Faulknerian language and unprovoked violence running through the previous works, which were often viewed as exercises in style or studies of evil. ''Blood Meridian'' makes it clear that all along Mr. McCarthy has asked us to witness evil not in order to understand it but to affirm its inexplicable reality; his elaborate language invents a world hinged between the real and surreal, jolting us out of complacency.
toegevoegd door eereed | bewerkNew York Times, Caryn James (Apr 28, 1985)
 
Virtually all of McCarthy's idiosyncratic fiction (The Orchard Keeper, Child of God, Suttree) is suffused with fierce pessimism, relentlessly illustrating the feral destiny of mankind; and this new novel is no exception—though it is equally committed to a large allegorical structure, one that yanks its larger-than-life figures across a sere historical stage.

toegevoegd door Richardrobert | bewerkKirkus Reivews (Feb 15, 1985)
 

» Andere auteurs toevoegen (11 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
McCarthy, Cormacprimaire auteuralle editiesbevestigd
Bloom, HaroldIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Delgado, LluísVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Faria, PauloVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Fort, Luis MurilloVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Gyllenhak, UlfVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hansen, JanVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hirsch, FrançoisTraductionSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hiti Ožinger, AndrejVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Kooman, KoVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Montanari, RaulVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Murillo Fort, LuisVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Pennington, MarkArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Poe, RichardVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Roig, EstherVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Sivill, KaijamariVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Sudół, RobertVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Svoboda, MartinVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Motto
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Your ideas are terrifying and your hearts are faint. Your acts of pity and cruelty are absurd, committed with no calm, as if they were irresistible. Finally, you fear blood more and more. Blood and time.

-- Paul Valery
It is not to be thought that the life of darkness is sunk in misery and lost as if in sorrowing. There is no sorrowing. For sorrow is a thing that is swallowed up in death, and death and dying are the very life of the darkness.

-- Jacob Boehme
Clark, who led last year's expedition to the Afar region of northern Ethiopia, and UC Berkeley colleague Tim D. White, also said that a re-examination of a 300,000-year-old fossil skull found in the same region earlier shows evidence of having been scalped.

-- The Yuma Daily Sun
       June 13, 1982
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
The author wishes to thank the Lyndhurst Foundation, the John Simon Guggenheim Memorial Foundation, and the John D. and Catherine T. MacArthur Foundation. He also wishes to express his appreciation to Albert Erskine, his editor of twenty years.
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
See the child.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
It was a lone tree burning on the desert. A heraldic tree that the passing storm had left afire. The solitary pilgrim drawn up before it had traveled far to be here and he knelt in the hot sand and held his numbed hands out while all about in that circle attended companies of lesser auxiliaries routed forth into the inordinate day, small owls that crouched silently and stood from foot to foot and tarantulas and solpugas and vinegarroons and the vicious mygale spiders and beaded lizards with mouths black as a chowdog’s, deadly to man, and the little desert basilisks that jet blood from their eyes and the small sandvipers like seemly gods, silent and the same, in Jeda, in Babylon. A constellation of ignited eyes that edged the ring of light all bound in a precarious truce before this torch whose brightness had set back the stars in their sockets.
The men as they rode turned black in the sun from the blood on their clothes and their faces and then paled slowly in the rising dust until they assumed once more the color of the land through which they passed.
A man's at odds to know his mind cause his mind is aught he has to know it with. He can know his heart, but he dont want to. Rightly so. Best not to look in there. It aint the heart of a creature that is bound in the way that God has set for it. You can find meanness in the least of creatures, but when God made man the devil was at his elbow. A creature that can do anything. Make a machine. And a machine to make the machine. And evil that can run itself a thousand years, no need to tend it. You believe that?
Every man in the company claims to have encountered that sootysouled rascal in some other place.
But dont draw me, said Webster. For I dont want in your book.
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Ontwarringsbericht
Informatie afkomstig uit de Franse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Problem CK:
Date de première publication :
- 1985 (1e édition originale américaine)
- 1988-04-14 (1e traduction et édition française, Gallimard)
- 1992-10-16 (Réédition française, Le Loire, Gallimard)
- 1998-10-21 (Nouvelle édition française, Editions de l'Olivier)
- 2001-02-10 (Réédition française, Points, Seuil)
- 2016-09-01 (Réédition française, Points, Seuil)
- 2021-03-25 (Réédition française, Bibliothèque, Editions de l'Olivier)
Uitgevers redacteuren
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Italiaanse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (3)

Fiction. Literature. Author of the National Book Award winner All the Pretty Horses, Cormac McCarthy is one of the most provocative American stylists to emerge in the last century. The striking novel Blood Meridian offers an unflinching narrative of the brutality that accompanied the push west on the 1850s Texas frontier. His birth ended his mother's life in Tennessee. Scrawny and wiry, he runs away at the age of 14. As he makes his way westward, the impoverished and illiterate youth finds trouble at every turn. Then he's recruited by Army irregulars, lured by the promise of spoils and bound for Mexico. Churning a dusty path toward destiny, he witnesses unknown horrors and suffering-and yet, as if shielded by the almighty hand of God, he survives to breathe another day. Earning McCarthy comparisons to greats like Melville and Faulkner, Blood Meridian is a masterwork of rare genius. Gifted narrator Richard Poe wields the author's prose like a man born to speak it.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.16)
0.5 7
1 54
1.5 8
2 140
2.5 36
3 347
3.5 91
4 681
4.5 141
5 1329

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 207,191,366 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar