StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

In de ban van de ring (1954)

door J. R. R. Tolkien

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

Reeksen: In de ban van de ring (Omnibus 1-3)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
50,85545324 (4.53)6 / 1455
In ancient times the Rings of Power were crafted by the Elven-smiths, and Sauron, The Dark Lord, forged the One Ring, filling it with his own power so that he could rule all others. But the One Ring was taken from him, and though he sought it throughout Middle-earth, it remained lost to him. After many ages it fell, by chance, into the hands of the hobbit, Bilbo Baggins. From his fastness in the Dark Tower of Mordor, Sauron's power spread far and wide. He gathered all the Great Rings to him, but ever he searched far and wide for the One Ring that would complete his dominion. On his eleventy-first birthday Bilbo disappeared, bequeathing to his young cousin Frodo the Ruling Ring and a perilous quest --- to journey across Middle-earth, deep into the shadow of the Dark Lord, and destroy the Ring by casting it into the Cracks of Doom. THE LORD OF THE RINGS tells of the great quest undertaken by Frodo and the Fellowship of the Ring: Gandalf the Wizard, Merry, Pippin, and Sam, Gimli the Dwarf, Legolas the Elf, Boromir of Gondor, and a tall, mysterious stranger called Strider.… (meer)
 1. 150
  De Hobbit door J. R. R. Tolkien (Percevan)
 2. 194
  The Fionavar Tapestry 1. The Summer Tree 2. The Wandering Fire 3. The Darkest Road door Guy Gavriel Kay (geophile)
 3. 101
  De legende van Sigurd en Gudrún door J. R. R. Tolkien (guurtjesboekenkast)
 4. 112
  The Hobbit (Part 1 of 2) door J. R. R. Tolkien (readysetgo)
 5. 102
  Waterschapsheuvel door Richard Adams (aethercowboy)
  aethercowboy: Two great examples of fine English fantasy.
 6. 60
  Het betoverde land achter de kleerkast door C. S. Lewis (idalmir_itaqua)
 7. 61
  Arthur, koning voor eens en altijd door T. H. White (LKAYC)
 8. 40
  Bilbo's laatste lied door J. R. R. Tolkien (Michael.Rimmer)
 9. 73
  De Silmarillion door J. R. R. Tolkien (Percevan)
 10. 62
  Wagner : The Ring of the Nibelung [libretto] door Richard Wagner (TomWaitsTables)
  TomWaitsTables: Guy forges a ring of power. Everyone who refused to give up the ring has it taken away from them and they die, sooner or later. Except for Wotan, the only person to give it up voluntarily.
 11. 74
  De worm Ouroboros door E. R. Eddison (DCBlack)
  DCBlack: Tolkien himself gave Eddison high praise, saying he was "The greatest and most convincing writer of 'invented worlds' that I have read". Of Eddison's best known works, 'The Worm Ouroboros' is the place to start. If you like it you may want to try his Zimiamvia trilogy too.… (meer)
 12. 64
  Storm over Melniboné door Michael Moorcock (artturnerjr)
 13. 54
  The Last Ringbearer door Kiril Yeskov (Anonieme gebruiker)
  Anonieme gebruiker: Great alternate history version of the Middle Earth saga--told from the 'evil' Mordor side.
 14. 10
  De duistere vloed door Susan Cooper (jonathankws)
 15. 76
  The Dragonlance Chronicles door Margaret Weis (Death_By_Papercut)
 16. 11
  Het oog van de wereld door Robert Jordan (RickyHaas)
 17. 00
  Cold Obsidian door Olga Makarova (Mildegard)
  Mildegard: Poems are an important part of "Cold Obsidian" the same way they are an important part of LOTR. Relationships between characters are caring in both books.
 18. 00
  De Drakentroon door Tad Williams (Tom_Curtis_73)
 19. 66
  Nausicaa of the Valley of Wind door Hayao Miyazaki (ecureuil)
 20. 01
  The Well of the Unicorn door Fletcher Pratt (LamontCranston)

(toon alle 27 aanbevelingen)

LIDOS (35)
Read (5)
1950s (337)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Engels (384)  Nederlands (16)  Italiaans (13)  Spaans (10)  Duits (9)  Frans (5)  Fins (5)  Portugees (Portugal) (2)  Deens (2)  Portugees (2)  Portugees (Brazilië) (1)  Noors (1)  Hebreeuws (1)  Zweeds (1)  Bulgaars (1)  Alle talen (453)
1-5 van 16 worden getoond (volgende | toon alle)
J.R.R. Tolkien: In de ban van de ring: Uitgeverij Het Spectrum: Oorspronkelijke titel: The lord of the rings: Uitgeverij George Allen & Unwin Ltd. 1955: Vertaling: Max Schuchart: 1956: 1348 blz

Tolkien verzon een complete fantasiewereld geheten Midden-Aarde. In deze wereld kwamen behalve mensen wezens als Hobbits, Elfen, Tovenaars en Orks voor. Het eerste boek dat hij schreef was "De silmarrillion". Dit boek was niet zozeer een lopend verhaal als wel een opsomming van verhalen en gebeurtenissen uit deze verzonnen wereld. Tot de teleurstelling van Tolkien werd dit boek niet gepubliceerd (later na in de ban van de ring werd het alsnog gepubliceerd). In 1935 publiceerde Tolkien "De hobbit" een kinderboek over een vriendelijk wezentje, de hobbit, die graag at en gezellig een pijp rookte. Dit boek werd een enorm succes. Aangespoord door het succes schreef Tolkien door een maakte nu een verhaal dat veel duisterder van toon was en ook veel complexer: "In de ban van de ring".
"In de ban van de ring" is een verhaal over de strijd tussen goed en kwaad. In het begin van het boek erft de hobbit Frodo de ring van de macht die door Sauron gemaakt is en die door toeval in het bezit van zijn oom Bilbo terecht is gekomen (zie voor dat verhaal "De hobbit". Gandalf de goede tovenaar komt erachter dat Frodo de ene ring in zijn bezit heeft en besluit dat deze vernietigd moet worden in de vuurberg in het land Mordor waar hij gesmeed is. Frodo gaat op pad en krijgt daarbij gezelschap van Sam en Merijn en Pepijn.
"In de ban van de ring" is een kruising tussen een sprookje voor volwassenen en een ouderwets avonturenverhaal. Er is een hele wereld bedacht waarbij de personages meestal niet zo uitgewerkt zijn. Ik heb het met veel plezier gelezen en hoewel ik het zeker niet het beste boek vind dat ik heb gelezen staat het hoog op mijn lijstje van favoriete boeken.
"In de ban van de ring" is 2 keer verfilmd. De eerste verfilming stamt uit 1980 en is een tekenfilm. Hierbij zijn vooral de kwade machten zwarte vlekken waar je niet echt prettig naar kijkt. Een bewonderenswaardige poging, maar in mijn ogen niet echt geslaagd (***). De verfilming uit de jaren 2000-2003 van regisseur Peter Jackson is een feest om naar te kijken. Alle wezens waarbij je zelf een beeld moest vormen als je het boek las hebben nu een vorm gekregen. De hobbits, elfen, dwergen, tovenaars, enten, orks, urukhai zijn een feest om naar te kijken. De film is in het ruige berglandschap van Nieuw Zeeland opgenomen. Een minpuntje van de film is dat er erg veel aandacht wordt besteed aan de vechtscenes, maar dat is nu eenmaal het nadeel van iedere actiefilm. (****)
Waardering van het boek: ***** uitgelezen donderdag 29 mei 2014 ( )
  erikscheffers | Jun 23, 2014 |
Kan je het boek nog lezen zonder aan de film te denken? De verschillen zijn soms groot. De raad van Elrond, en het verhaal rond het zwaard Andúril, de strijd om Helmsdiepte en Isengard, om maar iets te noemen.

* De film is beter dan het boek. *
De personages blijven op papier immers al te vaak schematisch, ideeën eerder dan 'mensen': de koning eerder dan Theoden, de dwerg met zijn clichés eerder dan Gimli. In de film krijgen ze vlees en botten, onvermijdelijk. Het plechtstatige van het taalgebruik (uit de Nederlandse vertaling?) is verdwenen net zoals de liederen. De last van de Ring voor zijn drager wordt langzamer en beter opgebouwd, net zoals de spanning tussen Éovyn en Aragorn. En in de soms wat kinderlijk aandoende epiloog is drastisch geknipt: geen strijd om de Gouw meer in de film.

* Het boek is beter dan de film *
Het Amerikaanse spectakelgehalte van de film ontbreekt in het boek. Dramatische gebeurtenissen uit de film doen zich in het boek bijna terloops voor. De strijd met Shelob is daarvan een uitgesproken voorbeeld. Maar in het boek ook geen spoor van de acrobatieën van Legolas tijdens de slag van de velden van Pelennor. De scene in de Doemberg is soberder en de dubbelzinningheid van mislukking en succes explicieter.

Bij herlezing bleek het boek ouderwetser (al zal het plechtstatige wel een bewuste keuze geweest zijn), schematischer en oppervlakkiger dan ik het mij herinnerde. Het zijn meer de zijdelingse referenties naar tijden en culturen die het boek diepte verlenen en - in het boek zeer uitgesproken - de ruimte die de fantasie van de lezer krijgt om personages in te vullen. Ondanks alle tekortkomingen, is het een boek dat je in één ruk uitleest - ook al zijn het drie dikke delen. Het verhaal houdt vaart en beklijft. Het fantasy-aspect, met zijn inspelen op een heimwee naar verdwenen tijden en werelden speelt daarin een rol, maar zeker ook de figuur van Sam - zowat het enige echt uitgewerkte personage en in elk geval het meest innemende. Maar het meest geniale is ongetwijfeld de succesvolle mislukking van Frodo. Want alle verhalen over - bijvoorbeeld - de glorierijke dood van Théoden op het veld van eer, die roemrijke ondergang die bezongen zal worden tot het einde der tijden, blijven steriel en kleurloos. Alleen in het verhaal van Sam en Frodo worden fundamentele vragen gesteld over moed en heldendom. Vragen die beklijven en het boek uittillen boven een doordeweeks fantasyverhaal. ( )
  brver | Aug 30, 2012 |
Hm, does my review add anything here?
Well, never mind, here are my two cents:
Can I ever thank Mr. Tolkien enough for creating such a perfectly believable world, with such wonderful characters, whether they may be hobbits, elves, dwarves, wizards?
Heh, to ask the question is to answer it.
Bless him!! ( )
  shireling | Feb 11, 2011 |
Wat kan je hierover zeggen dat nog niet gezegd is? Zalig breeduitgesponnen epos dat in veel opzichten doet denken aan de Ilias en de Odyssee. Wat een enorm creatief vermogen had die Tolkien, dat hij die prachtige werelden kon scheppen (vooral de Elfenwereld en de Entenfiguren zijn subliem). In de grond gaat het natuurlijk maar om de strijd tussen goed en kwaad, om kameraadschap en opoffering, doorzettingsvermogen en moed. Maar het blijft knap gecomponeerd en gelukkig doorspekt met een laagje verfijnde humor en zelfrelativering. Wil je toch enkele kritische kanttekeningen: 1. de vele liederen zijn natuurlijk eigen aan die wereld, maar ze "werken" helaas niet meer in de onze; 2. vrouwen komen er bekaaid af, ze komen nauwelijks in het stuk voor en overstijgen amper het archetype van de schone, deugdzame hoofse dame, pas in de annexen corrigeert Tolkien dat beeld lichtjes.
Uiteindelijk is de diversiteit in de wereld van de Ring die het meest bekoort: al die soorten mensen, elfen, hobbits, orks, tovernaars, met hun eigen taal, gebruiken en geschiedenis, hun grote en kleine gebreken en onhebbelijkheden. Het is een rijke verscheidenheid die telkens weer verwondering en interesse wekt. Het meest hoopgevende aan het boek is dat Tolkien aangeeft dat zelfs die verschillende soorten erin kunnen slagen "gemeenschappelijke grond" te vinden en het leven leefbaar te maken. ( )
1 stem bookomaniac | Feb 5, 2011 |
Klassieker van Tolkien! Verfilming is erg mooi, maar kan toch niet tippen aan de schrijfstijl van Tolkien, zijn woordgebruik en rijke fantasie. ( )
  jaelanna | Sep 3, 2010 |
1-5 van 16 worden getoond (volgende | toon alle)

» Andere auteurs toevoegen (118 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
J. R. R. Tolkienprimaire auteuralle editiesberekend
Alliata di Villafranca, VickyVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Alliata, VittoriaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Anderson, Douglas A.Note on the TextSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Askani, StephanVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Auld, WilliamVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Baga, VolkanIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Baynes, PaulineArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Bisaro, FrancescoIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Carroux, MargaretVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Doberauer, AnkeIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Ebert, DietrichOmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Edelmann, HeinzArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Fettes, ChristopherVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Fraser, EricIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Freymann, E. M. vonMedewerkerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Giancola, DonatoArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Glitschier, BirgitOmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Grathmer, IngahildIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Grathmer, IngahildIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Høverstad, Torstein BuggeVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Howe, JohnArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Inglis, RobVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Juva, KerstiVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Krege, WolfgangVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Krege-Mayer, RoswithRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Kuppler, LisaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Lee, AlanIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Meinzold, MaxArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Ohlmarks, ÅkeVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Palencar, John JudeArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Pekkanen, PanuVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Pennanen, EilaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Pesch, HelmutMedewerkerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Principe, QuirinoRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Raw, StephenIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Remington, BarbaraIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Schuchart, MaxVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Zolla, ElémireVoorwoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de reeks(en)

In de ban van de ring (Omnibus 1-3)

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Is opgenomen in

Bevat

Is herverteld in

Heeft de bewerking

Is verkort in

Wordt geparodieerd in

Inspireerde

Heeft een naslagwerk/handboek

Bestudeerd in

Heeft een supplement

Heeft als een commentaar op de tekst

Heeft als studiegids voor studenten

Bevat een handleiding voor docenten

Prijzen

Onderscheidingen

Erelijsten

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Motto
In de ban van de ring
Drie ringen voor de Elfenkoningen op aard', Zeven voor de Dwergvorsten in hun zalen schoon, Negen voor de Mensen, die de dood niet spaart, Eén voor de Zwarte Heerser op zijn zwarte troon In Mordor. waar de schimmen zijn. Eén Ring om allen te regeren, E'n Ring om hem te vinden, Eén Ring die hen brengen zal en in duisternis binden, In Mordor, waar de schimmen zijn.
Opdracht
Eerste woorden
When Mr. Bilbo Baggins of Bag End announced that he would shortly be celebrating his eleventy-first birthday with a party of special magnificence, there was much talk and excitement in Hobbiton.
Toen meneer Bilbo Balings van Balingshoek bekendmaakte, dat hij binnenkort met een bijzonder luisterrijk feest zijn elftigeneerste verjaardag zou vieren, werd dit in Hobbitstee het gesprek van de dag.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
I regret to announce that—though, as I said, eleventy-one years is far too short a time to spend among you—this is the END. I am going. I am leaving NOW. GOOD-BYE!
The Road goes ever on and on

Down from the door where it began.
Now far away the Road has gone,

And I must follow, if I can,

Pursuing it with eager feet,

Until it joins some larger way

Where many paths and errands meet.

And whither then? I cannot say.
All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither,
Deep roots are not reached by the frost.
From the ashes a fire shall be woken, a light from the shadows shall spring;
Renewed shall be blade that was broken,
The crownless again shall be king.
Many that live deserve death. And some die that deserve life. Can you give it to them? Then do not be too quick to deal out death in judgement. For even the very wise cannot see all ends.
"Fly, you fools!"
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
The Hobbit is the prequel to J.R.R. Tolkien's The Lord of the Rings, comprising three novels: The Lord of the Rings consists of six Books, frequently bound in three Volumes:
 • Volume 1: The Fellowship of the Ring, consisting of Book I, "The Ring Sets Out" and Book II, "The Ring Goes South";
 • Volume 2: The Two Towers, consisting of Book III, "The Treason of Isengard," and Book IV, "The Ring Goes East"; and
 • Volume 3: The Return of the King, consisting of Book V, "The War of the Ring," and Book VI, "The End of the Third Age," with Appendices.
This LT Work consists of Tolkien's complete work; please do not combine it with any constituent part(s), each of which have LT Works pages of their own.

Also, please distinguish print editions from any dramatization. (Audiobooks, being the same text unless they're abridged, should be combined with their original Work; but dramatizations, being adaptations, should be distinguished from the original.) Thank you.
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC
In ancient times the Rings of Power were crafted by the Elven-smiths, and Sauron, The Dark Lord, forged the One Ring, filling it with his own power so that he could rule all others. But the One Ring was taken from him, and though he sought it throughout Middle-earth, it remained lost to him. After many ages it fell, by chance, into the hands of the hobbit, Bilbo Baggins. From his fastness in the Dark Tower of Mordor, Sauron's power spread far and wide. He gathered all the Great Rings to him, but ever he searched far and wide for the One Ring that would complete his dominion. On his eleventy-first birthday Bilbo disappeared, bequeathing to his young cousin Frodo the Ruling Ring and a perilous quest --- to journey across Middle-earth, deep into the shadow of the Dark Lord, and destroy the Ring by casting it into the Cracks of Doom. THE LORD OF THE RINGS tells of the great quest undertaken by Frodo and the Fellowship of the Ring: Gandalf the Wizard, Merry, Pippin, and Sam, Gimli the Dwarf, Legolas the Elf, Boromir of Gondor, and a tall, mysterious stranger called Strider.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
In de Ban van de Ring – *deel 1 – De Reisgenoten - Met een groep vrolijke metgezellen reist Frodo naar Rivendel, waar in de Raad van Elrond beslist zal worden over het lot van de Ene Ring. De Raad zendt het Gezelschap van de Ring erop uit om het kleinood in de vuren van de Doemberg te gooien. Een barre tocht begint. In de Ban van de Ring – * deel 2 – De Twee Torens Ringdrager Frodo heeft samen met zijn maatje Sam de taak om de Ene Ring naar de Doemberg in het land Mordor te brengen. Daar is de Ring gesmeed en alleen daar kan hij vernietigd worden. Voor hen ligt een barre tocht. Er dreigt gevaar: niet alleen onderweg, maar ook in Mordor zelf, waar de Donkere Vorst Sauron is teruggekeerd en waar zijn legers van Orks hun kampen hebben. In de Ban van de Ring – *deel 3 – De Terugkeer van de Koning Frodo en zijn vriend Sam zijn aangekomen in Mordor, het land van schaduwen, waar ze onder het spiedende oog van Sauron het laatste deel van de lotsbestemming van de Ring proberen te vervullen. Terwijl de zwarte schaduw van Sauron langzaam over Midden-aarde trekt, proberen de twee Hobbits dapper hun haast onmogelijke opdracht uit te voeren.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Lord of the Rings LE 2022 in Folio Society Devotees

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.53)
0.5 9
1 81
1.5 10
2 200
2.5 78
3 765
3.5 169
4 2459
4.5 404
5 7735

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 208,373,691 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar