StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Het leven van Pi (2001)

door Yann Martel

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
43,915101139 (3.9)3 / 1321
Na een schipbreuk belandt een Indiase jongen in een reddingsboot samen met een Bengaalse tijger.
 1. 92
  Kafka op het strand door Haruki Murakami (tandah)
 2. 70
  De tocht van de olifant door José Saramago (jordantaylor)
  jordantaylor: Both books involve an exotic animal (a tiger and an elephant) and a young man who journeys with them. Both have a spiritual undertone.
 3. 137
  Siddhartha : een Indiese vertelling door Hermann Hesse (JFDR)
 4. 62
  Heer der vliegen door William Golding (Hedgepeth)
 5. 40
  Lost in the Barrens door Farley Mowat (Bcteagirl)
  Bcteagirl: Both are Canadian survival stories, involve animals, are dark at times but never depressing.
 6. 30
  De tijgervrouw van Galina door Téa Obreht (souloftherose)
  souloftherose: Both books contain elements of magical realism and tigers!
 7. 52
  Meneer Pip door Lloyd Jones (Booksloth)
 8. 31
  Mr. Vertigo door Paul Auster (Smiler69)
 9. 10
  Licht ontvlambaar door Chris Cleave (LDVoorberg)
  LDVoorberg: Both are graphic stories about (in part) how people deal with trauma. Narrative style is also similar.
 10. 10
  De wonderlijke geschiedenis van Tom Page en zijn olifant door Christopher Nicholson (Booksloth)
 11. 22
  Het hart van de zee: The Tragedy of the Whaleship Essex door Nathaniel Philbrick (BIzard)
 12. 11
  Max and the Cats door Moacyr Scliar (JGKC)
 13. 11
  We bought a zoo door Benjamin Mee (Smiler69)
 14. 44
  De meester en Margarita door Mikhail Bulgakov (Smiler69)
 15. 00
  The Dolphin People: A Novel (P.S.) door Torsten Krol (Booksloth)
 16. 11
  Uit de bek van de walvis door Sjón (rrmmff2000)
 17. 00
  Ik ben een beul door Rajesh Parameswaran (FFortuna)
 18. 12
  De Zamperini legende van olympisch atleet tot oorlogsheld door Laura Hillenbrand (sipthereader)
  sipthereader: A true story of survival at sea.
 19. 01
  Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht door Mark Haddon (sturlington)
 20. 01
  Nothing door Janne Teller (Freiesleben)

(toon alle 28 aanbevelingen)

Asia (1)
BitLife (24)
Canada (11)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

» Zie ook 1321 vermeldingen

Engels (971)  Nederlands (14)  Spaans (5)  Italiaans (4)  Duits (4)  Zweeds (3)  Frans (3)  Fins (2)  Catalaans (1)  Russisch (1)  Hongaars (1)  Noors (1)  Alle talen (1,010)
1-5 van 14 worden getoond (volgende | toon alle)
Aanvankelijk kom je een beetje moeilijk in dit boek, maar na een bladzijde of 40 krijgt het je toch te pakken. Het verhaal van Pi begint in een dierentuin in India, waar zijn vader de leiding heeft. Als de situatie in India verslechterd besluiten Pi's ouders te emigreren naar Canada. Sommige van de dieren vinden een goed huis in andere dierentuinen over de hele wereld. Een aantal worden verkocht aan dierentuinen in Amerika en de familie gaat per vrachtschip met die beesten onderweg naar hun nieuwe plek. Dan vergaat de boot en op het laatste nippertje wordt Pi op een reddingssloep gedropt en de boot verdwijnt onder de golven. Dan doet Pi een angstige ontdekking. Hij deelt de sloep met een zebra, een hyena, een orang oetang en een Bengaalse tijger. Pi zit op de boot en dobbert weg met de stroming en dan begint een reis die 227d dagen zal duren. Yann Martel beschrijft dit leven met veel details en overpeinzingen die absoluut intrigerend zijn om te lezen. ( )
  connie53 | May 4, 2020 |
Ik zag de film eerst en dat is nooit een goed idee, want daarmee was de spanning over de afloop al onmiddellijk weg, en was me meteen ook al de moralistische boodschap duidelijk, zodat je onvermijdelijk anders, veel kritischer, gaat lezen. Misschien is mijn beoordeling daarom wat te hard, mijn excuses.
Eerst iets over de structuur van het boek. Als lezer blijf je lang op je honger: de opbouw naar het eigenlijke verhaal van de jongen en de tijger in de reddingssloep (laten we het het Richard Parker-verhaal noemen) is meer dan 100 bladzijden lang, en bevat uitgebreide uiteenzettingen over het gedrag van dieren en over de 3 religies waartoe Pi zich in zijn tienerjaren bekeerde. Daar zit wel interessant materiaal bij, maar het is toch enigszins een drempel. Het daaropvolgend Richard Parker-verhaal zelf behoudt – ondanks de film – wel zijn spanning, maar geregeld ergerde ik me aan de lange beschrijvende passages. Wellicht doe ik een beetje onrecht aan de complexiteit van dit verhaal, want al bij al is het toch een vernuftig spel van metaforen dat Martell in dit deel van het boek opvoert. En tenslotte mondt alles uit in de dialoog die Pi voert met enkele Japanners die de scheepsramp onderzoeken, waarbij de moralistische boodschap er naar mijn smaak iets te dik op ligt.
Tot daar mijn strenge oordeel. De grote vraag is dan natuurlijk: wat wou Martel met dit onwaarschijnlijke verhaal (jongen brengt 227 dagen op de oceaan door in een reddingsloep, samen met een Bengaalse tijger) eigenlijk zeggen, en komt hij ook overtuigend over? Waarschuwing: spoilers ahead!
Eigenlijk geeft de auteur al veel weg in zijn proloog: “That's what fiction is about, isn't it, the selective transforming of reality? The twisting of it to bring out its essence?” (p x). Life of Pi is dan ook één langgerekt pleidooi voor het benaderen van de werkelijkheid via verhalen; verhalen laten toe te kijken voorbij het droge feitenrelaas, voorbij datgene wat wetenschappelijk-rationeel vast te stellen is en wat wij, in onze Westerse traditie, dé waarheid noemen. Die waarheid is schraal, want ze zegt alleen iets over de uiterlijke kant van de werkelijkheid; alleen verhalen voegen daar een dimensie aan toe en geven de werkelijkheid kleur en reliëf; meer nog: zij maken het leven mogelijk. Grote woorden, ik weet het. Maar laten we even meegaan in het verhaal en kijken naar Pi: het lijdt weinig twijfel dat hij een heel traumatische gebeurtenis achter de rug heeft, zeker als we ervan uitgaan dat het tweede, korte verhaal dat Pi op het einde vertelt aan de sceptische Japanners, wellicht de echte weergave is van wat er gebeurd is, de waarheid zeg maar in de klassieke betekenis. Kan iemand na zo’n afschuwelijke feiten nog wel de draad van het leven her op nemen? Neen toch? En toch heeft Pi dat gedaan; de auteur draagt er zorg voor om het latere leven van Pi in Canada, met zijn vrouw en kinderen, met zijn diploma’s en werk, met zijn rijkgevulde interieur in beeld te brengen; dit is een man die het leven weer in handen heeft genomen. Hoe kon hij dat doen? Inderdaad, door het Richard Parker-verhaal, waarin hij zin geeft aan het trauma dat hem overkomen is. Alleen zo kon hij alles plaatsen en verder leven.
Life of Pi is dus in de eerste plaats te lezen als een hartstochtelijk pleidooi voor de kracht van verhalen. Ik vermoed dat veel mensen dat zullen herkennen en kunnen volgen en in die zin is Martel’s pleidooi zeker ook overtuigend en geslaagd . Maar er is meer. Martel vult dit narratief pleidooi uitdrukkelijk ook religieus in. En daarmee zijn we op een veel glibberiger domein. Heel het boek door zijn er verwijzingen naar God, naar wat diverse religies te vertellen hebben, en naar hoe belangrijk dat religieuze voor Pi is in zijn overleven. Ik merk in veel recensies dat veel mensen op dit punt afhaken. Onterecht volgens mij, want religies zijn narratieve structuren die veel over de werkelijkheid vertellen dat bij een oppervlakkige lectuur van die werkelijkheid verborgen blijft. Maar er zijn natuurlijk een paar problemen mee gemoeid: er zijn heel veel religieuze invullingen mogelijk, en Martel geeft een beetje de indruk dat ze allemaal waardevol en gelijk zijn, en dat is op zijn minst erg relativistisch. Twee, religies zijn meer dan narrativistische structuren, ze doen ook waarheidsuitspraken die erg reductionistisch kunnen zijn (de werkelijkheid heel eenzijdig belichten) en heel erg gemakkelijk verkeerd begrepen of bewust gemanipuleerd kunnen worden, zeker als ze gepaard gaan met institutionalisering en machtsuitoefening. Aan dat aspect van religies gaat Martel helemaal voorbij; gezien het beperkte gegeven van een roman is dat begrijpelijk, maar het is een aspect dat de lezer zeker in rekening moet brengen.
Kortom: Life of Pi is zeker een waardevol boek, maar door zijn link met het delicate domein van het religieuze waagt het zich op een terrein dat het niet helemaal tot een goed eind brengt. ( )
  bookomaniac | Sep 29, 2016 |
('Gelezen' als luisterboek op weg van Zuid-Frankrijk naar huis. Zie ook 'Butcher's Crossing')

De kern van het verhaal, een jongen met een Bengaalse tijger in een reddingssloep, is een leuke vondst, de uitweidingen er omheen soms irrelevant (God - maar dat zal wel aan mij liggen), dan weer vergezocht (de ontmoeting met de andere schipbreukeling, het eiland) en bizar (het bezoek van de Japanners aan het einde van het verhaal).

De 'uitleg' die het verhaal aan het einde krijgt, doorbreekt het sprookjesachtige van het verhaal. Moest het zo expliciet? ( )
  brver | Sep 5, 2015 |
Het boek leest makkelijk weg en het verhaal is best meeslepend. De hoofdpersoon is sympathiek en de beschrijvingen van het gedrag van de dieren, incl. de tijger, vond ik ook wel geslaagd. Het einde geeft de plot een behoorlijke twist (van het type dat je in films vaak tegenkomt) en dat was, eerlijk gezegd, wel nodig ook, want als die twist er niet was geweest, zou de plot toch wel een beetje zwak zijn.
Al met al viel het boek me een beetje tegen. Stilistisch blinkt het niet bepaald uit. Sommige stukken zijn heel 'uitleggerig' en lijken wel hoorcolleges. Ook al wordt de ongeloofwaardigheid aan het eind gethematiseerd, vormt die de eerste 300 pagina's toch wel een probleem. De emoties en religieuze belevingen van de hoofdpersoon komen ook niet heel geloofwaardig op mij over.
Onderhoudend en vermakelijk, maar literair gezien niet zo geweldig als sommige lyrische recensies doen vermoeden. ( )
  GFW | Mar 14, 2015 |
Pi overleeft samen met een Bengaalse tijger een schipbreuk. Nu moet hij zien te overleven.
Wat een gek verhaal. Is het allemaal waargebeurd, of ......
  Manuela.Klein | Jul 12, 2012 |
1-5 van 14 worden getoond (volgende | toon alle)
The story is engaging and the characters attractively zany. Piscine Molitor Patel (named after a family friend's favourite French swimming pool) grows up in Pondicherry, a French-speaking part of India, where his father runs the local zoo. Pi, Hindu-born, has a talent for faith and sees nothing wrong with being converted both to Islam and to Christianity. Pi and his brother understand animals intimately, but their father impresses on them the dangers of anthropomorphism: invade an animal's territory, and you will quickly find that nearly every creature is dangerous
toegevoegd door dovydas | bewerkThe Guardian, Aida Edemariam (Oct 23, 2002)
 
Granted, it may not qualify as ''a story that will make you believe in God,'' as one character describes it. But it could renew your faith in the ability of novelists to invest even the most outrageous scenario with plausible life -- although sticklers for literal realism, poor souls, will find much to carp at.
 

» Andere auteurs toevoegen (10 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Martel, YannAuteurprimaire auteuralle editiesbevestigd
Adam, VikasVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Allié, ManfredÜbersetzerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Baardman, GerdaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Bützow, HeleneVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Bridge, AndyArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Castanyo, EduardVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Ching, JonIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Engen, BodilVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Horváth László, Gy.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Kempf-Allié, GabrieleÜbersetzerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Marshall, AlexanderVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Martel, EmileTraductionSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Martel, NicoleTraductionSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Nubile, ClaraVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Ottosson, MetaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Southwood, BiancaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Stheeman, TjadineVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Szász, ImreVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Targo, LindaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Torjanac, TomislavIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Woodman, JeffVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Prijzen

Onderscheidingen

Erelijsten

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Motto
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
à mes parents et à mon frère
Eerste woorden
My suffering left me sad and gloomy.
Dit boek is geboren uit mijn honger. (NL)
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
The reason death sticks so closely to life isn't biological necessity — it's envy. Life is so beautiful that death has fallen in love with it, a jealous, possessive love that grabs at what it can. But life leaps over oblivion lightly, losing only a thing or two of no importance, and gloom is but the passing shadow of a cloud.
Evil in the open is but evil from within that has been let out. The main battlefield for good is not the open ground of the public arena but the small clearing of each heart.
I know what you want. You want a story that won't surprise you. That will confirm what you already know. That won't make you see higher or further or differently. You want a flat story. An immobile story. You want dry, yeastless factuality.
Animals in the wild lead lives of compulsion and necessity within an unforgiving social hierarchy in an environment where the supply of fear is high and the supply of food is low and where territory must constantly be defended and parasites forever endured.
If you take two steps toward God, God runs toward you
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
This is the book. Please do not combine with the film.
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (2)

Na een schipbreuk belandt een Indiase jongen in een reddingsboot samen met een Bengaalse tijger.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Het leven van Pi vertelt het ongeloofl ijke verhaal van Piscine Patel (Pi), een zestienjarige Indiase jongen wiens vader een dierentuin in India heeft. Wanneer de familie besluit het land te verlaten, wordt de hele dierentuin ingescheept. Maar het schip vergaat en de enige overlevenden op de reddingssloep zijn Pi, een hyena, een zebra met een gebroken been en een tijger van 200 kilo. 227 dagen dobbert de sloep over de Grote Oceaan, het decor voor een buitengewoon fantasierijke roman. ‘Dit verhaal doet je in God geloven,’ aldus een personage. Dat gaat misschien wat ver, maar
wie Het leven van Pi luistert, móet wel geloven in de onverwoestbare kracht van verhalen.
Haiku samenvatting

Deelnemer aan LibraryThing Vroege Recensenten

Yann Martel's boek Life of Pi was beschikbaar via LibraryThing Early Reviewers.

Actuele discussies

OT - Suntup: Life of Pi in Folio Society Devotees

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.9)
0.5 29
1 342
1.5 26
2 679
2.5 144
3 2261
3.5 547
4 4364
4.5 569
5 3786

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 208,393,481 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar