StartGroepenDiscussieVerkennenTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.
Hide this

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De meester en Margarita (1967)

door Mikhail Bulgakov

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
18,060428217 (4.23)8 / 1063
The professor and the poet who've come to Patriarch's Ponds for a stroll on a hot and stagnant Moscow afternoon are dismayed to encounter a quite extraordinary stranger, surely a deranged foreigner. As this quixotic character recalls a centuries-old story of destiny, his infamy becomes a matter of gruesome revelation for the doomed professor and his poor companion. And what will become of the Master's suppressed masterpiece? Something his lover, Margarita, will go to great lengths to ensure.… (meer)
 1. 178
  Honderd jaar eenzaamheid door Gabriel Garcia Marquez (Mouseear)
 2. 90
  De man die Donderdag was : Een nachtmerrie door G. K. Chesterton (shelfoflisa)
 3. 91
  Middernachtskinderen door Salman Rushdie (BGP)
 4. 157
  Kafka op het strand door Haruki Murakami (LottaBerling)
 5. 92
  De duivelsverzen door Salman Rushdie (ateolf)
 6. 60
  The Mysterious Stranger door Mark Twain (SCPeterson)
  SCPeterson: Another tale where the devil shows up as a device to reveal and transcend the normality of "imposed terror".
 7. 137
  De gebroeders Karamazow door Fyodor Dostoyevsky (markusnenadovus)
  markusnenadovus: Older Russian literature
 8. 83
  The Collected Tales of Nikolai Gogol door Nikolai Gogol (BGP, ateolf)
 9. 40
  Faust door Johann Wolfgang von Goethe (WSB7)
  WSB7: You will recognize many parallels as you read, and also consider that Bulgakov revised his work too over many years.
 10. 40
  De twaalf stoelen door Ilya Ilf (gbill)
 11. 30
  Bastaards door Vladimir Nabokov (Nickelini)
 12. 85
  Hoge Omens: de Oprechte en Secure voorspellingen van Agnes Nutter, een Heks door Terry Pratchett (raudakind)
 13. 30
  Jonathan Strange & Mr. Norrell door Susanna Clarke (aethercowboy)
  aethercowboy: Woland and the gentleman with thistle-down hair are very similar.
 14. 31
  De idioot door Fyodor Dostoyevsky (igor.chubin)
 15. 20
  Boze geesten door Fyodor Dostoyevsky (charlie68)
  charlie68: The same general pathos
 16. 21
  Nervous People and Other Satires door Mikhail Zoshchenko (roby72)
 17. 10
  Wij door Yevgeny Zamyatin (sturlington)
 18. 00
  Afgunst door Yuri Olesha (sparemethecensor)
 19. 00
  Pilate's Wife door H.D. (CGlanovsky)
  CGlanovsky: The comparison is mostly to the "book-within-a-book" that makes up one half of Bulgakov's narrative. Both books tell a version of Jesus's encounter with Pilate where the Roman tries to intercede on the prophet's behalf.
 20. 00
  Hondejaren door Günter Grass (aprille)

(toon alle 27 aanbevelingen)

My TBR (78)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Engels (363)  Italiaans (18)  Frans (13)  Nederlands (5)  Duits (4)  Fins (4)  Spaans (4)  Zweeds (3)  Catalaans (2)  Hebreeuws (1)  Portugees (Portugal) (1)  Tsjechisch (1)  Portugees (Brazilië) (1)  Hongaars (1)  Portugees (1)  Alle talen (422)
Toon 5 van 5
Ik begon heel onbevangen aan deze roman, zonder voorkennis, - behalve dan dat hij geldt als één van de bekendste Russische romans van de 20ste eeuw -, en dan kijk je al vlug erg vreemd op. Wat is dit, wat gebeurt hier? Want al vlug stapelen de surreële elementen zich op (met onder meer een sprekende kat, schrijvers die onthoofd worden, en tal van naakte vrouwen die op een bezemsteel door de lucht vliegen. En plots verschuift de scène van Moskou naar Jeruzalem, waar een vertwijfelde Romeinse procurator Pontius Pilatus een zekere Yeshua ter dood veroordeeld. Bulgakov maakt het de lezer niet gemakkelijk, al wordt het allemaal heel vlot en in een kleurrijke vertelstijl aangebracht. Pas geleidelijk klaart de mist een beetje op en even voor halfweg duiken ook de protagonisten van de titel, de Meester en Margarita, eindelijk op. Van dan af gaat het in wervelende vaart steeds verder, steeds vreemder, surreëler en zelfs burlesker.
Ik moet toegeven dat mijn geduld behoorlijk op de proef werd gesteld en dat ik zelfs na afloop nog niet echt goed wist wat ik nu gelezen had. Eigenlijk is dit qua genre van alles door elkaar: een burleske vertelling, een detective, een heksenverhaal, een politiethriller, satire, liefdesverhaal, enz. En met wat moeite kan je er ook een filosofisch-religieus verhaal in zien, over de noodzaak van kwaad in de wereld (het kwade zet het goede in reliëf). Bulgakov heeft dus zeker wat te bieden, maar omdat deze roman herkenbaar onvoltooid is, en soms alle richtingen uitgaat, ging het voor mij met wat minder leesplezier gepaard. Wie Checkov, Dostojevski of Tolstoi verwacht (de vergelijking is niet eerlijk, ik weet het), die begint hier beter niet aan. ( )
  bookomaniac | Jun 18, 2022 |
In drie door elkaar gevlochten composities - het optreden van de duivel in Moskou omstreeks 1930, een parafrase op de geschiedenis van Pontius Pilatus en een variatie op het Faustthema - geeft de schrijver een satire op het Sovjetregime.
1 stem EdVullings | Jan 15, 2018 |
Bevat de roman De meester en Margarita ( )
  fredvanheezik | Sep 6, 2015 |
De duivel en zijn trawanten bezoeken Moskou. Vooral in de literaire kringen en in het theater houden ze huis. Gewoontegetrouw moet er in een bepaalde nacht een satansfeest worden gehouden en daarvoor moet een Margarita gastvrouw zijn. Ze vinden Margarita en die stemt toe, omdat ze hoopt er iets mee te kunnen bereiken voor de Meester, haar geliefde, die al maanden "verdwenen" is (hij is in een psychiatrische inrichting opgenomen). Margarita wordt heks en na de nacht mag ze een wens doen. Ze wenst dat de Meester weer bij haar komt. Dat gebeurt, en uiteindelijk krijgen ze, door bemiddeling van Jezus (Jesjoea Ha-Nostri) de eeuwige rust.
Faust-motieven, goed en kwaad, satire op de situatie in Moskou in de twintiger jaren van de 20e eeuw, het zit allemaal in dit boek. Fascinerend!
Gelezen nadat ik een paar maanden eerder de theatervoorstelling onder regie van Simon McBurney had gezien!
1 stem wannabook08 | Oct 14, 2012 |
Michail Boelgakov: De meester en Margarita: Vertaling Marko Fondse: 1985: Eerste Russische druk 1967: 392 blz: De Arbeiderspers

"De meester en Margarita" is een eigenaardig boek. In het begin van het boek treedt een zekere Woland op die in het theater een seance in de zwarte magie geeft. Dezelfde Woland voorspelt de dood van ene Berlioz, redacteur van een tijdschrift, die een artikel over het lijden van Jezus had geschreven. De dood komt precies zoals voorspeld. In het hele boek gebeuren allerlei onverklaarbare dingen, een kater die kan praten,
iemand wiens hoofd afgehakt wordt dat er vervolgens weer opgezet wordt, een naakte vrouw die op een bezemsteel over Moskou vliegt. Toch liggen alle fantastische gebeurtenissen zodanig ingebed in de loop van het verhaal dat het lijkt alsof niets anders gebeuren kon. Geen wonder dat "De meester en Margarita" wordt beschouwd als een van de hoogtepunten van de Sovjet-literatuur. Het boek is natuurlijk pas gepubliceerd toen de schrijver was overleden en er een tijdelijke dooi had ingezet.

Uitgelezen: donderdag 9 januari 2003, Waardering: ***½ ( )
1 stem erikscheffers | Sep 3, 2009 |
Toon 5 van 5
Hostigado y perseguido, como tantos otros creadores e intelectuales rusos, por sus críticas al sistema soviético, MIJAIL BULGÁKOV (1891-1940) no pudo llegar a ver publicada "El maestro y margarita", que, escrita entre 1929 y su fallecimiento, sólo pudo ver la luz en 1966. Novela de culto, la obra trasciende la mera sátira, si bien genial, de la sociedad soviética de entonces -con su población hambrienta, sus burócratas estúpidos, sus aterrados funcionarios y sus corruptos artistas, cuya sórdida existencia viene a interrumpir la llegada a Moscú del diablo, acompañado de una extravagante corte-, para erigirse en metáfora de la complejidad de la naturaleza humana, así como del eterno combate entre el bien y el mal.
toegevoegd door pacocillero | bewerkcontraportada de la edición
 

» Andere auteurs toevoegen (99 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Bulgakov, Mikhailprimaire auteuralle editiesbevestigd
Aplin, HughVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Arcella, SalvatoreVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Blomqvist, Lars ErikVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Burgin, DianaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Crepax, MargheritaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Dridso, VeraVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Dvořák, LiborVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Figes, OrlandoIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Flaker, VidaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Flamant, FrançoiseVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Fondse, MarkoVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Fondse, MarkoNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Franklin, SimonIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Ginsburg, MirraVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Glenny, MichaelVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Goldstrom, RobertArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Gradišnik, JanezVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Guercetti, EmanuelaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Guidall, GeorgeVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Harrit, JørgenVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Heino, Ulla-LiisaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hoppe, FelicitasNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Καραγεώργη… ΤίναVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Jacoby, MelissaOmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Kalugin, AleksandrArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Karpelson, MichaelVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Klimowski, AndrzejIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Kocić, ZlataVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Lacasa Sancha, AmayaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Ligny, ClaudeVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Mäkelä, MarttiVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Morávková, AlenaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Nitzberg, AlexanderVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
O'Connor, Katherine TiernanVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Ojamaa, JüriVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Orlov, VappuVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Pescada, AntónioVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Pevear, RichardVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Pos, Gert JanVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Prestes, ZoiaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Prina, Maria SerenaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Prins, AaiVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Proffer, EllendeaNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Rea, PriitIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Reschke, ThomasÜbersetzerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Rhind-Tutt, JulianVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Schejbal, DanusiaIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Seabra, Manuel deVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Silva, Mario SalvianoVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Skalaki, KrystynaOmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Strada, VittorioVoorwoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Suart, PeterIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Szőllősy, KláraVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Vācietis, OjārsVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Volokhonsky, LarissaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
קריקסונוב, פטרVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Is opgenomen in

Bevat

Heeft de bewerking

Inspireerde

Heeft een naslagwerk/handboek

Heeft als een commentaar op de tekst

Heeft als studiegids voor studenten

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Prijzen en eretitels
Motto
"Maar goed, wie zijt ge dan?
Deel van die kracht en sterkt'
die steeds het kwade wil
en steeds ten goede werkt."

Goethe, "Faust"
Opdracht
Eerste woorden
Op een broeihete lentedag daagden omtrent zonsondergang twee burgers op in het park rond de Patriarchvijver.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
...manuscripts don’t burn.
what would your good do if evil didn't exist, and what would the earth look like if all the shadows disappeared?
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonical LCC
The professor and the poet who've come to Patriarch's Ponds for a stroll on a hot and stagnant Moscow afternoon are dismayed to encounter a quite extraordinary stranger, surely a deranged foreigner. As this quixotic character recalls a centuries-old story of destiny, his infamy becomes a matter of gruesome revelation for the doomed professor and his poor companion. And what will become of the Master's suppressed masterpiece? Something his lover, Margarita, will go to great lengths to ensure.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.23)
0.5 6
1 59
1.5 13
2 134
2.5 35
3 502
3.5 143
4 1218
4.5 237
5 1992

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

Penguin Australia

2 edities van dit boek werden gepubliceerd door Penguin Australia.

Edities: 0141188286, 0140455469

Recorded Books

Een editie van dit boek werd gepubliceerd door Recorded Books.

» Informatiepagina uitgever

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 171,776,016 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar