StartGroepenDiscussieTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Heer der vliegen (1954)

door William Golding

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
46,31671126 (3.71)1 / 1078
The classic study of human nature which depicts the degeneration of a group of schoolboys marooned on a desert island.
 1. 193
  Battle Royale door Koushun Takami (JGKC, Panairjdde)
  Panairjdde: Two books that explore the survival instinct of people, even at youg age, as fueled by fear and lust for violence
 2. 71
  Kinderen en piraten door Richard Hughes (pitjrw)
  pitjrw: Similar outlook on youth but a lot funnier and great description of a hurricane that plays the same role as the nuclear holacaust in Lord.
 3. 60
  De torenflat door J. G. Ballard (bertilak)
  bertilak: Two books about 'civilized' people becoming tribal and violent. However, Ballard is a disinterested diagnostician and Golding is a moralist.
 4. 83
  De cementen tuin door Ian McEwan (KayCliff)
 5. 149
  The Giver door Lois Lowry (FFortuna)
 6. 40
  De boerderij der dieren door George Orwell (sturlington)
 7. 40
  Tunnel in the Sky door Robert A. Heinlein (sandstone78)
  sandstone78: A more optimistic view of young people in a society of their own- I read this on my own from the school library a few years before Lord of the Flies was required reading, and it seemed much more reasonable to me.
 8. 30
  Friday and Robinson: life on Esperanza Island door Michel Tournier (yokai)
 9. 30
  De knoppen breken door Kenzaburō Ōe (JuliaMaria)
  JuliaMaria: Kinder auf sich allein gestellt - was sagt es über die Gesellschaft aus?
 10. 52
  Het strand door Alex Garland (booklove2, mcenroeucsb)
  booklove2: The Beach is like Lord of the Flies for adults, starring adults.
 11. 31
  Gevangen door Stephen King (sturlington)
  sturlington: Under the Dome is an adult version of Lord of the Flies.
 12. 20
  The Coral Island door R.M. Ballantyne (Cecrow)
 13. 20
  The Only Ones door Aaron Starmer (Anonieme gebruiker)
  Anonieme gebruiker: A world without adults with some differences and similarities.
 14. 10
  Gone - Verlaten door Michael Grant (Anonieme gebruiker)
 15. 10
  Queen of Stones door Emma Tennant (KayCliff)
 16. 54
  Robinson Crusoe [Norton Critical Edition] door Daniel Defoe (TomWaitsTables)
 17. 10
  Variant door Robison Wells (JenniferRobb)
 18. 11
  De labyrintrenner door James Dashner (wordcauldron)
  wordcauldron: Maze Runner has a feeling of Lord of the Flies, except it's a controlled experiment and, therefore, orchestrated.
 19. 00
  Republiek van licht door Andrés Barba (stretch)
 20. 11
  Here (away from it all) door Polly Hope (SomeGuyInVirginia)

(toon alle 32 aanbevelingen)

1950s (20)
Read (44)
100 (28)
1960s (263)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

» Zie ook 1078 vermeldingen

Engels (654)  Italiaans (12)  Spaans (10)  Frans (7)  Fins (6)  Nederlands (5)  Catalaans (4)  Duits (3)  Portugees (Brazilië) (2)  Zweeds (2)  Deens (2)  Portugees (Portugal) (1)  Hebreeuws (1)  Alle talen (709)
Toon 5 van 5
Prachtig iconisch verhaal over hoe moeilijk het is om beschaving hoog te houden in moeilijke omstandigheden. Prachtige vondst van Golding om net de "onschuldigste" wezens, kinderen, te laten ontsporen. Voortdurende spanning tussen de paradijselijke omgeving en de spiraalsgewijze neergang van de onderlinge verhoudingen. Een van de top-20 verhalen van de 20ste eeuw. ( )
  bookomaniac | Dec 27, 2010 |
Het boek gaat over een bende kinderen die neerstorten met hun vliegtuig op een onbewoond eiland. In het begin kunnen ze "redelijk" goed samenwerken, maar na een tijdje op het eiland verbleven te zijn, vergeten ze al wat ze ooit geleerd hebben en worden ze letterlijk een bende wilden.
  babetje | Sep 20, 2008 |
Het eerste boek werd Lord of the Flies (1954) van William Golding. Het verhaal gaat over een groep Britse jongeren die door een crash op een onbewoond eiland terecht komen. Hoofdpersonages zijn de rationele en evenwichtige Ralph versus de charismatische en op macht beluste Jack. Ralph doet er alles voor om gered te worden (rooksignalen) en de groep geordend en gestructureerd te houden. Bij Jack gaat het om jagen en vlees, macht én sterkte. Het eindigt in het recht van de sterkste waarbij de jongens kritiekloos (en bang ?) luisteren naar Jack en ook moorden. Ze worden - naar Goldings woorden - 'echte wilden'. Ralph wordt opgejaagd als een dier.

Het verhaal is mij niet vreemd. Een vriend van mij die opgroeide in een zeer beschermd en cultureel hoogstaand milieu, ging uit puur idealisme in een vluchthuis van daklozen en verslaafden wonen. Hij had er zijn eigen kamer en was er een aanspreekpunt voor vragen over administratie. Hij had geen regulerende functie. Het huis moest zichzelf regelen. In het huis ontbrak elke structuur. Er werd van elkaar gestolen, niemand ruimde ooit iets op. De inwoners hadden zo hun handen vol met zichzelf dat ze zo goed als niet tot groepsvorming of een 'geregeld' huishouden kwamen. Na twee maand zag ik hoe mijn vriend veranderd was. Het waren kleine dingen : onverwacht sterke taal, het gebrek aan tafelmanieren tot het zichzelf niet meer verzorgen. Op mijn aandringen is hij daar weggegaan. De jongeman die regelrecht van een streng internaat en 'doodbraaf' en vol idealisme in het vluchthuis als vrijwilliger werkte, verdronk in in de wetteloosheid en de structuurloosheid van dat huis.

Zelf maakt ik jaren later hetzelfde mee toen ik in New York, op de rand van The Bronx en Harlem in een vluchthuis werkte, maar het ergste voorval was een immense ruzie in Egypte. Het was er echt stikheet en V. en ik hadden beiden een watervoorraad die gezien de afschuwelijke hitte levensnoodzakelijk leek. Op een zeker moment was er nog een halve liter water over en we dachten beiden dat deze fles de onze was. De ruzie die onstond uit deze opvatting was ongehoord hevig. We maakten ruzie alsof ons leven er van afging. Wij waren beste vriendinnen en er moest niets worden uitgepraat, het ging hier niet over een uitgesteld conflict dat in het voorval de aanleiding tot uitbarsten vond, het was doodgewoon een primitieve behoefte (water !) die zo alomvattend werd dat we er beiden onze redelijkheid bij verloren. We waren er (later !) van onder de indruk.

Zelf ook grootgebracht op een streng katholiek internaat heb ik de noodzaak en het goede van regels nooit in vraag gesteld. Ik ben nooit, zelfs niet in mijn wildste filosofische fantasieën een aanhanger van het anarchisme of het nihilisme geweest. Ik heb altijd geloofd in cultuur. In wetten, in afspraken. Soms lijkt dat heel ouderwets.
Bovenal geloof ik in rationaliteit, net zoals de jonge Ralph in het boek. Soms wordt die drang naar redelijkheid ook afgestraft, wordt redelijkheid opgejaagd als wild en hullen zelfs politieke leiders zich als charismatici over hun leden met als enig doel te jagen en de macht te versterken.
Een actueel boek. ( )
1 stem dewereldvankaat | Jun 15, 2008 |
gestrande jongens maken hun eigen regels, beklemmend,want ineens vallen normen weg ( )
  Mireille4m | Mar 31, 2008 |
Lord of the Flies heeft een status als klassieker... is dat wel helemaal terecht?

Absoluut. Lord of the Flies is een van die zeldzame boeken die je op het puntje van je stoel houdt en je later nog eens in de vorm van angstdromen over de grilligheid van de menselijke natuur komt bezoeken. Golding schets een beeld van aardige op een eiland aangespoelde schooljongens die na na verloop van tijd gaan verwilderen en groepen vormen.

Het verhaal is even afgrijselijk als interessant en geloofwaardig. Als je te lui bent om hem in het engels te lezen, lees hem dan in het nederlands. De films die ervan gemaakt zijn halen het in de verste verte niet bij het boek (maar dat is meestal zo). ( )
1 stem JeroenBerndsen | Jan 24, 2008 |
Toon 5 van 5
35 livres cultes à lire au moins une fois dans sa vie
Quels sont les romans qu'il faut avoir lu absolument ? Un livre culte qui transcende, fait réfléchir, frissonner, rire ou pleurer… La littérature est indéniablement créatrice d’émotions. Si vous êtes adeptes des classiques, ces titres devraient vous plaire.
De temps en temps, il n'y a vraiment rien de mieux que de se poser devant un bon bouquin, et d'oublier un instant le monde réel. Mais si vous êtes une grosse lectrice ou un gros lecteur, et que vous avez épuisé le stock de votre bibliothèque personnelle, laissez-vous tenter par ces quelques classiques de la littérature.
 
There is no blinking the fact that this English schoolmaster turned novelist understands growing boys to the heart; one must go back to"High Wind in Jamaica" to find a comparable tour de force. The uneasy conviction persists that he despises the child who is father to the man-and the man as well. Homo sapiens needs all the friends he can find these days, in and out of novels.
toegevoegd door Shortride | bewerkThe New York Times, William du Bois (betaal website) (Oct 21, 1955)
 
"Lord of the Flies" is an allegory on human society today, the novel's primary implication being that what we have come to call civilization is, at best, skin deep. With undertones of "1984" and "High Wind in Jamaica," this brilliant work is a frightening parody on man's return (in a few weeks) to that state of darkness from which it took him thousands of years to return. Fully to succeed, a fantasy must approach very close to reality. "Lord of the Flies" does. It must also be superbly written. It is.
toegevoegd door Shortride | bewerkThe New York Times Book Review, James Stern (betaal website) (Oct 23, 1954)
 

» Andere auteurs toevoegen (83 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Golding, Williamprimaire auteuralle editiesbevestigd
Akyol, ÖzcanVoorwoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Buehler, JenniferMedewerkerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Carvalho, AdamsArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Damsma, HarmVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Davidson, AndrewArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Déry, TiborVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Donini, FilippoVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Epstein, E. L.NawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Forster, E. M.IntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Gregor, IanIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Grieken, Roderik vanNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Jessurun d'Oliveira, H.U.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Kinkead-Weekes, MarkIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Lowry, LoisNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Lowry, LoisVoorwoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Miedema, NiekVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Niepokólczycki, WacławVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Perkki, JuhanaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Smolka, DieterHerausgeberSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Weber, SamIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Is opgenomen in

Heeft de bewerking

Is verkort in

Bestudeerd in

Heeft als een commentaar op de tekst

Heeft als studiegids voor studenten

Bevat een handleiding voor docenten

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Prijzen en eretitels
Motto
Opdracht
Voor mijn vader en moeder
Eerste woorden
De jongen met het blonde haar liet zich langs het laatste stukje rots omlaag zakken en zocht voorzichtig zijn weg in de richting van de lagune.
Citaten
Zijn stem schoot omhoog onder de zwarte rook van de brandende restanten van het eiland, waarop ook de andere jongetjes, aangestoken door die heftige emoties, begonnen te snikken en te schokken. En te midden van hen huilde Ralph, met zijn vuile lijf, zijn geklitte haren en het snot om zijn neus, om zijn verloren onschuld, om de duisternis in ieder mensenhart, en om de dodelijke val van zijn trouwe, wijze vriend genaamd Piggy.
'Misschien', begon hij aarzelend, 'misschien is er wel een monster [...] misschien doen we het wel allemaal zelf.'
'Luister, Ralph. Gezond verstand doet er niet toe. Dat telt gewoon niet meer ...'
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

The classic study of human nature which depicts the degeneration of a group of schoolboys marooned on a desert island.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.71)
0.5 47
1 471
1.5 62
2 988
2.5 150
3 3015
3.5 536
4 4665
4.5 406
5 3115

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 185,313,615 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar