StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Het verhaal van de dienstmaagd (1985)

door Margaret Atwood

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

Reeksen: Het verhaal van de dienstmaagd (1)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
42,891115346 (4.11)1 / 2206
In de Republiek Gilead heerst een schrikbewind, gebaseerd op een extreme uitleg van de Bijbel. Er vinden oorlogen plaats met aangrenzende sekten, vrouwen zijn gereduceerd tot slaven en bijna allemaal onvruchtbaar geworden. De machthebbers krijgen 'leenmoeders' toegewezen, jonge vrouwen die ze twee jaar in huis nemen om er een kind bij te verwekken. Eén van deze 'dienstmaagden' is de hoofdpersoon in dit boek.… (meer)
 1. 838
  1984 door George Orwell (cflorente, norabelle414, Schwehnchen)
 2. 614
  Fahrenheit 451 door Ray Bradbury (ateolf)
 3. 493
  Brave New World & Brave New World Revisited door Aldous Huxley (fannyprice)
 4. 423
  Laat me nooit alleen door Kazuo Ishiguro (readerbabe1984, rosylibrarian, ateolf, browner56)
  browner56: Two chilling, though extremely well written, reminders that liberty, freedom, and self-determination are not idle concepts.
 5. 264
  De weg roman door Cormac McCarthy (mrstreme)
 6. 211
  Heerlijke nieuwe wereld door Aldous Huxley (Schwehnchen, mcenroeucsb)
 7. 171
  Oryx en Crake door Margaret Atwood (smiteme)
 8. 259
  Boze jongens door Anthony Burgess (wosret)
 9. 2411
  The Giver door Lois Lowry (cflorente)
 10. 130
  Moederland door Charlotte Perkins Gilman (krazy4katz)
  krazy4katz: An upside down recommendation, as this is an "all-women" utopia rather than a dystopia, but a fun read.
 11. 120
  The Gate to Women's Country door Sheri S. Tepper (lesvrolyk)
 12. 100
  When She Woke door Hillary Jordan (sparemethecensor)
  sparemethecensor: The Handmaid's Tale is the classic forerunner to dystopic fiction of sexist futures. When She Woke picks up the mantel with a more modern version of a misogynistic theocracy taking over government. Both show terrifying futures for the state of women in society.… (meer)
 13. 101
  Wij door Yevgeny Zamyatin (themephi)
 14. 167
  V voor vendetta door Alan Moore (readerbabe1984)
 15. 102
  Het jaar van de vloed door Margaret Atwood (smiteme)
 16. 114
  De rode tent door Anita Diamant (wosret, Kaelkivial)
  Kaelkivial: Both stories of strong women who resist (in one form or another) the system that holds them down. Both books fairly fast paced and gripping; acts of violence and loss scattered throughout.
 17. 81
  De ontheemde door Ursula K. Le Guin (LamontCranston)
 18. 82
  Alias Grace door Margaret Atwood (k8_not_kate)
 19. 60
  Ik die nooit een man heb gekend door Jacqueline Harpman (wosret)
 20. 82
  The Unit door Ninni Holmqvist (bookcrushblog)

(toon alle 66 aanbevelingen)

1980s (1)
AP Lit (51)
Florida (20)
Read (8)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

» Zie ook 2206 vermeldingen

Engels (1,098)  Spaans (15)  Frans (7)  Nederlands (5)  Catalaans (5)  Duits (4)  Italiaans (3)  Zweeds (3)  Fins (3)  Portugees (Brazilië) (1)  Deens (1)  Arabisch (1)  Hebreeuws (1)  Noors (1)  Alle talen (1,148)
Toon 5 van 5
Je kan tegenwoordig het boek niet meer lezen zonder aan de tv-serie te denken. Dan valt op hoe beperkt de middelen van de auteur zijn: zij heeft alleen maar woorden. Geen acteurs, geen decors, geen rekwisieten. Maar een half woord is dan ook voldoende om een wereld te scheppen. De details vullen we in met onze verbeelding. Al is ook dat grotendeels een illusie. Ook onze geest heeft vaak niet meer nodig dan dat halve woord en laat alle details oningevuld. Of zo werkt de mijne toch.

Rechtstreekse communicatie dus, zonder omweg via beeld en geluid. Misschien is dat de reden dat de Nick uit het boek mij liever was dan die uit de serie?

Hier en daar is het te merken dat het boek uit de jaren tachtig dateert. (Dat lijken tegenwoordig wel gouden jaren geweest te zijn. In mijn herinnering zijn het jaren van nepstatuten, een ijzeren gordijn en een Thatcher kouder dan het koudste ijs). Daardoor nog opmerkelijker hoe visionair.

En mooi verfilmd. ( )
  brver | Jul 31, 2022 |
Ik heb eerst de TV serie gezien en daarna pas het boek gelezen. Spijtig ... ik had liever eerst het boek gelezen. Nu zijn de "beelden" die in mij opkomen al ingevuld door de TV serie . Ik had eigenlijk liever mijn eigen beelden gecreerd.
Blijft toch wel een heel knap boek .... ( )
  Djumbo | Apr 13, 2019 |
Geweldig boek, geweldig verhaal. Maar beklemmend en benauwend. Het is het verhaal van een wereld na een staatsgreep. In de nieuwe staat hebben vrouwen een erg ondergeschikte rol (in verschillende gradaties). De mannen staan boven aan en hebben een ideologie geschapen gebaseerd op de bijbel, maar dan volgens hun eigen interpretatie. VanFred is een van de vrouwen die onderaan de ladder staan. Ze hebben een ding voor op de andere vrouwen. Ze zijn vruchtbaar en de meeste vrouwen zijn dat niet meer door allerlei ecologische rampen. Daardoor beland VanFred in het huishouden van Fred en Serena Waterford. Elke maand vindt er een ceremonie plaats waarbij een gevoelloze poging wordt gedaan om VanFred te bevruchten in het bijzijn van Serena, de vrouw des huizes. Het verhaal wordt verteld door VanFred en is erg fragmentarisch. Het bestaat uit kleine brokjes informatie en ook mijmeringen. Wat is er gebeurd met Luke (de man van VanFred) en hun dochtertje? Ik ben zeer onder de indruk. Het is zeker geen vrolijk boek maar wel een boek dat je meeneemt en dat blijft trekken aan de gedachten, zelfs als je niet aan het lezen bent, ( )
  connie53 | Dec 17, 2017 |
Het is een veel voorkomende fout te denken dat schrijvers als Huxley en Orwell met hun "toekomstromans" een reële toekomst probeerden te voorspellen. Niks is minder waar. De auteurs van utopieën en dystopieën richten hun blik eigenlijk op het heden, en wat daarin volgens hen al of niet misloopt. In het geval van Atwood is het vooral de problematische situatie van de vrouw die haar uitgangspunt is, en het gevaar van sectaire bewegingen. Ze schetst een wereld (na een soort van ecologische catastrofe) met een heel strikte hiërarchie en een puriteinse moraal die volledig in dienst staat van gecontroleerde en van gevoel ontdane voortplanting. Zelfs banale conversaties en gewone emoties zijn verboden.
Het knappe aan het verhaal is de manier waarop die andere wereld maar heel geleidelijk wordt geschetst; mondjesmaat geeft de vertellende 'ik', de genaamde Offred, weer hoe het er aan toe gaat en wat er mogelijk allemaal aan vooraf is gegaan. Dit is echt vakmanschap van Atwood en een staaltje van gedurfde verbeeldingskracht.
Maar ... geleidelijk aan gaat de bijna neuzelende verteltrant van Offred vervelen, het verhaal begint ondanks enkele spanningsmomenten te vervallen in een goedkope avonturenroman. Het open einde en vooral de daaropvolgende epiloog, meer dan een eeuw later, zijn echte afknappers. Dit is echt een gemiste kans! ( )
  bookomaniac | Aug 28, 2014 |
Een prachtige geschreven dystopie. In een toekomst waarin het geschreven woord verdacht is en seks alleen de voortplanting dient, is voor vrouwen geen rol meer buiten het huishouden. Maar de wereld zoals wij die kennen leeft nog als een echo in de herinneringen van de hoofdpersoon. Offred kan schrijven, ze weet dat seks leuk is. Ze weet ook dat je met mannen net als met vrouwen gewoon kunt praten, ook al is dat in het heden van het boek illegaal en gevaarlijk. Dat maakt de dictatuur waarin zij leeft wranger maar ook wereldvreemder. De regels worden uiteraard overtreden, maar intermenselijke sympathie speelt nauwelijks een rol in het boek. De personages in het boek zijn fatalistisch en egoïstisch. Hoe waar dat ook kan zijn, Atwood weet mij er niet van te overtuigen dat dit de hele werkelijkheid is. Ik vind het boek schril, maar niet zozeer vanwege de onmenselijke maatschappij die het beschrijft, maar omdat de personages niet het hele spectrum van het menselijke gevoel bestrijken. ( )
  Dax9 | Jan 30, 2012 |
Toon 5 van 5

» Andere auteurs toevoegen (27 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Atwood, Margaretprimaire auteuralle editiesbevestigd
Balbusso, AnnaIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Balbusso, ElenaIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Boyd, FlorenceArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Danes, ClaireVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
David, JoannaVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Marcellino, FredArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Martin, ValerieIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Moss, ElisabethVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Pennati, CamilloVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de reeks(en)

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Is opgenomen in

Heeft de bewerking

Is verkort in

Is uitgebreid in

Inspireerde

Heeft een naslagwerk/handboek

Bestudeerd in

Heeft als een commentaar op de tekst

Heeft als studiegids voor studenten

Prijzen

Onderscheidingen

Erelijsten

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Toen Rachel zag dat zij Jakob geen kinderen baarden werd Rachel jaloers op haar zuster, en zij zeide tot Jakob: Geef mij kinderen; zo niet, dan sterf ik.
Toen ontbrandde Jakobs toorn tegen Rachel, en hij zeide: Neem ik de plaats van God in, die u de vrucht van den schoot ontzegd heeft?
Maar zij zeide: Hier is mijn slavin Bilha, kom tot haar, en zij bare op mijn knieën, opdat ook ik uit haar gebouwd worde.

- Genesis 30:1 - 3
Maar wat mijzelf aangaat: nadat ik jarenlang met het ene nutteloze, onuitvoerbare, utopische idee na het andere was gekomen en ten slotte alle hoop op succes had opgegeven, viel mij gelukkig dit plan in...

- Jonathan Swift, A Modest Proposal
In de woestijn staat geen bord met het opschrift: Gij zult geen stenen eten.

- Soefi-spreekwoord
Opdracht
Voor Mary Webster en Perry Miller
Eerste woorden
We sliepen in wat vroeger de gymzaal was geweest.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
As all historians know, the past is a great darkness, and filled with echoes. Voices may reach us from it; but what they say to us is imbued with the obscurity of the matrix out of which they come; and, try as we may, we cannot always decipher them precisely in the clearer light of our own day.
Time has not stood still. It has washed over me, washed me away, as if I’m nothing more than a woman of sand, left by a careless child too near the water.
The shell of the egg is smooth but also grained; small pebbles of calcium are defined by the sunlight, like craters on the moon. It’s a barren landscape, yet perfect; it’s the sort of desert the saints went into, so their minds would not be distracted by profusions. I think that this is what God must look like: an egg. The life of the moon may not be on the surface, but inside.
But remember that forgiveness too is a power. To beg for it is a power, and to withhold or bestow it is a power, perhaps the greatest. Maybe none of this is about control ... Maybe it’s about who can do what to whom and be forgiven for it. Never tell me it amounts to the same thing.
There is more than one kind of freedom, said Aunt Lydia, freedom to and freedom from. In the days of anarchy, it was freedom to. Now you are being given freedom from. Don’t underrate it.
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
The Reading Guide Edition is the substantial equivalent the main Handmaid's Tale work, with a few additional pages of questions for groups to consider at the back. Please therefore leave these works combined together. Thank you
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (4)

In de Republiek Gilead heerst een schrikbewind, gebaseerd op een extreme uitleg van de Bijbel. Er vinden oorlogen plaats met aangrenzende sekten, vrouwen zijn gereduceerd tot slaven en bijna allemaal onvruchtbaar geworden. De machthebbers krijgen 'leenmoeders' toegewezen, jonge vrouwen die ze twee jaar in huis nemen om er een kind bij te verwekken. Eén van deze 'dienstmaagden' is de hoofdpersoon in dit boek.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
De nabije toekomst: de Verenigde Staten zijn de Republiek Gilead geworden. De ontstane nieuwe maatschappij is gebaseerd op het boek Genesis uit het Oude Testament. De vrouw is geheel ondergeschikt aan de man, een gebruiksvoorwerp in een kille en starre samenleving die volgens strikte wetten verloopt. De vertelster hoort tot de klasse der Dienstmaagden, wiens taak het is om kinderen te baren, verwekt door daartoe aangewezen gezagsdragers, terwijl de echtgenoot toekijkt. De mannen zijn er niet beter aan toe: het uiten van seksdrang wordt bestraft met executie. De ik-figuur overtreedt de wetten, en komt in contact met een ondergrondse bevrijdingsbeweging.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.11)
0.5 17
1 164
1.5 16
2 452
2.5 93
3 1637
3.5 448
4 4324
4.5 577
5 4498

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 208,371,531 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar