StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Middlemarch (1871)

door George Eliot

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
17,529329283 (4.2)15 / 1895
Classic Literature. Fiction. HTML:

Middlemarch: A Study of Provincial Life is exactly what it claims. Its multiple plots center around the inhabitants of a fictitious Midlands town and their evolving relationships to each other. It is critical of social class, ambition and marriage, and religion. It is commonly considered one of the masterpieces of English writing, and Virginia Woolf described it as "the magnificent book that, with all its imperfections, is one of the few English novels written for grown-up people".

.… (meer)
 1. 173
  Trots en vooroordeel door Jane Austen (shallihavemydwarf)
 2. 131
  Wives and Daughters door Elizabeth Gaskell (christiguc, HollyMS)
 3. 91
  De Molen aan de Floss door George Eliot (Booksloth)
 4. 71
  Noord en zuid door Elizabeth Gaskell (PensiveCat)
 5. 30
  My Life in Middlemarch door Rebecca Mead (Cecrow)
  Cecrow: One reader's relationship with this novel; also some biography of Eliot and a literary criticism.
 6. 30
  De huurster van Wildfell Hall door Anne Brontë (amanda4242)
 7. 20
  The Victorian House: Domestic Life from Childbirth to Deathbed door Judith Flanders (susanbooks)
 8. 20
  South Riding door Winifred Holtby (Booksloth)
 9. 31
  Ver weg van het stadsgewoel door Thomas Hardy (BookshelfMonstrosity)
  BookshelfMonstrosity: These 19th-century classics portray complex romantic relationships with vivid descriptions and a strong sense of place. With intricate, twisting plots, both offer their protagonists bleak outlooks that end in satisfying resolutions.
 10. 10
  The Getting of Wisdom door Henry Handel Richardson (thesmellofbooks)
  thesmellofbooks: The Getting of Wisdom is the rare sort of book that provokes deep self-reflection and a nudge in the direction of peace-making with self and life, and in this way brings to mind [[George Eliot]]'s [Middlemarch]. I am gobsmacked. The novel begins as an entertaining tale of a headstrong young Australian girl going to meet the world at boarding school. It gradually evolves into a subtle, simple, and stunningly real observation of the pressures of conformity and the intolerance of naïveté, which, when paired with a strong desire to be accepted, can lead to many and often rending responses in an imaginative young person. Yet it is not a tragedy. I am left moved, affectionate, a little worried about the future, and yet joyful at the intactness of the protagonist's resilient soul. Bravo, Ms Richardson.… (meer)
 11. 00
  Deerbrook door Harriet Martineau (souloftherose)
 12. 01
  George Eliot. door Elsemarie Maletzke (JuliaMaria)
 13. 01
  The Doctor's Wife door Mary Elizabeth Braddon (Cecrow)
 14. 16
  Ulysses door James Joyce (kara.shamy)
  kara.shamy: Similar -- almost unique really -- in their tremendous breadth and depth...
AP Lit (109)
1870s (1)
My TBR (5)
100 (50)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Groep OnderwerpBerichtenNieuwste bericht 
 Club Read 2022: Victorian Readalong Q4: Middlemarch by George Eliot35 ongelezen / 35kac522, december 2022
 75 Books Challenge for 2010: Group Read: Middlemarch, Second Thread256 ongelezen / 256Jan7Smith, oktober 2018
 The Green Dragon: Middlemarch: The Chatty Bits (Spoilers Go Here)49 ongelezen / 49Meredy, maart 2015
 75 Books Challenge for 2014: Middlemarch Group Read 201423 ongelezen / 23banjo123, augustus 2014
 2014 Category Challenge: Middlemarch group read35 ongelezen / 35sjmccreary, april 2014
 75 Books Challenge for 2010: Group Read: Middlemarch, Third Thread110 ongelezen / 110phebj, februari 2011
 75 Books Challenge for 2010: Group Read: Middlemarch241 ongelezen / 241labwriter, november 2010
 1001 Books to read before you die: ***Group Read: Middlemarch Books 7-812 ongelezen / 12annamorphic, september 2010
 1001 Books to read before you die: ***Group Read: Middlemarch Books 5-66 ongelezen / 6ALWINN, augustus 2010
 1001 Books to read before you die: ***Group Read: Middlemarch Books 3-411 ongelezen / 11billiejean, augustus 2010
 1001 Books to read before you die: ***Group Read: Middlemarch Prelude & Books 1-212 ongelezen / 12annamorphic, augustus 2010
 Victoriana: Middlemarch7 ongelezen / 7messpots, december 2009
 Group Reads - Literature: Middlemarch: Book I71 ongelezen / 71pechmerle, mei 2008
 Connecticut Nutmeggers: Middlemarch (Spoilers Here)27 ongelezen / 27clamairy, maart 2008
 Connecticut Nutmeggers: Middlemarch (SPOILER FREE)13 ongelezen / 13mydomino1978, augustus 2007

» Zie ook 1895 vermeldingen

Engels (317)  Spaans (5)  Zweeds (1)  Italiaans (1)  Nederlands (1)  Fins (1)  Lets (1)  Frans (1)  Duits (1)  Alle talen (329)
George Eliot heeft ons met Middlemarch inderdaad een unieke schets gegeven van het leven in een fictief Engels provinciestadje, rond 1830. Dat was een periode dat Engeland volop in beweging was: de industrialisatie was al volop op gang gekomen, maar had nog niet het hele leven in de ban (in deze roman wordt net het eerste treinspoor aangelegd); de burgerij voerde al even de boventoon, maar stuurde nog altijd aan op een verdere uitbreiding van het stemrecht (de Reform Act), en legde intussen zijn waarden van fatsoen en van meritocratie op aan de hele maatschappij; en het was ook een tijd dat wetenschap en technisch vernuft tastbaar werden (in deze roman vooral via de nieuwe aanpak van de geneeskunde). Al die veranderingen lokten tegenstand en debat uit en dat controversiële aspect komt voortdurend aan bod in de roman, het geeft hem met andere woorden een realistisch karakter. In dat opzicht benadert Eliot heel fel de bijna-tijdgenoten Charles Dickens en Thomas Hardy.
Maar Eliot onderscheidt zich vooral door de ingenieuze compositie van haar roman, rond een aantal hoofdfiguren die stuk voor stuk psychologisch erg mooi worden uitgetekend. De protagonisten maken elk een hele evolutie door, die hen van ambitie, koppigheid en zelfoverschatting naar vertwijfeling, verbittering en bescheidenheid brengen. Want dat is toch wel een opvallend verschil met bijvoorbeeld een Jane Austen of een Charles Dickens: de karakters die Eliot opvoert zijn niet zomaar karikaturen of statische figuren, maar stuk voor stuk falende mensen, die voortdurend verkeerde inschattingen maken. Ze kiezen bijvoorbeeld de verkeerde huwelijkspartner en verwachten vooral veel te veel van het huwelijk, ze zijn te ambitieus en maken zonder dat ze het beseffen vijanden of gaan gewetenloos om met andere mensen tot ze worden geconfronteerd met een voor hen uitzichtloze situatie. Voor mij is dat de centrale sleutel die Eliot meegaf om dit boek te lezen: perceptie en inschatting zijn alles, zowel als het gaat om anderen als om jezelf, en de bittere realiteit straft alle vergissingen daarin genadeloos af. Daarmee schuift deze roman zelfs een beetje in de richting van het naturalisme.
Hier komt ook het gender-aspect om de hoek kijken. De vrouwelijke personages spelen in deze roman de hoofdtoon en zijn eerlijk gezegd ook de meest interessante figuren. Eliot zet voortdurend in de verf hoe ze gedwongen worden de tweede viool te spelen, en op tijd en stond op hun plaats worden gezet door de mannen. Die mannen komen er trouwens zelf bekaaid van af. Maar het is geen eenzijdig anti-mannelijk beeld, want met hetzelfde gemak onderstreept Eliot hoe de vrouwelijke personages zowel zichzelf en hun omgeving in nesten werken door verkeerde inschattingen en eigengereid handelen.
En dan is er de heel eigen humor van Eliot, die voortdurend het wapen van de ironie hanteert om zowel haar personages te tekenen of bepaalde situaties in de verf te zetten. Die ironie, die soms op het randje van het sarcasme balanceert, getuigt van een gedurfde opstelling, zeker in de tijd waarin ze leefde.
Waar had ik het dan toch wat moeilijker mee? Het was een tijdje geleden dat ik nog een Victoriaanse roman had gelezen, en zeker in het begin had ik enorm veel moeite om in het verhaal te komen. Dat lag naar mijn aanvoelen vooral aan de stijl van Eliot. Ze combineert een erg breedvoerig taalgebruik in lange zinnen vol specifieke woordenschat, met puntige opmerkingen of karakteriseringen. Vooral het voortdurend debiteren van algemene wijsheden over menselijk gedrag, dikwijls met een ironische en soms zelfs sarcastische ondertoon, werd me op de duur wel wat veel. Het is de verdienste van Eliot dat ze er op vele vlakken voor haar tijd erg onconventionele opvattingen op nahield, maar ze zet die naar mijn aanvoelen in deze roman net iets te dik in de verf. En de enkele keren dat ze de lezer rechtstreeks toespreekt en mijmert over hoe ze haar verhaal als een spin in een web zal uitbouwen, laten haar teveel zien als de meester-tovenaar, en dat was letterlijk een ‘onthulling’ die voor mij het leesplezier bijna bedierf.
En dat brengt me naadloos bij het centrale thema van de man-vrouw-verhouding, en dan bijzonder het huwelijk. Eliot schetst pijnlijk de catastrofe van twee mislukte huwelijken, maar biedt op het einde toch een veel positiever perspectief, met een relatie (uiteraard een nieuw huwelijk) die meer gebaseerd is op gelijkwaardigheid en complementariteit, al is het zeker nog niet wat we daar in onze tijd onder zouden verstaan. En zo is de cirkel rond; de circulaire vorm is trouwens zowel een stijlelement als een inhoudelijke beweging die Eliot voortdurend toepast in deze roman. Maar de manier waarop naar dat nogal voorspelbare einde wordt toegewerkt, deed mijn ‘romantiek’-alarm afgaan. Dat eerst van elkaar afdrijven door structurele hinderpalen om na een paar misverstanden en voortdurend smachten toch in elkaars armen te vallen, neen, dat werkt niet meer. En laten we eerlijk zijn: die Victoriaanse preutsheid is blijkbaar een conventie waar Eliot niet mee kon of wou breken; in deze roman waar het allemaal draait om huwelijken wordt er met geen woord over seks gepraat, er kan amper een zedige kus af.
Kortom, dit is zeker een van de grote romans van de 19de eeuw, voor mij op dezelfde hoogte als Austen en Dickens. Ik heb genoten van de karaktertekening en werd op het eind zeker ook meegesleept in de ontknoping. Maar het iets te maniëristische taalgebruik en het te alwetende vertelstandpunt deden af aan mijn leesplezier. Dus tja, 3.5 sterren! ( )
2 stem bookomaniac | Sep 6, 2020 |
The plots are too numerous, the characters too multitudinous, and the whole too complicated.
toegevoegd door vibesandall | bewerkThe Atlantic Monthly, Arthur George Sedgwick (1, 1873)
 
Middlemarch is at once one of the strongest and one of the weakest of English novels.
toegevoegd door vibesandall | bewerkGalaxy, Henry James (26, 1873)
 

» Andere auteurs toevoegen

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Eliot, Georgeprimaire auteuralle editiesbevestigd
Anderson, QuentinIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Arbonès, JordiVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Ashton, RosemaryRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Aubrey, JulietVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Baldi, GiovanniRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Beaty, JeromeNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Bickford-Smith, CoralieIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Bonaparte, FeliciaIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Bottalico, MicheleVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Boyd, CaroleVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Brett, SImonIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Bullett, GeraldIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Byatt, A.S.IntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Carabine, Dr KeithSeries EditorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Carroll, DavidRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Cooley, MasonIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Creswick, ThomasArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Dielman, Frederick DielmanIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Dixon, A. A.IllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Drabble, MargaretIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Egan, JenniferIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Elias, MonicaIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Ellis, RickCover DesignSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Eve, AdamIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Faber, MichelIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Fitzgerald, PenelopeIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Gray, BerylRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Gregory, PhilippaNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Haight, Gordon S.RedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Halley, NedNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Handley, GrahamIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Harris, MargaretRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hart, KingsleyIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Harvey, William JohnRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Henry, NancyVoorwoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hewitt, R. M.IntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hidalgo, PilarRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hische, JessicaIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hornback, Bert G.RedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hulse, MichaelSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Jacques, RobinIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Johnston, JudithRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Jumeau, AlainVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Kermode, FrankNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
López Muñoz, José LuisVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Leisi, IlseVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Levine, GeorgeIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Lutz, DeborahNotesSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Maertz, GregoryRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Manzari, MarioVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Mathias, RobertOmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
May, NadiaVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
McDaniel, MeganIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Mead, RebeccaVoorwoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Monod, SylvèreVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Mornet, PierreIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Mullan, JohnIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Neff, Wanda FraikenIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Nickel, IrmgardVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
O'Brien, MaureenVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Pickup, RonaldVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Prose, FrancineIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Pujals, María EngraciaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Ramberg, Mona LycheOvers.Secundaire auteursommige editiesbevestigd
Reading, KateVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Rhys, ErnestRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Roberts, DoreenIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Roeleveld, AnneliesVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Russell, DavidIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Sabbadini, SilvanoRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Schwartz, Lynne SharonIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Shaffer, Elinor S.IntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Shaffert, EricSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Stade, GeorgeRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Stephen, LesliePrefaceSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Stevens, MargretVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Stevenson, JulietVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Storm, ArieNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Struik, AlexCover DesignSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Taylor, W. L.IllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Tollet, ElsieVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Tollet, HåkanVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Tuomikoski, AuneVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Wachinger, KristianHerausgeberSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Walter, HarrietVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Walz, MelanieHerausgeberSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Wildi, MaxNachwortSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Woolf, GabrielVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Woolf, VirginiaPréfaceSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Zerbst, RainerVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Короткова, Е.пер.Secundaire auteursommige editiesbevestigd
Гурова, И.пер.Secundaire auteursommige editiesbevestigd
אריוך, ג.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Is opgenomen in

Bevat

Heeft de bewerking

Is verkort in

Heeft een naslagwerk/handboek

Bestudeerd in

Heeft een supplement

Heeft als een commentaar op de tekst

Heeft als studiegids voor studenten

Bevat een handleiding voor docenten

Prijzen

Onderscheidingen

Erelijsten

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Who that cares much to know the history of man, and how the mysterious mixture behaves under the varying experiments of Time, has not dwelt, at least briefly, on the life of Saint Theresa, has not smiled with some gentleness at the thought of the little girl waling forth one morning hand-in-hand with her still smaller brother, to go and seek martyrdom in the country of the Moors? (Prelude)
Miss Brooke had that kind of beauty which seems to be thrown into relief by poor dress.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Miss Brooke had that kind of beauty which seems to be thrown into relief by poor dress.
Sane people did what their neighbors did, so that if any lunatics were at large, one might know and avoid them.
What we call our despair is often only the painful eagerness of unfed hope.
Riding was an indulgence which she allowed herself in spite of conscientious qualms; she felt that she enjoyed it in a pagan sensuous way, and always looked forward to renouncing it.
Some discouragement, some faintness of the heart at the new real future which replaces the imaginary, is not unusual, and we do not expect people to be deeply moved by what is not unusual. That element of tragedy which lies in the very fact of frequency, has not yet wrought itself into the coarse emotions of mankind.
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Classic Literature. Fiction. HTML:

Middlemarch: A Study of Provincial Life is exactly what it claims. Its multiple plots center around the inhabitants of a fictitious Midlands town and their evolving relationships to each other. It is critical of social class, ambition and marriage, and religion. It is commonly considered one of the masterpieces of English writing, and Virginia Woolf described it as "the magnificent book that, with all its imperfections, is one of the few English novels written for grown-up people".

.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.2)
0.5 5
1 25
1.5 9
2 116
2.5 21
3 369
3.5 103
4 851
4.5 143
5 1322

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

Penguin Australia

3 edities van dit boek werden gepubliceerd door Penguin Australia.

Edities: 0141439548, 0141199792, 0143123815

Tantor Media

2 edities van dit boek werden gepubliceerd door Tantor Media.

Edities: 1400102162, 1400108632

Urban Romantics

Een editie van dit boek werd gepubliceerd door Urban Romantics.

» Informatiepagina uitgever

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 201,753,924 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar