StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Madame Bovary (1857)

door Gustave Flaubert

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
26,168390118 (3.75)6 / 942
Classic Literature. Fiction. HTML:

Madame Bovary became notorious and a bestseller after Gustave Flaubert was acquitted from charges of obscenity in 1856. It details the many adulterous affairs and extravagances of Emma Bovary, a provincial doctor's wife. Her behaviour explores the banality and emptiness of rural life.

Flaubert considered himself a perfectionist, which is mirrored in the immaculate style of his writing. Madame Bovary is still considered one of the greatest literary texts of all time.

.
… (meer)
 1. 203
  Anna Karenina door Leo Tolstoy (roby72, kjuliff)
  kjuliff: adulatory, bored wife
 2. 130
  De ontnuchtering door Kate Chopin (StarryNightElf)
  StarryNightElf: This is the American version of Madame Bovary - set in turn of the century Louisiana.
 3. 122
  De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha door Miguel de Cervantes Saavedra (DLSmithies)
  DLSmithies: Don Quixote was Flaubert's favourite book, and I've read somewhere that the idea of Madame Bovary is to re-tell the story of Don Quixote in a different context. Don Quixote is obsessed with chivalric literature, and immerses himself in it to the extent that he loses his grip on reality. Emma Bovary is bewitched by Romantic literature in the same way. There are lots of parallels between the two novels, and I think putting them side by side can lead to a better understanding of both.… (meer)
 4. 100
  The Custom of the Country door Edith Wharton (Limelite)
  Limelite: Essentially the same greedy, social climbing woman who gets herself into money troubles and manipulates men to get out of them -- but with more success. Similar commentary on society, but instead of the bourgeoisie of village France it's the upper crust of NYC of nearly the same time but without the trenchant humor of Flaubert.… (meer)
 5. 90
  Kermis der ijdelheid door William Makepeace Thackeray (HollyMS)
  HollyMS: Both works are about women who would do anything to gain a life of luxury.
 6. 80
  Ver weg van het stadsgewoel door Thomas Hardy (Booksloth)
 7. 70
  The Awakening and Selected Short Stories {9 stories} door Kate Chopin (Dilara86)
 8. 60
  Het rood en het zwart door Stendhal (LittleMiho)
 9. 50
  Effi Briest door Theodor Fontane (roby72)
 10. 30
  Flauberts papegaai door Julian Barnes (KayCliff)
 11. 20
  Iets aan te geven ? berichten uit Frankrijk door Julian Barnes (KayCliff)
 12. 31
  Het ongrijpbare meisje door Mario Vargas Llosa (browner56)
  browner56: The stories of two women, separated by 150 years, who search desperately for something they never find. Flaubert's legendary protaganist is the role model for Vargas Llosa's "bad girl".
 13. 20
  Een poppenhuis door Henrik Ibsen (mysimas)
 14. 31
  The Female Quixote door Charlotte Lennox (allenmichie)
 15. 10
  Sodom en Gomorra door Marcel Proust (caflores)
 16. 10
  De triomf der liefde door W. Somerset Maugham (soylentgreen23)
  soylentgreen23: 'Mrs Craddock' evidently shares a lot in common with Flaubert's masterpiece, especially in terms of its representation of a woman married to a dull man, who wishes to have a renewed taste of passion, despite the likely terrible consequences.
 17. 10
  The Doctor's Wife door Mary Elizabeth Braddon (Lapsus_Linguae)
  Lapsus_Linguae: Both heroines love novels and wish to lead an adventurous life but instead, they both get married to down-to-earth medical men who, despite a sincere affection, never understand them.
 18. 11
  Serious Men door Manu Joseph (orangewords)
 19. 00
  Whose Fault? door Sofja Tolstaja (Monika_L)
 20. 11
  The Home and the World door Rabindranath Tagore (CGlanovsky)

(toon alle 25 aanbevelingen)

Europe (37)
AP Lit (135)
Florida (60)
100 (12)
1850s (16)
Romans (17)
Read (18)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

» Zie ook 942 vermeldingen

Engels (316)  Spaans (23)  Nederlands (8)  Italiaans (7)  Frans (7)  Catalaans (4)  Duits (4)  Portugees (Brazilië) (3)  Portugees (Portugal) (2)  Fins (2)  Zweeds (2)  Deens (2)  Hebreeuws (1)  Galicisch (1)  Noors (1)  Alle talen (383)
1-5 van 8 worden getoond (volgende | toon alle)
Een boek lezen van meer dan 150 jaar geleden is niet altijd makkelijk. Het kan echt hard werk zijn. Maar dat viel bij Mme. Bovary eigenlijk erg mee. Natuurlijk is de setting en de culturele context niet van nu, maar als verhaal is het best modern en goed te lezen.

Op mij kwam het vooral over als een soort waarschuwing tegen het verheerlijken van romantische beelden. Eigenlijk begint de hele neerwaartse spiraal van de hoofdpersoon met het feit dat ze graag leest en ook gelooft in de verhalen over jonkvrouwen en ridders. En dat het echte leven daarbij nogal schraal afsteekt. Ik vond haar een nogal onaangenaam persoon. Enorm geprivilegieerd. Enerzijds natuurlijk een gevangene van haar omstandigheden, maar toch ook vooral met de verwachting dat de rest van de wereld er voor is om haar dromen waar te maken. Dat zal wel veel over mijzelf en mijn culturele context zeggen.

Hoe dan ook, het loopt slecht af en dat zie je al heel lang vantevoren aankomen. En toch valt er veel te lachen. De karaterschetsen van de dorpsbewoners zijn hilarisch en hartverscheurend. Er komen eigenlijk helemaal geen personen voor waarmee ik mij als lezer kon idetificeren en ik denk eigenlijk dat dat in 1850 ook al zo was.

In mijn leesclub waren er ook lezers die er een onderzoek naar gender-rollen in zagen. Ik heb dat er zelf niet zo uit gehaald. ( )
  teunduynstee | Sep 28, 2021 |
Provenciaalse zeden en gewoonten. ( )
  gielen.tejo | Sep 23, 2020 |
Andere ideeën/besprekingen:

my books. my life (in English): http://mybooksmylife.com/madame-bovary-audiobook-review/?utm_source=feedburner&a...
  Nadyne03 | Jun 15, 2014 |
Het boek gaat over een vrouw die zich verveeld bij haar man en daarom een minnaar neemt. Daar komt natuurlijk alleen maar ellende van, ze wordt bedrogen en maakt schulden. Uiterlijk vertoon is voor haar heel belangrijk. Overigens komt de man over als een stumper. Het verhaal is vlot geschreven. Wat mij echter stoort zijn een aantal ontwikkelingen die ik onlogisch vind. Bijvoorbeeld als het gaat om het kind dat het echtpaar krijgt. Die wordt er zo af en toe als een soort voorwerp bijgehaald, maar komt niet tot leven. Verder denk ik dat in de kleine gemeenschap waarin zij leeft haar escapades moeten opvallen, maar dat wordt ook niet meegenomen in het verhaal. Kortom, een goed geschreven boek met een aantal storende elementen. ( )
  Pieter_Goldhoorn | May 4, 2013 |
Met een naadloze aaneenschakeling van les mots justes brengt Gustave Flaubert in zijn magnum opus een immer actueel verhaal over de (on)zin van liefde en trouw, de vanitas en de lichtheid van het bestaan. Charles Austen of Jane Dickens, het is maar hoe je het bekijkt.

Charles Bovary, een provinciale gehuwde dokter uit noord-Frankrijk, verliest zijn hart aan Emma Rouault, de dochter van een patiënt. Na de dood van zijn vrouw maakt hij haar het hof en stapt opnieuw in het huwelijksbootje. Door Emma’s ijdelheid, hebzucht en minachting voor haar kleinburgerlijke en weinig ambitieuze echtgenoot stort de lezer zich halverwege het boek in een draaikolk van overspel, leugens en bedrog.

Light-literatuur

Madame Bovary is een van die klassiekers die meer dan een plaatsje in je boekenwand verdient. Flaubert brengt er het beste van de romantiek en het realisme in samen, waardoor je een aangename en erg toegankelijke light-versie van de twee krijgt. De uiterst gedetailleerde uitweidingen over chemie en anatomie bevestigen niet alleen Flauberts kunnen. Ze vormen tegelijk een welkome afwisseling met de vele emotionele uitlatingen van Emma Bovary.

Overspel

Bovenal is deze roman er eentje van de psyche. Emma Bovary is mateloos ontgoocheld in haar huwelijk en is voortdurend op de vlucht voor het ordinaire leventje dat ze met haar man leidt. Ze zoekt geluk in overspel en leeft ver boven haar stand, met een torenhoge schuldenberg als gevolg. “Ik heb een minnaar”, roept ze uit en geeft zo aan wat voor haar werkelijk telt. Ook in andere aspecten, zoals de relatie tussen Charles en zijn moeder of de gevolgen van Emma’s stemmingswissels voor haar minnaars, geeft Flaubert blijk van een voor zijn tijd nooit geziene psychologische diepgang.

Nochtans werd de roman halverwege de negentiende eeuw aanvankelijk niet laaiend enthousiast onthaald. Dat mag ook niet verbazen met Flauberts onderhuidse kritiek op de bourgeoisie, of de overspelige Emma en de antiklerikale apotheker Homais als prominente personages. Terwijl de priester de dodenkamer met wijwater besprenkelt, ontsmet Homais de vloer veelbetekenend met chlorine.

Voor ons draagt het echter allemaal alleen maar bij tot de genialiteit van deze mijlpaal uit de Westerse literatuur.
  aitastaes | Apr 24, 2013 |
1-5 van 8 worden getoond (volgende | toon alle)

» Andere auteurs toevoegen (156 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Flaubert, Gustaveprimaire auteuralle editiesbevestigd
Achille, GiuseppeVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Agutter, JennyVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Ajac, BernardIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Austen, JohnIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Aveling, Eleanor MarxVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Bair, LowellVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Bakker, MargotVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Bersani, LeoIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Blair, KellyOmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Bodegård, AndersVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Brückner, ChristianVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Brissaud, PierreIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Carifi, RobertoRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Charles, JoanVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Davis, LydiaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Edl, ElisabethVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Gendel, EvelynVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Huse, BirgerVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Konstantinov, KonstantinVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Kraus, ChrisIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Lacretelle, Jacques deIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Mann, HeinrichNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Marceau, FélicienVoorwoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Marmur, MildredVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Mauldon, MargaretVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
May, J. LewisVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Maynial, ÉdouardIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
McCarthy, MaryVoorwoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Palola, EinoVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Perker, IlseÜbersetzerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Pinxteren, Hans vanVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Riesen, IreneVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Sander, ErnstÜbersetzerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Scheffel, HelmutVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Schickele, ReneVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Schmied, TheoIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Speziale Bagliacca, RobertoIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Stahl, BenIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Suffel, JacquesVoorwoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Thorpe, AdamVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Vance, SimonVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Viitanen, Anna-MaijaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Wall, GeoffreyVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

detebe (20721)
RBL (20075)
Signet Classics (CE 2387)

Is opgenomen in

Bevat

Is herverteld in

Heeft de bewerking

Is verkort in

Inspireerde

Bestudeerd in

Heeft een supplement

Heeft als een commentaar op de tekst

Heeft als studiegids voor studenten

Prijzen

Onderscheidingen

Erelijsten

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie afkomstig uit de Franse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Motto
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
To
Marie-Antoine-Jules Sénard
Member of the Paris Bar
Ex-President of the National Assemly
Former Minister of the Interior
To Louis Bouilhet
Eerste woorden
Wij zaten in de studiezaal toen de rector binnenkwam, gevolgd door een nieuwe in burgerkleren en door een conciërge die een grote lessenaar droeg.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
What would they be doing now? ... the sort of life that opens the heart and the senses like flowers in bloom. Whereas for her, life was cold as an attic facing north, and the silent spider boredom wove its web in all the shadowed corners of her heart.
Surprised by the strange sweetness of it, they never though to describe or to explain what they felt. Coming delights, like tropical beaches, send out their native enchantment over the vast spaces that precede them – a perfumed breeze that lulls and drugs you out of all anxiety as to what may yet await you below the horizon.
'Have you got your pistols?'
'What for?'
'Why, to defend yourself,' Emma replied.
'From your husband? Ha! Poor little man!'
Gone were those tender words that had moved her to tears, those tempestuous embraces that had sent her frantic. The grand passion into which she had plunged seemed to be dwindling around her like a river sinking into its bed; she saw the slime at the bottom.
She repented her past virtue as though it were a crime; what still remained of it collapsed beneath the savage onslaught of her pride.
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Informatie afkomstig uit de Italiaanse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (4)

Classic Literature. Fiction. HTML:

Madame Bovary became notorious and a bestseller after Gustave Flaubert was acquitted from charges of obscenity in 1856. It details the many adulterous affairs and extravagances of Emma Bovary, a provincial doctor's wife. Her behaviour explores the banality and emptiness of rural life.

Flaubert considered himself a perfectionist, which is mirrored in the immaculate style of his writing. Madame Bovary is still considered one of the greatest literary texts of all time.

.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

New LE: Madame Bovary in Folio Society Devotees

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.75)
0.5 16
1 132
1.5 19
2 340
2.5 79
3 979
3.5 230
4 1426
4.5 171
5 1152

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,201,753 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar